Her kan du gå rando i påska: – Betydelig bedre forhold lenger nord
En blanding av sen påske og mildvær har gjort helligdagene snøfattige. Men noen steder kan likevel by på snø utenfor skianleggene, og i høyden kan man enda gå fine toppturer.
Slik så det ut da Grim Gjeldvik tok en tur til Gjuratind mandag ettermiddag. Foto: Liva Gjeldvik
Lesetid: 3 minutter
– Det er betydelig bedre forhold lenger nord, sier Marit Berger i Meteorologisk institutt
Berger har kikket på snødybdemålinger rundt om i landet, og de viser at enkelte steder i Nord-Norge stiller med mye snø i høyden. Det er i motsetning Østlandet, hvor snø er mangelvare.
Hun forteller at det dypeste underlaget er målt på Sjufjellet i Balsfjord med 457 centimeter. Her kan man derfor regne med gode nedkjøringsmuligheter og at underlaget holder ut påsken. Tenker du å ta turen, kan du lese vår turbeskrivelse av Sjufjellet her.
I Lyngen er det også snø. 710 meter over havet, ble det målt en snødybde på 344 centimeter mandag morgen, men her advarer varsom.no om betydelig skredfare og muligheter for våte løssnøskred.
Gjuratinden i Isfjorden bydde på slush-føre og tidvis skare mandag. Foto: Liva Gjeldvik.
Lenger sør forteller meteorologen at det er betydelig mindre snø. Men det er likevel flere topper som byr på fine turer, så lenge du ikke er for kresen på snøen og er sterk nok i vilja til å bære skiene opp fjellet i første etappe.
I Oppdal var snødybden målt til tynne 21 cm på 660 meters høyde, men det er fortsatt føre til å gå populære turer som Høa og Nonshøa, og rundt 1000 høydemeter blir snøen bedre. Storbekkhøa og Storhornet byr også på fine turmuligheter i påsken.
Vest for Oppdal, i Isfjorden, er det også mulig å dra fram skia. Gjuratinden, en perle i Romsdalsalpene, har enda snø, selv om man må over 500 høydemeter før den blir god nok for skigåing. Her kan snøen være våt, og tidvis skarete i påsken, men turen kan likevel by på noen gode svinger.
Slik så det ut på turen mellom Finse og Ustaoset forrige helg. Foto: Kristine Nordheim
Dersom du er fysen på en slakere påsketur, eller kanskje du vil børste støv av pulken? Da er det enda underlag til at du kan ta turen ut på Hardangervidda.
Det er over 60 centimeter med snø i Finsevatn og Brebråtten, og to meter med snø er målt i Folgefonna. En lengre tur fra Finse til Ustaoset er dermed en mulighet, selv om det kan bli tynt mot slutten.
På enkelte steder på Hardangervidda kan det være tynt med snø. Foto: Kristine Nordheim.
Holder du bilen parkert på Østlandet, kan det være at tiden er inne for å dra fram campingstolen og søke brunfarge i stedet for hvitt gull på fjellet. For her er det lite snø, og ifølge meteorologen er det her solen vil varme mest. Temperaturen kan komme opp mot 20 grader på helligdagene i Oslo.
Østlandet har best sjanser for sol og høyest temperatur, mens det er Nord i Nordland og i Troms hvor det er størst sannsynlighet for snø, forteller Berger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.