– Det var en sjuk prosess

Det svenske skicrewet The Bunch utfordrer igjen status quo innen skifilmer. Denne gangen ved bruk av AI, FPV-droner og eksistensielle spørsmål.

Sist oppdatert: 17. desember 2023 kl 06.00

Fri Flyt møtte den svenske freeski legenden Magnus Granér. Den 30-år gamle freeskieren er en frontfigur innen «swerve skiing», også kjent som «new wave», og medgründer av The Bunch.

Nå lanserer de kortfilmen «Sensus», som de siste månedene har blitt vist på ulike filmfestivaler i Europa, blant annet på Nikolai Schirmers Scandinavian Super Tour. Filmen er en helt ny vri på den tradisjonelle skifilmen.

SKIMANGUY: Magnus Granér, også kjent som Skimanguy. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
SKIMANGUY: Magnus Granér, også kjent som Skimanguy. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

– En grunntanke med Sensus var å bruke all ny teknologien som finnes tilgjengelig. FPV-drone er det hotteste innen ekstremsportfilming, og AI, en ny teknologi for å skape hva som helst. Så gjorde vi mye i Blender som er et 3D-program. Vi ville stille eksistensielle spørsmål ved å bruke den nyeste teknologien.

PREP: Maximilliam Smith - klar for en dag i bakken. Foto: Christian Nerdrum
Les også

Med mye bruk av FPV-droner, animasjoner, og kunstig intelligens har de laget et visuelt mesterverk som tar seeren med på en unik reise gjennom verdensrommet, skapelsen og får deg til å stille eksistensielle spørsmål. Alt dette i en skifilm.

– Hva handler «Sensus» om?

– Det handler om eksistensielle spørsmål. Det er lett å leve et liv hvor du tror at din lille virkelighet er å ha en jobb her i Oslo og jobbe 9.-5, og at det er alt som er. Men faktisk vet vi veldig lite om menneskets psyke. Vi vet veldig lite om verdensrommet. Det er mange ting som er usikre. Det er ganske greit å ikke ha en fast holdning til «slik er ting», men at du har en mer åpen tilnærming, forklarer Granér.

– Hva ble da budskapet i filmen?

– Det var litt det vi ville vekke. At folk skal innse at hverdagen man lever i ikke er alt og innse at vi er på planeten Jorden. Alt som har skjedd til at vi lever i dag. At du reflekterer litt. Vi er bare ute i verdensrommet. Hva faen er meningen med livet?

 
FOTO: Alric Ljunghager
Etterfulgt av «The big bang» i åpningssekvensen av «Sensus» ser vi noen spektakulære drone-klipp filmet forfra i en mørk finsk skog.
FOTO: Alric Ljunghager
Etterfulgt av «The big bang» i åpningssekvensen av «Sensus» ser vi noen spektakulære drone-klipp filmet forfra i en mørk finsk skog.
 
 

Luke Bredar er en talentfull FPV-dronepilot og var ansvarlig filmfotograf for Sensus. Med flere virale fulltreffere på Instagram av blant annet Tanner Hall og filming av Sammy Carlson i den siste MSP filmen, er Bredar en anerkjent pilot i miljøet.

MYTEN: Shane McConkey tar seg ned en argbratt fjellsiden i Haines, Alaska. Foto: Ulrich Grill / Red Bull Content Pool
Les også

– Hvordan var det å stå på ski i mørket? 

– Det var sjukt! Det var så jævli fett å filme med FPV-drone. Det er noe med å ha kameraet rett foran deg. Det er så tydelig at du blir filmet. Du blir ekstra «gassed up». Hvis du lander et triks og ser FPV-dronen i ansiktet ditt... Det er som å kommunisere med Luke. Du vet at han ser meg og jeg ser ham. Vi vet begge om dette blir drit fett eller ikke. Det er nesten som om det er Luke som flyr foran deg og man kommuniserer med dronen. Det er fett som faen.

 
Pär Hägglund jages av Luke Bredar.
FOTO: Alric Ljunghager
Pär Hägglund jages av Luke Bredar.
 

Mørkekjøringen ble filmet i finske anlegget Ruka og Pyhä. Her brukte gjengen også en ekstra drone som fulgte dem nedover fjellet med flombelysning.

– Vi hadde en Mavic 3. Luke Fant et norsk firma som lager dronelys. De jobber mye med redningstjenester. Det var en 10 000 lumen lampe og det er som to billys som du kan sette på dronen, som følger kameraet slik at du kan sikte med det.

D.O.P: Luke Bredar var dronepilot og ansvarlig filmfotograf for Sensus. Foto: Alric Ljunghager
D.O.P: Luke Bredar var dronepilot og ansvarlig filmfotograf for Sensus. Foto: Alric Ljunghager

Videre forklarer Granér at det var en sjuk prosess å samkjøre skikjøringen og dronefilming når dronen filmer forfra.

DRONER SOM SØKER OG FINNER: Forsvaret og Norwegian Research Center (NORCE), jobber med utvikling av droner som kan søke etter og finne skredtatte i fjellet.
Les også

– FPV-dronen i den videoen ser jo rett fremover og ikke på meg. Den må vite hvor den flyr. Vi har jo perfeksjonert dette over ganske lang tid med Luke. Han flyr en runde. Jeg sier «litt raskere, litt saktere». Så sender vi det bare. Men ofte bremser jeg masse. Det vanskelige er at jeg skal kunne kjøre fritt. At jeg ikke trenger å tilpasse meg dronen. Noen ganger bare stikker dronen av gårde. Så kjører jeg så fort jeg kan eller så må jeg bremse, og da ser det ikke bra ut.

DANS: – Luke begynner å lære seg hvor fort folk kjører. Han har fått en følelse for at Magnus kjører så fort som dette, Emil, Per og Evelina kjører så fort som det. Foto: Alric Ljunghager
DANS: – Luke begynner å lære seg hvor fort folk kjører. Han har fått en følelse for at Magnus kjører så fort som dette, Emil, Per og Evelina kjører så fort som det. Foto: Alric Ljunghager

 – Hvordan klarer dere å få en skifilm til å handle om eksistensielle spørsmål? 

– Hvis man tenker på det så er skikjøring ganske sykt. Det vi holder på med er ganske crazy hvis du tenker på evolusjonen. At det har gått fra atomer til små organismer og nå står vi på ski. Det eneste vi ønsker å gjøre er å være ute på ski og lage skifilmer. Det er også en del av evolusjonen. Det er her vi har kommet til nå, og det vil bare fortsette. Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor, men ja... 

 
FOTO: Sigurd Ekeli Grimsby
 

Sensus kan nå sees på The Bunch sin nettside.

Publisert 15. desember 2023 kl 11.04
Sist oppdatert 17. desember 2023 kl 06.00
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen