Spørsmål: – Hvordan ser ditt parti på å bygge ut mer vannkraft i Norge og demme opp elver?
Arbeiderpartiet (Ap), v. rådgiver Tone Merete Hauk Hansen:
– Energisystemet er avgjørende i overgangen til lavutslippssamfunnet. Nesten all kraftproduksjon i Norge er allerede fornybar og utslippsfri, derfor er hovedoppgaven vår å ta vår fornybare kraft bedre i bruk for økt verdiskaping og reduserte utslipp. Vi har allerede en produksjon av energi fra vannkraften opp mot 130 terrawattimer per år, noe som tilsvarer cirka 98% av vårt energibehov per år. Arbeiderpartiet mener det er viktig å lage én helhetlig plan for energiutbygging som krever konsesjon, der vind-, vann- og nettinvesteringer skal inngå. Vi mener at ved konsesjonsbehandlingen av energitiltak skal fordelene med en kraftutbygging skal veies opp mot ulemper for ulike miljø- og brukerinteresser, og at de samlede fordelene for samfunnet skal overstige ulempene.
«Verneplan for Vassdrag» utgjør et representativt utsnitt av norsk vassdragsnatur og det kan ikke gis konsesjon til kraftprosjekter i disse vassdragene, med unntak av mini- og mikrokraftverk med inntil 1 MW installert effekt. Verdiene i vernede vassdrag skal ivaretas gjennom bestemmelser i vannressursloven, naturmangfoldloven og etter plan og bygningsloven.
Fremskrittspartiet (Frp), v. informasjonsleder Kristian P. Larsson:
– Vannkraft er vår fremste fornybare energikilde og står for over 95 prosent av energiproduksjon og –forbruk i Norge. Fremskrittspartiet vil bygge ut mer miljøvennlig vannkraft, herunder tillate skånsomme og kunnskapsbaserte utbygginger i vernede vassdrag.
Venstre (V), v. frivillig Johannes Bangum:
– Det er ikke aktuelt for Venstre å endre vernestatus for vernede vassdrag. Venstre vil heller modernisere og oppgradere eksisterende vannkraftverk, enn å sette i gang nye, større utbygginger. Vi vil verne flere vassdrag for å sikre natur og biologisk mangfold, og sørge for at også områder som er tilknyttet vernede vassdrag ikke bygges ut.
Høyre (H), v. programsekretær Geir Staib:
– Høyre vil åpne opp for utbygging i nye vassdrag for å sikre tilgang til ren og fornybar energi, tillate skånsom kraftutbygging i vernede vassdrag uten at det forringer verneverdiene. Spesielt gjelder dette dersom utbyggingen også kan ha en flomregulerende effekt. Og vi vil sikre gode rammebetingelser for investering og utvikling av eksisterende og nye vannkraftverk.
Kristelig Folkeparti (Krf), v. politisk rådgiver Erlend Kjernsrød:
– KrF mener tiden for de store vannkraftutbyggingene er forbi. Vi vil legge til rette for at opprustning av eksisterende vannkraftverk og utbygging av småkraftverk der dette er riktig ut fra naturhensyn, men samtidig må vi hindre at summen av mindre inngrep fører til for stort press på vassdragene.
Miljøpartiet de grønne (MDG), v. nasjonal talsperson Rasmus Hansson:
– Vi ønsker energisparing fremfor nye utbygginger og setter hensynet til norsk natur foran mest mulig produksjon. Vi vil føre en restriktiv politikk for konsesjon til vannkraftverk og småkraftverk og prioritere opprustning og modernisering av eldre vannkraftverk fremfor nye utbygginger.
Partiet Rødt, v. kontorleder Ove Mjelstad:
– Vi vil stanse nye store vannkraftutbygginger og gjeninnføre totalforbud mot kraftutbygging i verna vassdrag. I stedet vil vi satse på å oppgradere allerede eksisterende vannkraftverk.
Senterpartiet (Sp), v. stortingsrepresentant Marit Arnstad:
– De store vannkraftutbyggingenes tid er nok over, men vi kan gjøre mye for å få mer strøm ut av eksisterende kraftverk. Når det er sagt, kan det bli aktuelt med enkelte mindre utbygginger for eksempel for å forebygge flomskader. Opovassdraget i Odda er et nærliggende eksempel. I alle kraftutbygginger er det viktig å ta hensyn til miljø- og opplevelseskvaliteter. For eksempel ved regler for minstevannføring.
Sosialistisk venstreparti (Sv), v. Lars Haltbrekken, førstekandidat i Sør-Trøndelag:
– SV er kritiske til mer vannkraftutbygging. Vi trenger i stedet satsing på energieffektivisering og andre fornybare energikilder som solenergi og havvind. Vi vil i tillegg ha en ny verneplan for vassdrag, spesielt for å sikre den kystnære vassdragsnaturen. Enkelte har tatt til orde for å bygge ut verna vassdrag. Det er SV mot. Vi vil ikke bygge ut verna eller verneverdige vassdrag. Ved store flomskader må alternative metoder for flomvern vurderes, herunder naturens egen flomdempende evne.