– Vi har etablert en forskrift som innebærer blant annet forbud mot aktiviteter i elvene, herunder elvepadling, i vassdragene Vefsn, Driva og Rauma. Vi jobber med å utvide forbudet til alle elver i Norge som er infisert med lakseparasitten Gyrodactulus Salaris, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Ivar Hellesnes.
Enkelt å omgå
Alle disse tre vassdragene er blant de beste i Norge, og verden, for elvepadling. Særlig Rauma i Romsdal er kjent over hele planeten for sine fantastiske fosser og stryk. Målet med forbudet er å hindre spredning av lakseparasitten. Heldigvis fins det unntak fra forbudet, og det er for padlere som har signert egenærklæring på at de desinfiserer padleutstyret.
Forskriften varierer noe mellom de tre vassdragene som omfattes av forbudet, men forskjellene er marginale.
LES OGSÅ: Padlere anmeldt
Egenærklæring
– I motsetning til fiskere, har vi ingen mulighet til å gripe inn mot padlere, som beskyttes av Allemanssretten. Derfor samarbeider vi med Norges Padleforbund (NPF) med å etablere et egenærklæringssystem, og dette arbeidet har kommet langt. Gjennom NPF deler vi ut en pose med desinfiseringsutstyr og et klistremerke som festes på kajakken, og dette fungerer som en egenærklæring som åpner for padling i de forbudte vassdragene, sier Hellesnes.
Mer om Mattilsynets forskrift her!
Desinfiseringsutstyr påkrevd
– Med padlesesongen er i full gang allerede. Betyr dette at de som padler i disse vassdragene nå, før systemet er i gang, bryter forskriften og dermed loven?
– I prinsippet ja, men vi har bestemt at fram til dette systemet er i gang, så vil Mattilsynet tillate padling hvis eieren av padleustyret har nødvendig utstyr for desinfisering tilgjengelig.
For å desinfisere i henhold til forskriften må middelet Virkon S benyttes. Dette kan kjøpes i dyrebutikker og på Fellskjøpet, det er ikke spesielt kostbart og det skader ikke padleutstyret. Tidligere var det nok å tørke padleutstyret, men det er ikke lenger godkjent.
Parasitt importert på 70-tallet
Historien om lakseparasitten Gyrodactulus Salaris, som er en høyst reell trussel mot den nordatlantiske villaksstammen, er en litt spesiell affære, som startet med et av padlernes andre hjertesaker, nemlig kampen mot utbygging av elver for å lage strøm.
– Parasitten ble, høyst ufrivillig, importert med laks fra Sverige i perioden 1973-1975. Den infiserte laksen ble satt ut i en rekke elver på nordvestlandet, blant annet Rauma og Driva, forteller Hellesnes.
Resistent svenske
Årsaken var at kraftselskapene som bygde ut elvene, og dermed tok knekken på laksen, fikk krav om å tilbakeføre laks blant annet for å redde sportsfisket.
Den svenske laksen kom fra en annen stamme, som er resistent mot parasitten. Men den norske laksen var, og er, ikke i stand til å motstå parasitten, som dreper lakseyngel.
Gyrodacutlus Salaris smittes fra elv til elv først og fremst via infisert fisk og fiskerester, men kan i teorien også smitte ved tilførsel av vann fra et smitta vassdrag til et annet.
Dette er de mest populære padleelvene som er omfattet av forbudet:
Raumavassdraget (Møre & Romsdal):
Rauma
Ulvåa
Grøna (sideelv til Rauma)
Drivavassdraget (Sør-Trøndelag og Møre & Romsdal):
Driva
Grøvu
Tronda
Vinndøla
Vefsnvassdraget (Nordland):
Vefsna
Susna
Mjølkelva
Fiplingdalselva
Unkerelva
Stavasselva
Eiteråga