Eirik Hansen sikra seg førstegangspadling av fire, svære fosser på Island i vår - selv om verdens beste padlere har tråla øya i årevis på jakt etter store fosser å padle først.
FRITT FALL: Island er kjent for store og fete fosser, og øya har vært gjennomsøkt av elvepadlere i mange år. Likevel klarte Eirik Hansen å sikre seg flere førstegangspadlinger da han besøkte sagaøya i vår. Foto: Zack Mutton
Lesetid: 4 minutter
– Jeg landa flatt, kjente det i ryggen, backloopa inn i fossen, fikk noen runder som kanskje ikke var skikkelig komfortable, før jeg håndrulla og kom ut. Det var mye stein like bak gardina, så jeg boofa så hardt jeg kunne (slapp av, ordforklaringer kommer, journ anm.!) for å ikke gå så dypt, selv om fossen er temmelig høy, forteller Eirik Hansen.
Så ordlista før vi fortsetter:
1. Backloope (verb): Når bakdekket på kajakken presses ned i vannet, i dette tilfellet av trykket fra fossen, slik at tuppen stiger rett til værs, og hele farkosten gjør en slags baklengs salto inn i fossen.
2. Komfortabel (adjektiv): Forbindes sjelden med å oppholde seg der vannet i en stor foss lander.
3. Håndrulle (verb): Å gjøre eskimorulle, altså få en opp / ned kajakk på rett kjøl, uten å bruke padleåra.
4. Gardin (substantiv): I elvepadlesammenheng betyr gardin vannet som kommer ned fossen, og altså henger som en slags gardin av vann foran stupet som gjør at det blir en foss.
5. Boofe (verb): En teknikk hvor man ved hjelp av hoftebevegelser og padleåra får en kajakk til å holde seg horisontal ned en foss. Ordet kommer fra lyden som lages idet kajakken lander flatt i vannet.
6. Park´n huck (verb, kommer lenger ned i artikkelen): Å parkere bilen ved en foss, padle fossen, og så gå tilbake til bilen - i motsetning til en vanlig padletur hvor man padler fra a til b og b er et annet sted en a.
7. Boil (substantiv, kommer lenger ned i artikkelen): Vann som kommer underfra og opp i landinga på en foss, slik at det ser ut som det koker (boil på engelsk). En eller flere boils kan gjøre landinga mykere, men har også en tendens til å herje fælt med padlere som oppholder seg i / på dem.
…okei, da kan artikkelen om alle førstegangspadlingene på Island fortsette:
Eirik Hansen var på Island i vår sammen med Martin Vonheim og newzealandske Zack Mutton. Selv om sagaøya er verdenskjent for alle fossene sine, og har vært grundig gjennomsøkt av elvepadlere fra hele verden i over tjue år, er Hansen overrasket over hvor enkelt det var å finne lett tilgjengelige fosser ingen hadde padlet før.
Gjengen fikk padlet fire store fosser ingen hadde padlet før dem.
– Vi trodde det skulle bli mye vanskeligere å finne førstegangspadlinger på Island. Mange av fossene vi padlet først var lett tilgjengelige fra veien. Vi padlet mye på østkysten, og brukte ikke veldig mye tid på å padle de kjente klassikerne - som det er mange av, forteller Hansen.
En av førstegangspadlingene de gjorde var et dobbeldropp pluss en sværing på omtrent 20 meter i elva Gilsa.
– Gilsa er ei sideelv til en mer klassisk tur vi padlet dagen før. Dobbeldroppet var en deilig kombo på omtrent 9 og 10-12 meter, og litt lenger ned var en større foss med en kicker midt i. Vi fikk førstegangspadlinga av begge to, og det er ganske spesielt, siden begge to lå fem minutters spasertur fra bilen, sier Eirik Hansen.
– Gikk det i park´n hucks, eller padlet dere noen vanlige turer også?
– Det ble noen turer, blant annet på den vanvittig fete elva Keldua, men jeg antar at 70 prosent av padlinga var park´n huck på fosser.
– Det må ha vært ganske hardt for kroppen?
– Ja, jeg kjente det i ryggen fra dag tre og resten av turen. Den tredje dagen boofa jeg en 23 meter høy foss - den prøvde jeg ikke å lande flatt - og måtte sette meg litt etterpå. Det var den hardeste landingen jeg noen gang har hatt, og et overveldende trykk i bunn av fossen. Resten av turen var vi litt såre, men vi ble aldri skadet. Vi hadde stadig en plan om å slappe av i en eller annen varm kilde for å gi ryggen litt fred, men det dukka alltid opp en foss vi måtte padle i stedet.
Eirik peker på 23-meters fossen som justerte ryggen hans litt. Foto: Eirik Hansen
Kaptein Hansens utsikt fra en av utallige fossekanter på Island i vår. Foto: Eirik Hansen
Gjengen hadde jevnt over høy vannstand de tre ukene de var på Island. Planen om å padle den ultraklassiske, svære fossen Aldeyjarfoss ble avskrevet da de innså at 240 kubikkmeter vann per sekund utfor de 20 meterne laget altfor mye spetakkel i landingen.
Den spanske superstjerna Aniol Serrasolses har padlet fossen på 120 kubikk, og det regnes som det høyeste Aldeyjarfoss er padlet på. En kubikkmeter vann veier ett tonn forresten.
– Jeg avskrev det tidlig, men Zack var gira. Eller; han sa i hvert fall det, men vi tok ikke sjansen. Boilen var helt enorm, og det var i praksis ikke mulig å redde noen. Det var nok like greit at vi droppa det.
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Tore Meirik
Journalist
Tore Meirik er journalist, utstyrstester og (mye) mer på tur enn de fleste – med ski, klatretau og elvekajakk. Han er sentral i Fri Flyt når det gjelder alt fra skitesting til dekning av snøskred og reisereportasjer fra inn- og utland. Med bosted i Oppdal er skisenteret og Sunndalsfjella hans hjemmebane.
Har du et tips Tore kan være interessert i? Send han en e-post:
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.