DEILIG DOBBEL: Rowan James padler dobbeldroppet – Gryteselvas høydepunkt og det siste som skjedde på førstegangspadlingen i fjor sommer.
Lesetid: 4 minutter
– Dobbeldroppet var på takeout, altså det siste vi gjorde før elva blir alt for bratt den siste biten. Det ble ei ganske bra avslutning, sier Filip Knörr.
Det er ikke så mye som er bedre enn å være de første som padler ei elv og finner fosser som nettopp den siste på Gryteselva. Enda bedre blir det av at padlinga ned til dobbeldroppet var minst like bra.
Men først: Hva har denne perlen av ei padleelv å gjøre med ungdomsidolene Marcus & Martinus, og eks-RBK-trener Per Joar Hansen?
Kanskje ikke så mye egentlig, men både elva og kjendisene har sitt utspring i samme område - rundt Trofors i Nordland.
Her renner Vefsnavassdraget, som starter litt lenger sør, i Hattfjelldal hvor den samme elva heter Susna. Området ble utforska av elvepadlere sørfra tidlig på 2000-tallet, og det gikk ikke mange somrene før vassdraget med alle sine sideelver og nabovassdrag åpenbarte seg som et paradis for elvepadling. Selv i 2022 – over tjue år siden de første strykene ble padlet i Susna og Vefsna – oppdages nye padleelver i verdensklasse-kvalitet. Selv om Gryteselva sikkert er blant de feteste elvene på planeten for bratt padling, er den en av mange i området.
– Jeg var i Hattfjelldal og Trofors første gang i 2013, og har vært der seks turer siden den gang. Det blir nok en tur i år også, sier Knörr.
– Hvorfor er området så bra for padling?
– Det er alltid noe som er bra der, uansett vannstand. Og så er sesongen litt senere i gang enn lenger sør, slik at det passer veldig bra å ta turen nordover når det begynner å bli tørt hjemme.
Hjemme er altså Heidal, dalen som huser Sjoa – en av verdens mest kjente elver for rafting og padling i fete stryk. Men Sjoa er ikke så fet at padlere fra hele verden tar turen til Marcus & Martinus´ hjemsted hver eneste sommer.
– Hvordan fant dere Gryteselva?
– En kar som heter Rowan James, som jobber som raftingguide for Mariann Sæther, hadde brukt hele vinteren på å sjekke nettsiden Norgeskart. Han fant mye hvitt i Gryteselva, og det kan være både et tegn på mange fete stryk – eller bare spetakkel som ikke kan padles. Vi fant takeout oppstrøms for de svære fossene nederst, og starta noen kilometer lenger opp. Turen var ikke verre enn at vi førstegangspadla elva etter at gjengen hadde jobba en raftingtur, forteller Filip Knörr.
Gjengen var altså Filip og James, sammen med Ben Smart og Mariann Sæther. Hun er en av tidenes beste, kvinnelige elvepadlere og en levende legende. Sæther, som er fra Otta, bor i Hattfjelldal om sommeren. Hun driver raftingselskap og koser seg med et utall padleelver i verdensklasse på fritida.
– Gryteselva er spennende, men med skarp stein. Jeg anbefaler å bruke en kajakk med mye plastikk, og som man ikke er redd for! Den har kun blitt padlet en gang, men kunne tålt en del mer vann, og er slik sett en elv det er greit å kikke på når det meste annet er for høyt. Man kan lett gå inn og se på de øverste strykene, mens det er litt mer styr å finne fram til det fine dobbeldroppet. Det gjør turen verdt det, men det var også her vi valgte å gå ut, da det var en overkommelig trasketur ut av juvet, forteller Mariann.
Hun sier det er mulig å fortsette videre, men da må man belage seg på mye synfaring og kanskje ikke så mye padling. Helt nederst er Gryteselva stort sett upadlebar.
– Man kan fortsette ned til Austervefsna, men da bør man ha litt klatrekompetanse og være forberedt på det meste. Fra Austervefsna ser man godt at den siste delen av elva er svinbratt og ikke alltid padlebar.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.