LIKER DET STORT: Karenes husvert i Heidal, Martin Vollen, har opparbeidet seg en aldri så liten heltestatus blant alskens padlestjerner. Ikke bare fordi han byr på husrom, Playstation og førstehjelp-skills (Martin er ambulansearbeider), men også fordi han er en råskalle til å padle elvekajakk. Her er han i aksjon i Nedre Tråsåfoss i Sjoa på vanvittig høy vannstand.
Lesetid: 4 minutter
Amerikanerne Evan Garcia og Fred Norquist er to av verdens aller beste elvepadlere. De reiser verden rundt hele året på jakt etter de feteste og bratteste elvene, noe som fører dem til Norge stort sett hver eneste sommer. Ikke uten grunn.
– Kvaliteten og kvantiteten på elvene i Norge er så bra. Det er så mange klassiske og vanvittig bra elever. De er lett tilgjengelige, i tillegg til at det er bra mennesker her. Det eneste stedet i verden som er i nærheten av Norge er California, men der er sesongen kort og uforutsigbar, og elvene krever lange gåturer for å kunne padles, sier Evan Garcia.
Han og Fred har dokumentert reisene sine og elvene de padler i mange år gjennom videoene til Substantial Media House, men ikke før i fjor sommer fikk de med seg fotograf som sørget for å feste prestasjonene deres til papir. Her ser du de noen av de råeste bildene som ble tatt i norske elver i fjor –og forhåpentligvis forteller bildene hvorfor Norge er verdens råeste padleland.
INSPIRASJON FRA AFRIKA: I Numedalslågen fins en padlestrkening som heter «The Zambezi-section». Nettopp her husket heldigvis Evan Garcia å stramme sikkerhetsbeltet og rette opp stolryggen før han fløy ut av en av de utallige bølgene i kjempestryket.
HØYEST I NORGE: Denne fossen i elva Ekso er en av de høyeste som er padlet i Norge. 23 meter er mer enn nok til å få både vann i nesa og ødelagt skulder, slik Fred Norquist gjorde like etter at Evan Garcia (bildet) satte utfor. «EG the Killah» som han gjerne kalles, takla selvsagt kjempefossen med sedvanlig suksess.
NYKLASSIKER: Tysseelva er en av de utallige styggbratte elvene i Hordaland. Elva ble førstegangspadlet så sent som i 2003, men den gang med en brøkdel av vannmengden på dette bildet. Bram Peeters er på vei ned mot en svømmetur i gigantvalsa i bunn av stryket -heldigvis uten at han ble annet enn veldig våt og veldig sliten.
FLYTUR: Ula ble førstegangspadlet midt på 90-tallet, men det gikk mange år før fossen Brudesløret ble forsert første gang. Matze Brustmann gjorde det først i 2010, og da var amerikanerne ikke sene om å henge seg på utfor fossen som ble døpt Matze´s drop. Evan Garcia har padla fossen flere ganger, og hver gang har han flydd ut av hoppet midt i med stilen og helsa i behold. Men ikke alle har hatt like gode linjer her. Newzealandske Josh Neilson brakk ryggen på dramatisk vis da han padlet fossen i 2014.
MORRASTRESS: Trafikkkork i morgenrushet på vei ut fra Heidal og til en av de utallige bratte elvene runde dalen som huser landets mest berømte elvesportselv; Sjoa. Martin Vollen eier både bilen og kajakken hesten snuser på og han huser amerikanske padlestjerner i herregården sin i Heidal hver sommer.
KLARE FOR EN KLASSIKER: Gjengen psyker seg opp til tur på elva som på 80-tallet ble kalt Norges bratteste og vanskeligste. Skjøli er ei sideelv til Ottaelva, og elva er ekstremt vedvarende og bratt, selv om den kanskje ikke er den vanskeligste som er padla i Norge lenger. Likevel en av favorittene blant folk som er gode nok til å komme seg ned med helsa i behold.
NORGES MEST ETTERTRAKTA PADLEELV: På vei tilbake til Flesland hadde karene kjempeflaks: De kjørte forbi Hemsedal en av de få dagene det var vann i en av Norge sfeteste padleelver; Hemsila –som er regulert og nesten aldri kan padles på grunn av nordmenns trang til å tjene enda mer penger på å ødelegge elvene for å lage strøm. Will Pruette benytta den sjeldne muligheten til å få padla denne fantastiske elva, her er han i aksjon i det nederste stryket.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.