Det er i en artikkel i lokalavisa for Norddalen, GD, at Sel-ordføreren mener at utbyggingene « gjør at verdiskapingen vil skje lokalt, og at de evigvarende verdiene blir i lokalsamfunnene», fordi entreprenøren Eidefoss fra Vågå står for utbyggingene.
LES OGSÅ: Nedre Otta trues av utbygging
– Vannkraft er ikke grønn energi
– Dag Erik Pryhn tror nok at han har de fleste i ryggen - men det tror jeg i så fall er fordi hverken regjering, politikere eller lokalpolitikere har tatt over seg den globale miljøkrisen i verden, og de debatter, forskningsområder og rapporter som har kommet de siste to årene om vannkraft. Utenfor kraftlandet Norges grenser er man ganske enig om at vannkraft ikke er grønn energi. Se til Chile - se til USA - se på Norges støtte til U-land i form av utbyggingsplaner og teknologi - ikke i ett eneste prosjekt som Norge har støttet har man kunnet dokumentere at vannkraftutbygging har vært til fordel for noen andre enn eliten i landene. Penger i lommen til noen få - slik det også er i Norge. Penger i lommen til enkelte grunneiere, og ikke minst til kraftselskapene, samt noen småmynter til Sel kommunes kommunekasse, sier Mariann til Fri Flyt.
KRITISK: Mariann Sæther, her på padletur i Patagonia, er svært kritisk til rosenrød framstilling av kraftutbygging i Norddalen i lokalavisa. Foto: Ron Fischer
Kontakta ordføreren sporenstreks
I artikkelen i lokalavisa males et svært positivt bilde av utbyggingsprosjektene –og mange i elvesportsmiljøet har reagert sterkt på den positivt ladde framstillingen av elveutbyggingene. Eidefoss er i ferd med å bygge ut Smådøla og Rosten i Gudbrandsdalslågen. Begge er velkjente padlestrekninger, og mye tyder på at tillatelse til å bygge ut Nedre Otta vil bli innvilget neste år. Et av punktene Mariann reagerer på er ordførerens påstand om at fem millioner kroner skal brukes på «tiltak som skal gjøre elvestrekningen forbi Otta mye mer tilgjengelig blant annet for raftere og padlere, sportsfiskere og friluftsliv.»
– Jeg sendte nettopp følgende til ordfører: «Jeg leser at Sel Kommune, hvis det blir gitt konsesjon til utbygging av Nedre Otta, får fem millioner kroner til " tiltak som skal gjøre elvestrekningen forbi Otta mye mer tilgjengelig blant annet for raftere og padlere, sportsfiskere og friluftsliv." Da vil jeg gjerne ha informasjon - RASKT - om hva slags tiltak dette er, fra Sel kommune. Finnes det en plan? Den bør i så fall være fremtidsrettet, konstruktiv og ikke minst rekrutterende for friluftsliv og elvesport generelt.», forteller Sæther.
LES OGSÅ: Fortviler over Otta-utbygging
– Totalt uenig
Hun er også svært kritisk til påstanden om at det er kraftunderskudd i Midt-Norge, slik det hevdes i artikkelen.
– Det er positivt at avbøtende tiltak skal også gjelde elvesport, men jeg er totalt uenig generelt i kraftutbyggingsplanene i alle disse vassdragene. At man kan påstå at det er kraftunderskudd i Midt-Norge, etter 15 år med kraftoverskudd i hele Norge, ja det er uforståelig for meg. Hva er vitsen med å bygge ut våre elver, når kraftoverskuddet blir solgt til Europa, og når vi kjøper tilbake kullenergi fra Sverige fordi vi har tømt egne magasiner?
Også i den superklassiske padleelva Jordalselva like utenfor Voss har Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE) gitt kraftselskapet tillatelse til å bygge kraftverk.
LES OGSÅ: Bygger ut i Jordalselva
LES OGSÅ: La ikke rumpa ødeegge!