/ Padling

Stæsj for kalde høstelver

SOMMERSTÆSJ: Martin Vollen er Sjoas ivrigste padler –og han holder seg flytende med en customlaga og resirkulert flytevest.

Sist oppdatert: 5. september 2014 kl 09.46
DEDIKERT FYR: Martin Vollen tar padlinga på alvor –og huser amerikanske padlestjerner hjemme på «hybelen» i Heidal hver sommer. Her padler han i Grøvu. Foto: Tore Meirik
DEDIKERT FYR: Martin Vollen tar padlinga på alvor –og huser amerikanske padlestjerner hjemme på «hybelen» i Heidal hver sommer. Her padler han i Grøvu. Foto: Tore Meirik

Selv om det er september og sommeren er på hell, så er slett ikke padlesesongen over i Gudbrandsdalen. Isbreene holder liv i elvene, og noen strekninger er ikke padlebare før nattefrosten sikrer superlav vannstand. Martin Vollen er blant dem som herjer som verst når minusgradene dominerer om natta, og da er det lurt å ha utstyret i orden:

Hjelm: Sweet Strutter

– Jeg bruker litt forskjellige hjelmer til forskjellig bruk, men har jeg ikke Sweet Protection sin Strutter på hodet så føler jeg meg litt naken. Med den kan jeg hucke inn i valser uten å være blind når jeg forhåpentlig dukker opp på andre siden. Med ett enkelt nikk rett før vannet treffer ansiktet unngår jeg å få en kraftig sprut rett på øynene. I tillegg så renner vannet ned på siden av ansiktet isteden for framfor.


Vest: Avalancha Armor

– Avalancha er et nytt og ukjent merke for de fleste her i Norge. Hver vest er håndsydd av designeren Silvio Gurrieri med base i Mendoza Argentina.
Tanken bak vesten er å oppnå en mer beskyttende ramme rundt brystkassen. Hver vest blir laget på bestillingsmål og etter ønsket farge. Armor vesten er den  siste modellen fra Avalancha. Alt av materialer, bortsett fra stropper og flyteelementer, er laget av resirkulerte materialer. Vesten har flere smarte løsninger. Den sitter såpass høyt at det er mulig å ha kasteline rundt livet uten at det går utover bevegeligheten. Skulderstroppene er ekstra breie over skuldrene for å gjøre det mer behagelig å bære båten. I tillegg har sideveggene innsydde plastplater for å absorbere slag.
Der andre prøver å lage en vest en ikke merker en har på, der gir Armor en følelse av beskyttelse.



Kasteline: Salamander Golden Retriever

– Et must for alle. Jeg har alltid vært stor fan av Salamander sin Golden Retriever. Den er laget for å oppnå best mulig tilgjengelighet til en hver tid, ved at den bæres i belte rundt livet –og ikke ligger nede i kajakken. Kastelina har to rom, et hovedrom med 14 meter spectra tau, og ett med tre meter tau med karabinkrok i enden. Ideelt for tauing av båt, eller forankring av tausystemer eller meg selv. Ved å ha den rundt livet har jeg hele tiden to hender frie til klatring eller high fives. For å kunne padle med Golden Retriever er en avhengig av en vest som ikke går for langt ned på ryggen. Da kommer kastelina i konflikt mellom ryggstøtta og vesten. 

 

Sko: Five Ten Canyoneer

– Bra padlesko har alltid vært et problem å finne. Enten henger de ikke på våt stein eller så går de i oppløsning etter to til tre uker. Five Ten har med sine Canyoneer klart å tilsynelatende lage en sko som aldri går opp i sømmene. Den er stor, tung og klumpete og helt elendig å svømme med, men Five Ten sin såle er helt uslåelig på elvebredden og som sagt den holder i mange år. Jeg er på tredje året med mitt par. Slå den! 


Klær: Sweet Intergalactic tørrdrakt

– I vår fikk jeg for første gang min egen tørrdrakt, på tide når en har holdt på i 22 år kanskje. Sweet Protection sin nye Intergalactic drakt er uten tvil den beste på markedet. Det finnes mange bra drakter av andre merker i dag, men i motsetning til de er Intergalactic laget for å sitte i båten. Det ser en på passformen når en står i den, alle får en rompe på størrelse med Donald. Snittet i drakten gjør den like behagelig å padle i som Sweet sine topper. I tillegg trenger en ikke være to for å få igjen glidelåsene om en mot normalt skulle være på solotur. Sokker inni sokkene på drakta er et must. Det tar ikke lang tid for en negl å slite seg gjennom sokken og gjøre drakta om til en noe dyr regndress. Under tørrdrakta er det viktig å bruke mer enn bare en t-skjorte og shorts. Ulykker skjer i padling og da er det viktig å være forberedt. Det blir hele tiden padlet høyere og høyere fosser, vanskeligere og vanskeligere stryk. En naturlig utvikling for de fleste. Om en skader seg på en høy foss er sjansen for at du har fått en indre blødning stor. Her i landet er vannet alltid så kaldt at en vil bli hypotermi etter bare minutter i vannet. Hypotermi får kroppens egen evne til å stoppe en blødning til å opphøre delvis eller helt ettersom hvor kald en er. Ha derfor godt med varme klær under drakta.

annonse

Årer:
 Werner

– Jeg har i sikkert 15 år padlet med Werner sine forskjellige bentshaft årer (altså årer med bøy i skaftet, journ. anm.), men i fjor gikk jeg over til straightshaft. Nå er det helt uaktuelt å gå tilbake til bentshaft igjen. Etter mange år på elva har skuldre og stort sett alle andre deler av kroppen fått sitt å stri med. Da er det godt for såre ledd å få bruke en åre med fleks i. Mindre slitasje betyr mer padling. Med straightshaft kan jeg flytte hendene  på åra ettersom hva slags tak jeg skal ta. Flytter jeg høyre hånd innover mot midten ved en høyrehåndsboof slipper jeg å lene meg langt til høyre for å få åra dypt nok.

Ettersom hva jeg skal padle, om det er leking eller brattpadling jeg skal ut på så varierer jeg litt på lengden. Det er greit å ha litt ekstra å spe på med på bratt padling. Da bruker jeg åre på to meter. Er det surfing så er det greit med en litt kortere åre, da blir det mindre å hive rundt i lufta.

Kajakk: Liquid Logic sin Remix 79

– Remix´en har i mange år vært førstevalget av båt. De gangene jeg har valgt en annen båt har jeg savnet Remixen. Den er langt i fra den enkleste båten å padle på en bratt, teknisk elv eller å boofe en litt trå foss med, men det er kanskje det beste med den. Jeg blir aldri arbeidsledig i den. Remixen har fart som mellomnavn og kryssing av strømskiller som hobby. Når du først blir vant til Remixens noe lunefulle bakende så er du hekta. Remix er nok min favoritt av alt utstyr jeg har.

Se bilder av Martins stæsj i galleriet under!

Publisert 5. september 2014 kl 09.46
Sist oppdatert 5. september 2014 kl 09.46
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen