ULYKKEN: Ulykken 15. mai 2018 snudde opp ned på Bernt Marius Rørstads liv. Foto: Med tillatelse fra Field Productions
Lesetid: 5 minutter
15. mai 2018 stod den da 21 år gamle Bernt Marius Rørstad på toppen av gondolen ved Hoven i Loen. Han forberedte seg til dagens siste flytur med den lille paraglidertypen som brukes i speedriding, en luftsport der utøverne flyr i halsbrekkende fart ned stupbratte fjellsider.
Det hadde vært flotte forhold på de tre foregående turene den dagen. Men like etter at han forlot kanten, kjente han at vinden endret seg. Skjermen kollapset, og Rørstad smalt i bakken fra 15-20 meter.
– Jeg prøvde å løfte beina mine, men de bare hang ned mot bakken som géle. Det var blod, bein og muskler over alt. Så tok vinden tak i skjermen min og begynte å dra meg bortover bakken. Beina mine subbet etter meg, og det er noe av det jævligste jeg har kjent noen gang, sier Rørstad, som ble hentet av redningshelikopter og flydd til Haukeland.
Legene greide å redde venstrebeinet hans, men høyrebeinet måtte amputeres. Selv om han syntes veldig synd på seg selv i starten, tok det ikke lang tid før han begynte å trene opp den herjede kroppen sin. Allerede samme vinter kom han seg på ski med protese for første gang.
Men så kom den psykiske knekken.
– Våren 2019 døde bestevenninnen min i en speedridingulykke, og jeg ble hentet inn av min egen ulykke. Jeg var klinisk deprimert i mange måneder.
Hvordan han greide å finne igjen livsgnisten, er hovedtemaet i dokumentarfilmen Momentum som snart kommer på kino.
Lunken først
Egentlig var det en helt annen type film Rørstad selv så for seg da han kontaktet regissør Matias Myklebust i 2019 .
– Matias hadde laget flere skifilmer på Sunnmøre med produksjonsselskapet Ranglefant Film. Jeg ville få ham til å lage noen youtubeepisoder der jeg kjørte forskjellige klassiske linjer med protese. Han var lunken til forslaget, for han mente seg ferdig med skifilmer. Men han ble med til slutt. Vi dro ut og fikk det lokale næringslivet til å støtte filmprosjektet, forklarer Rørstad.
Etter hvert som arbeidet skred fram, endret ideen seg. En slags ytre ramme i filmen ble Rørstads mål om en vinterbestigning av Store Skagastølstind, som han hadde klatret til topps i 2016, to år før han mistet beinet.
Nikolai Schirmer kommer med den første norske skifilmen med kinodistribusjon siden Supervention 2.
En indre reise
Men vel så viktig i dokumentarfilmen er den indre reisen, representert gjennom besøkene hos psykologen, indre monolog og samtaler med andre rundt ham.
– Jeg tror det Bernt Marius går gjennom og de temaene vi belyser, er relaterbare og universelle uansett hvor mange intakte føtter man har. Han er en reflektert fyr, og når man lager film legges jo ting til rette for at man tenker over en del ting man ellers ville ha gjort, sier regissør Matias Myklebust.
På grunn av utmattelsessyndrom i ungdommen, hadde Rørstad erfaring med å gå til psykolog også før ulykken. Nå hadde ting igjen begynte å hope seg opp. Venninnen Astri Brandal Reynolds hadde omkommet i en speedridingulykke under ett år etter han selv gikk i bakken. Samtidig var det flere i vennegjengen som gikk gjennom vanskelige ting. Rørstad slet kraftig med å finne svar. I filmen sier han at han «holdt på å tenke seg gal».
Når og hvor du kan se Momentum
Sogndal Kulturhus - 13.november
Bergen kino - 14. november
Oslo, Klingenberg kino - 19. november
Lillehammer kino - 20.november
Volda kino - (Kinovisning blir i forbindelse med åpningen av den nye kinoen)
Flere byer og kinoer kommer fortløpende. Følg med.
Vis mer
Bratt læringskurve
Rådet han får fra psykologen er å ikke prøve å kvitte seg med det som har skjedd, men heller ta det mer inn.
– Jeg kom fra et miljø der vi ikke snakket så mye om ting som var vanskelig. Mitt privatliv var mitt, og jeg så ingen grunn til å dele ting jeg slet med på innsiden med andre. Nå var vi flere som ble tvunget til å åpne oss. Det ble en bratt læringskurve.
– Hvordan har det vært å vrenge sjelen foran et potensielt stort og fremmed kinopublikum?
– Etter hvert ble det ganske naturlig, for jeg vet med meg selv at jeg kan stå inne for alt jeg sier. Jeg synes ikke lenger det er så skummelt at andre vet om ting jeg sliter med. For dette er ting jeg eier og ingen kan bruke mot meg. Da jeg skjønte at dette ble en dokumentar i stedet for en skifilm, sa jeg til Matias at dette blir alt eller ingenting. Hvis jeg ikke er 100 prosent åpen og ærlig så vil det ikke funke. Jeg har jo ikke noe kjendisnavn ala Aksel Lund Svindal eller Petter Northug. Så det unike med denne filmen måtte være nettopp det nakne og ekte, sier 27-åringen.
Å kjøpe brukt skiutstyr er både billig, miljøvennlig og enkelt. Her er noen tips til deg som jakter nytt utstyr for topptur og frikjøring.
Lærte hvem som er å stole på
–Når du ser tilbake på tiden før og etter ulykken, hva har vært det mest verdifulle du har lært om deg selv?
– Jeg trodde jeg kjente meg selv før min egen og ikke minst Astris ulykke. Men det gjorde jeg ikke. Jeg kjente heller ikke folk rundt meg slik jeg trodde. Når det skjer noe dramatisk merker du hvem som tar på seg rustningen og blir med deg i krigen, og hvem som velger å gjemme seg. Du lærer hvem som er til å stole på, og hvem du ikke trenger å bruke så mye tid og oppmerksomhet på, hvem som pynter på virkeligheten og hvem som sier ting slik de er.
– I ski- og klatremiljøet er det ofte bare fokus på å snakke om snø, vær og forhold. Det er inspirerende å se hvor åpen Bernt Marius er om hvordan han har det, sier regissør Matias Myklebust .
Han forteller at han hadde bodd i Volda i tre-fire år da han først ble kjent med Bernt Marius Rørstad. I utgangspunktet skulle de lage en timinutters film om at han hadde mistet foten og nå var tilbake på ski.
– Men da jeg begynte å intervjue ham og så gjennom arkivmaterialet fra barndommen og ulykken hans, så skjønte jeg at dette var en større historie, sier Myklebust.
Toppturski med mellom 85 og 100 millimeter midtbredde er nok til å flyte bra i pudder og myk snø, samtidig som vekten er lav. Her er 12 nye tester og guide til valg av riktig toppturski.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.