/ Padling

Den artigste «boofen» på verdens beste padlestrekning

I ei bygd med ekstra særpreg i Gudbrandsdalen finner du verdens feteste boof selv om det er tørke.

Sist oppdatert: 19. juli 2024 kl 06.00
FET MOVE: Jobst Hahn reiste fra Tyskland i ens ærend for å boofe den feteste boofen på verdens feteste padlestrekning. Åmotfallene i Sjoa that is. Foto: Tore Meirik
FET MOVE: Jobst Hahn reiste fra Tyskland i ens ærend for å boofe den feteste boofen på verdens feteste padlestrekning. Åmotfallene i Sjoa that is. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

– Kajakksportens svar på Trollveggen, ble det hevdet av en kar fra Trysil en gang på 90-tallet.

I dag er det nok riktigere å si at Åmotfallene i Sjoa er mer som kajakksportens svar på Trysil. Men han tryslingen som sa det padler visst ikke så mye lenger.

Bygda med særpreg kaller Heidal seg selv ifølge skiltet som står langs Fylkesvei 257, like etter takeout på Åmot når du kjører fra Sjoa. Den andre uka i juli hver sommer kunne de som styrer med slike budskap like godt hengt opp et skilt med teksten ekstra, like før særpreg. Årsaken er Sjoa River Festival, som riktignok ikke samler svære horder av mer eller mindre særpregete typer i Heidal, men når lokalbefolkninga består av omtrent 1600 (en av dem er en av Norges beste frikjørere; Erland Skogum) så gjør et tilskudd på 250 elvepadlere et visst inntrykk. De aller fleste av disse + de tre lokale padlerne Martin, Kay-Arne og Jon Kristen (se bilde under), trives i Heidal blant annet på grunn av boofen i stryket etter brua på Åmot når det er lite vann.

Boof er forresten å ordne seg slik at kajakken lander flatt etter å ha blitt styrt utfor en kant.

09-19-01_ordinary_660
HEIDØLER: Fra venstre padleboms og ambulansesjåfør Martin Vollen, kolonialmajor og småbarnspappa Jon Kristen Garmo og regnskapsfører Kay Arne Randen. Foto: Tore Meirik

Men hva er egentlig boofen i stryket etter brua på Åmot når det er lite vann? Jo, det er den artigste boofen på verdens beste padlestrekning. Åmotfallene er den nederste biten av Sjoa, og den var i sin tid både grad fem og seks, og kajakksportens svar på Trollveggen. Her har elvepadlere delt sorger, gleder, rusmidler, opplevelser, kroppsvæsker, plast, karbon, glassfiber, buksevann og store, tøffe, svarte belter i minst tretti år. 

Når vannstanden er lav, som nå i 2018 (Åmot er sjukt bra uansett vannstand, men når det er mye vann, da gjelder det å være temmelig god til å padle), er turens høydepunkt (blant svært mange) når vannet akselererer øverst i det nest siste stryket, du er litt til høyre for midten, ser motbakken foran deg, og tre meter før du drar til med åra veit du at nå blir det flytur. Det er ikke så voldsomt høyt eller vanskelig eller farlig eller noe annet folk i urbane strøk gjerne forbinder med sånne ekstremsporter, det er bare sjukt gøy. Folk kommer fra New Zealand, USA, Canada, Sør-Afrika, Tasmania, Skottland, Trysil og Oslo for å få gjort denne boofen liksom. Ja, og litt for å være på fest i den gamle banken og gi bygda med særpreg litt ekstra særpreg den andre uka i juli.

Publisert 13. juli 2018 kl 21.52
Sist oppdatert 19. juli 2024 kl 06.00

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen