Tidligere i sommer var Fri Flyt til stede under Ekstremsportveko for å dekke de ulike aktivitetene. Det tok ikke lang tid å oppdage hvor etablert ekstremsportsmiljøet har blitt i den lille vestlandsbygda.
Høydepunktet for mange er selvfølgelig Ekstremsportveko, der flere tusen deltar hvert eneste år. Men det er ikke bare under Veko man kan drive med ekstremsport. Det er flere gode grunner til at akkurat denne vestlandsbygda har blitt et verdenskjent ekstremsportmekka.
Voss er fullt av folk som padler elvekajakk, hopper i fallskjerm, skater, sykler downhill osv - og det finnes et hav av muligheter til hva man kan gjøre på det lille stedet med litt i underkant av 7000 innbyggere.
Men hvordan oppsto dette ekstremsportsmiljøet i Voss?
– Årsaken til at ekstremsportmiljøet vokste fram i Voss, kan forklares med hvordan naturen er formet her, sier tidligere daglig leder for Ekstremsportveko Kjetil Kriken til Fri Flyt.
Veko ble arrangert første gang i 1998, og hadde 25 årsjubileum i år. Det arrangeres av stiftelsen Ekstreme Voss, som igjen består av idrettslagene Voss Aktiv, Voss Kajakklubb, Voss hang- og paraglider klubb og Skydive Voss.
Grunnlaget for oppstarten av Ekstremsportsveko var det voksende miljøet for elvesport, med raftig og elvepadlere. I tillegg til et godt etablert miljø for luftsport og med en flyplass som gjorde det enkelt å organisere fallskjermhopping og gondolbane som kunne brukes til dette.
I 2023 er Voss verdens ekstremsporthovedstad, og en helårsdestinasjon med større trafikk om sommeren enn vinteren, forteller Kjetil Kriken.
– Elvene her i Voss er blant de beste i verden for kajakkpadling og er verdenskjent i padlemiljøet.
Padlerne reiser faktisk så langt som fra New Zealand for å delta på Veko, men også utenfor denne uka hvis de bare har lyst til å padle skikkelig gode elver.
– Det er et helt sinnssykt padlested, et av de beste stedene i verden faktisk! Det er så mange gode elver tettpakket over hele stedet, det er så unikt, sa Zack Mutton til Fri Flyt like etter finalen i elvepadling på Ekstremsportveko 2023.
Fri Flyt har laget en guide til elvepadling i Voss med tips til hvor man bør padle rundtomkring på verdens beste padledestinasjon med noen av de råeste fossene og elvene.
Dødsing på Voss
Og om du er like glad i vann og adrenalin som elvepadlerne, finnes det muligheter for dødsing i både elver og små tjern.
Klassikeren er stupetårnet Lokst Utøve, der det årlig blir holdt dødsekonkurranse under Ekstremsportveko.
Men dersom du er på et høyt nivå i dødsing og har lyst på mer høyde eller utfordring enn tårnet på 7 og 11 meter ved Flatlandsmo camping - kryr det av dødsemuligheter i elver i nærområdet.
På grunn av strømningene i elvene innebærer det en god del mer risiko å dødse.
Arne Haugland gjør et baklengsstup under årets Lokst Utøve, der han også vant prisen for dagens beste døds.
Regjerende verdensmester i elvepadling Zack Mutton dødser på Lokst Utøve.
Voss er også et eldorado for luftsport som fallskjermhopping, paragliding og speedflying.
– Man har startfelt for paragliding i alle mulige retninger, noe som er veldig unikt. Itillegg har man en fallskjermklubb som er blant de mest aktive i Europa til tross for værforholdene i Norge versus forholdene lenger sør, sier Kriken.
Vanligvis er det fotballklubber eller skilag som har den største idrettsaktiviteten på et lite sted, men her er faktisk fallskjermklubben det største idrettslaget.
Fallskjermhopping er også den sporten flest deltar på under ekstremsportsuka.
Og det skjønner man fort om man er der og tar en titt opp på himmelen.
Alt i alt er det veldig gode forutsetninger for å drive med ekstremsport på Voss.
– Kan man kalle det et ekstremsportsmekka?
– Absolutt! Vi sier jo at det akkurat nå er ekstremsporthovedstaden i verden, tidligere var det kanskje Queenstown i New Zealand, men nå gir folk oss denne statusen på grunn av ekstremsportmulighetene både sommer og vinter, sier Kriken.
Den lille bygda på Vestlandet er som sagt ikke bare en arena for sommeraktiviteter.
Kjetil Kriken omtaler ekstremsportshovedstaden som en helårsarena for alle typer ekstremsportsaktiviter.
Rett ved togstasjonen ligger gondolen som tar deg til toppen av Voss resort, et skianlegg med 24 nedfarter, noe som gjør det til Vestlandets største skisenter.
Men er det park du kjører og ønsker mer ekstreme utfordringer, kan det lønne seg å dra til Myrkdalen skisenter som ligger litt over en halvtimes kjøretur unna Vossavangen sentrum (det er også gode puddermuligheter i Myrkdalen).
Der arrangeres også Open klasse - et årlig arrangement som samler freeskiere og snowboardere fra hele verden.
Pudderdagene er skisesongens høydepunkt, og når snøen ligger dyp og myk, er et par brede løssnøplanker det beste verktøyet. Fri Flyt har testet pudderski for topptur og heisbasert skikjøring.
Positiv utvikling
Etterhvert som Ekstremsportveko ble mer og mer kjent har mange forelsket seg i bygda etter å ha vært på besøk.
– Voss er et av få tettsteder som har en positiv utvikling med tilflyttere - ofte pleier det jo å være motsatt, folk flytter heller vekk fra bygda.
Stedet er preget av utenlandske tilflyttere med ekstremsportentusiasme, som er med på å skape arbeidsplasser og bidra i miljøet, forteller Kriken.
Han forteller videre en historie om noen dansker som tilfeldigvis helt uplanlagt reiste innom Ekstremsportveko da de kjørte forbi her. De siste ti årene har de jobbet for å kjøpe seg hus og bosette seg i bygda.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.