Austabotntindane i Hurrungane er mest kjent for skikjøring i den bratte nordrenna, men den komplette alpine opplevelsen får du om du klatrer ryggen hele veien til topps til Store Austabotntind (2204 moh.)
Arne Litlere balanserer på den smale snøkledde eggen tilbake fra toppunktet på Store Austabotntind. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 4 minutter
Hurrungane, den taggete fjellrekka lengst vest i Jotunheimen, er velsignet med et fantastisk vær denne siste helga i mai. Men sola og varmen betyr ikke bare at vi må huske solkrem og vannflasker, den varsler også at vi har dårlig tid. Snøen er på vei ned fra fjellet.
Kanskje dette er siste sjanse for stortur denne sesongen, og vi må tidlig opp.
Jeg har kjørt den bratte nordrenna fra Vestre Austabotntind på flere varianter av skareføre, men selve toppen på 2204 meter over havet kjenner jeg bare på avstand fra naboen Store Ringstind.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Store Austabotntind fra Store Ringstind (bildet er tatt 1. mai 2021). Foto: Erlend Sande
Senest i starten av mai, stod jeg der. Fra Ringstind ser det helt sprøtt ut at små menneskemaur beveger seg ytterst ute på tuppen av en smal egg.
Ikke mange minuttene etter at vi har tatt på oss skiene like før toppunktet på Tindevegen hører vi stemmer bak oss. Pokker, vi skulle ikke drøyd helt til klokka 6.
Planen var å være først i løypa, for å kunne gjøre klatringen mot toppen uforstyrret. Jeg gjør et hederlig forsøk på å øke farten og avstanden, med Arne travende bak.
Det nytter ikke.
Ikke bare har de et imponerende driv, de treffer også bedre på snøflekkene. Når vi har satt fra oss skiene og tatt på stegjern er vi tatt igjen av to lag, hvert bestående av en sprek kvinne og en mannlig guide.
En hund er også med, men heldigvis blir den bundet fast rett før den bratte eggen starter.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Tidlig morgen på skyggesiden av Austabotntindane. Foto: Erlend SandeArne Litlere foran det smaleste partiet på eggen mot Store Austabotntind. Foto: Erlend SandeKlyving på stein er også en del av turen opp mot Store Austabotntind. Foto: Erlend Sande
Dette er det alpine Jotunheimen på sitt villeste. En smal rygg, svart fjell på begge sider, med en strimle snø på toppen, bukter seg oppover mot et bratt snøfelt, for så å gå over i en smal rygg igjen.
Jeg ser egentlig ikke noen andre argumenter for at dette skal være en farbar vei enn at det er spor videre og at jeg kjenner flere som har vært her. Logikken tilsier at det er skummelt, mer enn vanskelig. I klatreføreren er ruta gradert til 2. Det er bare ikke rom for å trå feil.
Guidene har vært her for bare et par dager siden. De kjenner hver stein og bruker sin foretrukne teknikk: Guiden går i stor grad går usikret, men holder gjesten i et kort tau. Fart er også sikkerhet i dette terrenget.
Vi er litt mer omstendelige, for det meste går vi løpende med mellomforankringer og lengre tau. I de partiene der det ikke er fjell å sikre i, er sikkerhetsprinsippet det som får meg til å grøsse: Hvis én skulle fall utfor, er makkerens jobb å hoppe på den andre siden.
Heldigvis er det ikke noen annen dramatikk, enn at en sjokoladeplate styrter i avgrunnen. Klokka er ennå ikke 10.
Vi lar de andre gjøre ferdig sine fotosessions og pakke sammen, før det blir vår tur. En smal bro av stein med snø oppå fører ut til selve toppunktet, med den bratte baksiden av Ringstind og den kjente profilen av Store Skagastølstind (2405 moh.).
Arne instruerer meg til å stå stødig og setter sine kamkiler på samme sted som guiden før han. Så kan jeg komme etter og står på toppen av Store Austabotntind (2204 moh.)
Artikkelen fortsetter under bildene.
Arne Litlere tar de siste stegene til toppen av Store Austabotntind. Foto: Erlend SandePå vei tilbake langs ryggen mellom Store og Vestre Austabotntind. Foto: Erlend Sande
Det er varmt og godt, men ingen av føler for å nyte stort mer av sommerdagen her.
Dette er nemlig terreng for full konsentrasjonen. Vi spiser litt, men er raskt på beina igjen. De samme snøbakkene og smale eggpartiene må forseres på nytt. Vi vil ned igjen før enda mer snø smelter.
Jeg senker skuldrene når vi kan binde oss ut av tauet på vesttoppen. Litt over den kjente nordrenna finner vi igjen skiene. Arne overbeviser meg om at det ikke er noen vits i å kjøre renna på en slik dag, det er knallhardt og sporete.
I stedet setter vi utfor den sørvendte renna på den andre sida. Det er tidvis artig skikjøring, selv snøen er i full oppløsning, slik at vi må nøye oss med to-tre svinger av gangen, før vi slipper forbi en elv av snø.
Men også denne reportasjen avsluttes med noen herlige svinger på godt føre, og vi beholder skiene på helt til vi når Tindevegen.
Klokka er ennå ikke 12, men både skidagen og topptursesongen er over for denne gang.
Arne Litlere på vei ned fra Vestre Austabotntind. Foto: Erlend Sande
Bratt skikjøring opp sommersnø i sørrenna på Vestre Austabotntind. Foto: Erlend Sande
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.