SNØRIKE PLATÅER: Turen fra Rasletind til Vestre Kalvehøgde er ikke særlig komplisert, men utsikten blir raskt spektakulær. Foto: Eivind Eidslott.
Lesetid: 2 minutter
Valdresflye – veien som går fra Vågå til Beitostølen i Jotunheimen – er et populært og mye brukt utgangspunkt for topptur og rando nå på våren.
Veien har vært åpen en stund og populariteten for å gå tur nettopp her skapte nylig store trafikkproblemer i påskeferien. Nå for tiden er det absolutt færre kjøretøy som står parkert langs veien, selv om det likevel fortsatt er vinterlig øverst langs fylkesvei 51.
Marius Haugaløkken ved Gjendesheim turisthytte forteller at snøforholdene egentlig har vært bra veldig lenge. Men at det nå begynner å bli dårligere og dårligere for hver dag som går.
– Snøen forsvinner fort, sier han til Fri Flyt.
LANGTIDSVARSEL: Værmeldingen for Valdresflye. Foto: Skjermdump yr.no.
Men, til tross for plussgradene som er meldt er det likevel en del snø som skal smelte. Dette gjør at det vil være mulig å ferdes til fjells en liten stund til. Spesielt hvis du kommer over 1500 moh.
Kommer du lavere enn dette begynner snøen å minske.
Men, som nevnt tidligere, er det mye snø når du kommer høyere opp. Et tips blir derfor å forlenge turene litt – dersom du er gira for det. Det er nemlig mange fine turmuligheter på Valdresflye – også utenfor de mest populære toppene.
SNØ I HØYDEN: Utsikt mot Tyin Filefjell, Suletind (1780 moh.) i midten av bildet. Foto: Gjendine Eidslott.
BITIHORN: Den populære toppen 1607 moh. ved Beitostølen har fortsatt en del snø, men det skal nok smelte mye her fremover. Foto: Gjendine Eidslott.
Når Valdresflya åpner på våren, gir den tilgang til mange fine, enkle skifjell. Og noen av disse kan du faktisk nå med den biten av veien som vinterbrøytes også.
Fra fjellet Vestre Kalvehøgde (2208 moh.) er det imponerende utsikt til Torfinnstindene og Bygdin. Fjellet er en del av et omfattende høyfjellsplatå med mange 2000-meterstopper som kan bestiges på samme tur.
Toppturer
Turen videre fra Rasletind mot Mugna anbefales. Denne turen kan du utvide i enda høyere grad ved å fortsette mot Vestre Kalvehøgde.
LANGTUR: Toppene Austre Kalvehøge (2178 moh.), Midtre Kalvehøgde (2122) og Vestre Kalvehøgde (2208), sett fra Mugna (2159 moh.). Foto: Gjendine Eidslott.
UTSIKT: De tre Torfinnstindene, på nordsida av Bygdin. Foto: Gjendine Eidslott.
VALDRESFLYE: Den karakteristiske veistrekningen i midten av bildet. Utsikt mot Heimdalshøe (1843 moh.) i bakgrunnen Foto: Gjendine Eidslott.
Snøen har smeltet mer oppover mot Tjønnholstinden og Høgdebrotet. På grunn av mye stein er det flere sider her som det ikke lenger er like attraktivt – eller mulig – å hverken gå opp eller kjøre ned på ski.
Det er også skiføre på Bitihorn en liten stund til, men her smelter det raskt.
VALDRESFLYE: Webcam i retning Gjendesheim. Foto: Skjermdump vindnå.no.
Valdresflye
Fylkesvei 51 i Øst-Jotunheimen ble bygd gradvis, men fra 1953 har det vært mulig å kjøre bil over Valdresflya. Veien knytter sammen Ottadalen i nord og Valdres i sør, og har status som nasjonal turistveg. Høyeste punkt på vegen er 1 389 meter over havet. Valdresflya er vinterstengt, vanligvis mellom 15. desember og 1. april.
Siden veien ligger såpass høyt er den et svært godt utgangspunkt for turer i noen av Norges høyeste fjell både høst og vår. Merk at vegen ofte er nattestengt – oppdatert info får man på vegvesen.no.
Denne saken er skrevet av
Gjendine Eidslott
Journalist
Gjendine Eidslott har jobbet som journalist i Fri Flyt siden 2022. Hun har vært oppsiktsvekkende mange døgn blant spisse topper – både med og uten ski på bena. Gjendine er også interessert i klatring, sykling og andre former for friluftsliv. Har du en sak du tror Gjendine kan være interessert i? Send henne gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.