/ Padling

Forbudsløsning snart klar

Klistremerket som gir deg tillatelse til å padle i Norges forbudte elver skal være klart i løpet av et par uker.

Sist oppdatert: 13. mai 2013 kl 09.01
STENGT 1: Susna henger sammen med Vefsna, og er derfor forbudt område for padlere, med mindre de desinifserer utstyret, slik Mathias Fossum (bildet) har gjort. Foto: Tore Meirik
STENGT 1: Susna henger sammen med Vefsna, og er derfor forbudt område for padlere, med mindre de desinifserer utstyret, slik Mathias Fossum (bildet) har gjort. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 2 minutter

Norges Padleforbund (NPF) og Mattilsynet har i lengre tid samarbeidet for å finne en god løsning for å tillate padling i vassdragene som i utgangspunktet er forbudt område for padlere, fordi vassdragene er infisert med lakseparasitten Gyrodactulus Salaris.

– Et par uker

– Vi vil begynne å distribuere pakken med klistremerket og utstyr for desinfeksjon så fort avtaledokumentet fra Mattilsynet kommer over til oss, så den kan også kan publiseres, forteller Øivind Kleppe, som er både ivrig elvepadler og jobber som leder for teknisk komité elv i NPF. 

Han tør ikke love noe tidspunkt, men i løpet av et par uker tror Kleppe mye skal være i havn. Det omtalte klistremerket fungerer som en egenærklæring på at du har gjort jobben, og har det nødvendige utstyret som trengs, for å desinfisere kajakken og det øvrige padleutstyret. 

LES MER: Her er padling forbudt

Distribueres på padlefestivalene

– Det er viktig for oss å understreke at alle padlere som er kjent med dette bidrar til å spre kunnskapen, og hjelper padlere som mangler utstyr. Det er viktig at vi alle tar ansvar, sier Kleppe.

– Hvordan skal pakkene distribueres?

– Via padleklubbene i Norge som gir det til sine medlemmer, og på de forskjellige padlehappeningene rundt omkring i Norge i sommer. Først ut er Trøndelagsrunden den andre helga i juni. På festivalene får vi også mulighet til å gjennomgå ordninga med padlerne. Vi jobber også med et system for å få sendt ut sakene via bestillinger på nett, men det er ikke klart ennå. Til slutt har vi også et samarbeid på gang med en del padlebutikker.

Godt samarbeid

Kleppe skryter av Mattilsynet, og sier samarbeidet med dem har gått strålende.

– De er veldig løsningsorientert, har stålkontroll på lovverket, og ønsker løsninger som fungerer uten at det blir alt for byråkratisk, sier han.

Og kommer med en viktig oppfordring:

– Nå er det viktig at vi padlere følger på dette og gjør det ordentlig. Hvis ikke er det ikke sikkert det blir like lett å finne løsninger for å beholde padleelvene våre neste gang.

Foreløpig er det vassdragene Vefsn, Driva og Rauma (inkludert sideelver) som er underlagt padleforbud. Les mer her!

Publisert 11. mai 2013 kl 16.19
Sist oppdatert 13. mai 2013 kl 09.01

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen