TOMT: I 1970 var det litt over 1000 alpinanlegg i hele USA. I dag er det rett under 400 anlegg igjen
Lesetid: 12 minutter
Høst er savnet etter sommeren som var. Vått løv på asfalt som aldri tørker. Venting på snøen som ikke kan komme fort nok. Men høsten er også tiden for å gire seg opp til vintersesongen. Preppe kroppen på treningssentret. Finne frem ski, brett, preppejern og kantsliper. Gå over alt utstyret. Impregnere skallbekledningen. Feste takboksen på bilen. Du vet jo aldri når snøen plutselig kommer?
I år, som i fjor, har Fri Flyt tatt turen ned i arkivet og funnet filmer, musikk, nettserier, podcaster og bøker, anbefalt som høstunderholdning. Noe er nytt. Noe er gammelt. Kanskje oppdager du en ukjent skatt som blir ny favoritt? Musikk som henger med deg resten av livet?
Det dype mørket noen av disse utøverne har vandret inn i, er så til de grader deprimerende.
Arctic Lines – 2023
Nettserie Tidlig på 2000-tallet var den finske snowboarderen Antti Autti en av verdens beste pipekjørere. Som første ikke-amerikaner til å vinne en halfpipekonkurranse i X-Games, gjorde han rent bord i Aspen i 2005 foran dominerende faktorer som Shaun White og Danny Kass. Da han sluttet å konkurrere, fant han ny karriere som frikjører. Gjennom hans selvproduserte nettserie Arctic Lines, har Autti posisjonert seg som en finsk ekvivalent til vår egen Krister Kopala. Bare litt mindre ekstrem i linjevalgene. Ellers er det mange likheter mellom guttas YouTube-kanaler, som begge fokuserer på frikjøring i arktiske strøk. Antti har med seg et kompetent kamerateam på turene sine. Samtidig gjør han mye av opptakene selv. Sluttresultatet er strøkent, og profesjonelt, med et likandes «gjengen på tur» grensesnitt.
Arctic Lines største styrke, ved siden av snowboardkjøringen, er at Antti byr på seg selv og refleksjoner rundt det å leve av friluftsliv i stupbratt terreng. Hvilke farer utsetter vi oss for? Er det verdt risikoen? Påfører livsførselen min naturen skade?
Serien gir et fasinerende og inngående innblikk i en frikjørers liv. Den viser også at du ikke trenger ikke reise til Canada eller USA for å finne store fjell og bratte renner. Det er det mer enn nok av i Norge, Sverige og Finland. Arctic Lines er en fabelaktig god webserie, som anbefales til alle som liker brattkjøring, enten på ski eller snowboard. Gratis på YouTube
In Pursuit Of Soul – Teton Gravity Research – 2021
Dokumentarfilm
I 1970 var det litt over 1000 alpinanlegg i hele USA. I dag er det rett under 400 anlegg igjen, der de fleste er kjøpt opp av investeringsselskaper. Coronaåret 2020 besøkte skifilmprodusenten Teton Gravity Research tolv privateide, uavhengige alpinanlegg, for å fortelle deres unike historier. Det de fant har blitt til 35 minutters sjarmetappe, som dokumenterer en utdøende rase blant amerikanske alpinanlegg. Anlegg med rødmalte stolheiser fra 70-tallet med treplanker i setet. Anlegg som drives av ren idealisme, motivert av å tilby de lokale beboerne et etterlengtet vintersportstilbud, med dundrende underskudd som resultat.
I filmen besøkes anlegg du sannsynligvis aldri har hørt om, som Bolton Valley, Snow King, Lost Trail, og Beaver Mountain. TGR har laget en rørende og vemodig dokumentar som viser at dugnadsånd ikke bare hører sosialdemokratier til.
De samme verdiene lever i beste velgående over dammen også, hos mennesker som lever og ånder for skikultur. De er den rake motsetningen til de store skistedene, som har blitt usympatisk dyre.
«Bigger is only bigger. It`s not necessarily better», sies det treffende i filmen. Kanskje dette er sesongen du skal besøke et lite, familieeide anlegg i nærområdet der du bor? Inspirert, glad og klar for vinter blir du i alle fall av å se filmen. Gratis på YouTube
Mr. Sunset. The Jeff Hakman Story
Bok
Jeff Hakman tok surfeverden med storm da han vant sin første, store tittel, The Duke Kahanamoku Invitational, på Sunset Beach i 1965. Verdensmestertittlene fra 1974 og 1975 gjorde ham til kjendis langt utenfor surfebransjen. Med god hjelp av statusen, fikk han lisensen til å selge det australske merket Quiksilver i USA.
Agenturet gjorde Hakman til en holden mann. Så mistet han lisensen og rikdommen da heroinavhengigheten tok over livet. Gjenfødt som rusfri, og sentral i etableringen av Quiksilver sitt Europakontor i Frankrike, kom ny finansiell og personlig suksess. Før alt krasjet i ny runde med heroinrus. Da forfatteren Phil Jarrat begynte på boken om Hakman i 1995, var det etter initiativ fra Hakmans businesspartner hos Quiksilver, Harry Hodge.
Jarrats plan var å skrive en ufiltrert biografi hvor Hakman ikke holdt noe tilbake. Hodge hadde sin egen agenda med bokprosjektet. Han skulle få Hakman ut av heroinavhengigheten. Boken om Jeff Hakman er et portrett av en gudbenådet surfer og en dyktig businessmann med heroinavhengighet. Som ren biografi er boken strålende. Samtidig er den strålende som surfehistorisk oppslagsverk, da den gjennom sitt rike bildemateriale viser tre tiår med surfemote og surfestestikk.
Jeff Hakmans berg- og dalbaneliv fortjener en bok i stort kaffebords-format, som rettferdiggjør de flotte bildene fra 70-, 80- og 90-tallet. Kun et opplag av boken ble gitt ut i 1997, noe som har gjort den til et samlerobjekt. Det finnes i skrivende stund et brukbart, men begrenset, utvalg av både dyre, signerte utgaver og vanlige versjoner til normal bokpris på nett. Skal du koste på deg en biografi i kategorien brettsport i høst, er dette boka du skal kjøpe. Den er obligatorisk i bokhylla til enhver surfer. Kjøp den, les den og ta godt vare på den. Tilgjengelig på ebay og Amazon.
The Surfers – Songs From The Pipe - 1998
Musikk På midten av 90-tallet konkurrerte Kelly Slater, Rob Machado og Peter King i det som den gang het ASP World Tour, i dag World Surf League. Verdenscupen i surfing tok gutta rundt i verden, der dagene uten bølger ble til jamming med det de hadde tilgjengelig av instrumenter.
Jammingen ble med tiden til et band som fikk navnet The Surfers (selvfølgelig) og bandet laget låter. Elleve av de beste ble spilt inn i studio av den Grammyvinnende produsenten T-Bone Burnett. Resultatet er en mangefasettert plate som spenner fra klassisk rock til rolig pianoklimpring. Låtene skal være inspirert av surfestedene de besøkte, og fungerer like bra en varm sommerdag, som en regntung høstkveld. Hvilke av låtene som ble til hvor, har ikke researchen klart å bringe på det rene. Det får være lytterens privilegium å tenke seg frem til hvilken låter som ble unnfanget på Kirra Point, Bells Beach, Jeffreys Bay, Pipeline eller Hossegor?
Er dette bandet og plata du aldri har hørt?
Da er det på tide å gi Songs From The Pipe en sjanse. Du kommer ikke til å angre. For Kelly Slater kan faktisk synge. Beste lytteopplevelse får du gjennom støyreduserende hodetelefoner. Da kommer detaljene og magien best frem.
Gjennom 90- og 2000-tallet var filmene fra Mike Hatchetts Standard Films en institusjon i snowboardbransjen. Hatchett laget sin første snowboardfilm, Totally Board i 1991 og sin siste, 2112, i 2012.
Vinteren 2023 var han, noe overraskende, tilbake med filmen Flying High Again, i tett samarbeid med skifilmprodusenten Teton Gravity Research. Sist Hatchett laget snowboardfilm, var helikopter og analoge kameraer hans arbeidsverktøy. I Flying High Again viser ringreven at han behersker droner og digitalutstyr til fingerspissene. Med på laget har Hatchett både nye og gamle stjerner. Antti Autti og Jeremy Jones kjører store fjell med stil.
Nykommer Dylan Orr viser frem neongrønn såle fra gjenoppståtte Forum Snowboards. Frikjøringen til Mia Jones og Elena Hight parkerer kjønnsdebatten i snowboard. Kul snowboardkjøring er kul snowboardkjøring, uansett kjønn. Punktum.
Filmens vinner er likevel John Jackson. Hans freestyleinfluerte kjøring blant store fjell er unik. Med Gopro på hodet ut store klipper, blir det så rått at du må spole tilbake og se fire ganger til. Soundtracket var fjorårets beste lyd til snowboardkjøring. Shazam og legg til i spillelista. Om Mike Hatchett skal lage mer snowboardfilm, er uvisst. Det burde han.
Dette er faget han nærmest fant opp selv, og gjenfant i 2023, til stor suksess. Gi oss mer da, Mike. Gratis på YouTube
The Progression Project-episode 139 – Stacy Peralta - 2024
Podcast Å fordype seg i foilsportens verden gjennom gode podcaster, er egenterapi for foilere når vind og bølger uteblir. Episode 139 av The Progression Project, står ut som en spesielt god episode. Gjest er skatelegende, brettbransjeikon, og filmskaper Stacy Peralta.
Peralta var opprinnelig surfer, som ble profesjonell skater i tenårene, og en del av det legendariske Dogtown-crewet. Senere startet han Powell & Peralta Skateboards, et av de mest suksessrike selskapene i skatehistorien. Peralta har gjennom foiling fått et nytt liv på brett som voksen mann. Dette forteller han inngående om i samtalen med podcastvert Erik Antonson.
Han trekker interessante paralleller mellom 70-tallets skateboardrevolusjon og dagens foilrevolusjon. Peraltas refleksjoner rundt brettsport, og mange avsporinger og anekdoter fra skatingens barndom, er en lyttefest for brettsportnerder.
Film Klesmerket Quiksilver sin teamfilm Sequencer fra 2023 er en perle av en snowboardfilm, som i ettertid skulle vise seg å bli en «siste film med gjengen», for flere av teamkjørerne.
Filmens første elleve minutter dedikeres til hopping og rails, før døren åpnes til filmens siste halvdel, som etter journalistens vurdering kunne vunnet alle priser i kategorien beste frikjøringssekvens i 2023. Det starter med Bryan Fox og Griffin Siebert sin magisk flotte frikjøring i drømmeterreng med følgekamera tett på.
Musikkvalget med Charlie Crockets låt The Man From Waco, viser hvor godt countrymusikk passer til snowboardkjøring. Filmens avslutning, med Travis Rice og Austin Sweetin, fikk velfortjent oppmerksomhet i snowboardmedia og på sosiale plattformer forrige vinter. Linjene de kjører ned fjellet Velvet Castle, er lange og går skrekkelig fort. Noe droneopptakene viser godt. «Hvor langt var runnet ditt», spør Rice kompis Sweetin i bunnen av fjellet. «5 minutter, med topphastighet på 83 kilometer», ler Sweetin.
Rice sin part bekrefter at han er verdens mest komplette snowboarder. Han dropper klipper og spinner 360, 540 og 720 i ellevill hastighet, med landing i trange og stupbratte renner. I etterkant av filmens premiere, ble Quicksilver kjøpt av Authentic Brands Group og teamet ble delvis oppløst, som følge av restrukturering. Derfor ble Sequencer en «siste kveld med gjengen» film. Trenger du noe å jazze deg opp på frem mot vinteren, er Sequencer en soleklar anbefaling. Gratis på YouTube
VELA – John John Florence – 2020
Nettserie En alvorlig kneskade i 2019 satte stopper for konkurransesesongen til tre ganger verdensmester i surfing, John John Florence. Oppvokst på Hawaii, med maritim kultur som en sentral del av oppveksten, så Florence muligheten til å bruke skadeavbrekket til et etterlengtet prosjekt, havseiling.
Med nyinnkjøpt katamaran, overtatt fra kompis og snowboarder Travis Rice, omdøpt til Vela, samlet Florence et kompetent seilcrew, og dro på seilaser rundt det hawaiiske øyriket. Nettserien VELA dokumenterer teamets lengste seilas til Line Islands i Stillehavet. En øykjede bestående av elleve atoller så vakre at du glemmer savnet etter sommeren som var og ventingen på vinteren som skal komme.
Florence og gjengen seiler gjennom stormer, surfer bølger, fridykker, fisker, lever og leker i ett med havet. «Sailing in general for me has opened my mind up to a whole different world,» erkjenner den seilfrelste surferen Florence. Det er en vakker serie Florence har laget, der han erklærer sin kjærlighet til havet og alt det har gitt han i livet. Når høstmørket er på sitt kjipeste, er VELA som balsam for sjelen. Det hele er nydelig tonesatt av musiker Ron Artis II. Hans spesialkomponerte musikk, samt resten av det strålende soundtracket, finnes i sin helhet på Spotify. Gratis på Youtube
Nordfor sola – 2013
Dokumentarfilm
Høsten 2011 flyttet kompisene Inge Wegge og Jørn Ranum til en øde bukt i Nordland, hvor planen var å overvintre i egenbygget hytte av drivved og søppel. Når forholdene var gode, skulle de surfe og kjøre snowboard. Gjennom ni måneder dokumenterte gutta sine daglige gjøremål, og prosjektet med å rydde bukta for søppel.
Det er imponerende å se hva to unge gutter får til med enkle redskaper og idealistisk innstilling. Hytta av drivved er så godt håndverk, at den kunne gått rett inn på YouTube-kanalen Tiny House, Giant Living. Wegge og Ranum er kompetente brettkjørere og filmere, noe som har gjort Nordfor Sola til et seervennlig prosjekt. Filmen går rett inn i læreboka om å sette seg mål, planlegge og gjennomføre. Hvor bukta ligger, har ikke Wegge og Ranum villet avsløre. De mener det er mye kulere om folk finner plassen selv, enn om det røpes gjennom turistbrosjyre, sa gutta til NRK i 2013, etter det ble klart at de hadde vunnet tre priser for filmen i prestisjetunge Banff Mountain Film and Book Festival.
Tidslinjen i Nordfor Sola, passer utmerket til tiden vi nå er inne i, høst som skal bli til vinter. Du trenger ikke mer enn enkelt kamerautstyr, eventyrlyst og norsk natur for å lage suveren høstunderholdning. Tilgjengelig på Netflix
The Instinct Diaries – Nidecker Snowboards – 2021
Nettserie Vintersesongene 2020 og 2021 ble spesielle, på flere måter. Covid-19 og pandemi førte til stengte alpinanlegg i Mellom-Europa, og kraftige restriksjoner her hjemme, før det med tiden ble åpnet mer opp. Det som nesten var kroken på døren for flere av anleggene i Alpene, ble samtidig en unik mulighet for den franke snowboarderen Lewis Sonvinco.
Med truger på beina, sekk med telt og primus, og brett på ryggen, vandret han rundt i stengte, franske alpinanlegg, og kjørte urørt snø i det som ser ut som forlatte spøkelsesanlegg. Prosjektet ble til en av tre episoder i nettserien The Instinct Diaries, fra Nidecker Snowboards. En serie som gikk under radaren da den kom og fikk lite oppmerksomhet. Gjennom tre episoder har Nidecker laget en perle av en brettserie som i første episode tar oss med til coronastengte anlegg i Frankrike, via dype skoger og vakker kjøring av Shin Biyajima i Japan i episode to, før det avsluttes med alltid underholdende Mathieu Crepel, som både surfer snø og vann, i episode tre.
Tilstedeværelse i naturen, og brettkjøringens magi, er stikkordene for nettserien. The Instinct Diaries er en serie som viser hvor vakker naturen kan være, drapert i urørt snø. Vær forberedt på heftig kløe i beina og snøabstinens, etter å ha sett denne. Gratis på YouTube
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.