Max Røisland ble tvunget til å legger opp da alpinlandslaget ikke hadde råd til å ta han inn, til tross for at han var godt innenfor kriteriene. Nå mener han modellen til Norges Skiforbund er død, og at utøverne taper slik det er i dag.
GJEST: Max Røisland er gjest i Fri Flyts podcast, og forteller om da han ble tvunget til å legge opp på ski. Foto: Anders Holtet
Lesetid: 3 minutter
Max Røisland (26) var et av Norges største talenter i alpint, og var godt innenfor kriteriene for å komme inn på landslaget i alpint. Men da han var på vei inn, ble døren stengt. Årsaken var for lite penger inn.
Da han heller ikke fikk hjelp til ting som ikke var av økonomisk art, som å legges inn i en «skipool» for å få de beste skiene fra fabrikkene, ble han mer eller mindre tvunget til å legge skiene på hylla.
Det resulterte i at Røislan, som blant annet har en bronsjemedalje fra NM, i august publiserte en lengre kronikk i VG. Der pekte han på flere punkter hvor han mener Norges Skiforbund svikter utøverne for egen vinning.
– Folk holdes ikke ansvarlig. Og konsekvensen for oss utøvere er at vi ender opp med å ikke finne ut hvor gode vi kunne blitt, sier Røisland til Fri Flyt når han gjester den nyeste episoden av podcasten, som du hører nederst i saken.
Han peker på flere problemer med hvordan modellen til Skiforbundet rammer utøverne i podcasten, men savner generelt en åpenhet rundt hvilke avtaler som inngås.
– Det er et mye større sponsormarked i alpint enn i langrenn. Attacking Vikings har den verdien, og kunne enkelt fått store sponsorer i utlandet, sier Røisland.
Røisland mener blant annet man bør tillate private lag i alpinsporten.
Kristoffersen tapte som kjent rettssaken mot Norges Skiforbund om en sponsoravtale med Red Bull, som ville gitt Skiforbundet inntekt i millionklassen.
Han ble også forbannet da Røisland ikke ble tatt ut på landslaget.
– Han ga meg en tordentale på at jeg ikke skulle gi meg på grunn av det. Han hjalp meg masse den sommeren. Jeg var hos han i Salzburg. Han stilte opp og betalte for trening, kost og losji. Der var han veldig hjelpsom, sier Røisland.
Han mener også at man ikke får støtte fra forbundet før man er god nok til å bli tatt ut til verdenscup, og at da jobben er gjort. Hør hele podcasten for utdypelse av kritikken.
Til VG har alpinkomiteen i Skiforbundet svart følgende på Røislands kritikk:
– Økonomistyringen har ikke vært god nok, og før kommende sesong er det gjort ytterligere grep, nettopp for å bedre økonomien. Det har ført til at flere utøvere, inkludert Røisland ikke ble tatt ut, sier leder i alpinkomiteen i Norges Skiforbund, Ola Evjen til VG.
Han mener likevel at sponsoravtalene til Skiforbundet er gode.
– Takket være disse bruker vi flere millioner kroner hver sesong på driften av landslagene. Det jobbes målrettet med å øke inntektene for å sikre enda bedre rammevilkår og i tillegg kan utøverne inngå private sponsoravtaler om de ikke er i bransjekonflikt med de vi har på landslag, sier han.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.