Politikerne i Sel var langt fra enstemmige, men med 16 mot 8 stemmer valgte de å stemme for å bygge ut nedre del av Ottaleva for kraftproduksjon.
Ikke enighet
– Når det gjelder inngrep i naturen, så er det uansett riktig å bruke føre var prinsippet. Naturmangfoldet vil lide, minstevassføringa vil gi tørre perioder og elva vil ikke ha samme verdi eller oppleves på samme måte som før. Redusert miljøkvalitet og naturopplevelser er ikke målbart, men det kan heller ikke reverseres. Og uberørt natur er viktig for framtida, sa Ap-politiker Jan Olav Solstad til lokalavisa GD.no.
Han gikk dermed mot både eget parti og ordføreren i saken. De andre partiene som stemte mot utbygging var Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet.
– Pengene styrer
Utbygginga av Ottaelva har satt sinnene i kok i elvesportsmiljøet. Verdens beste kvinnelige elvepadler, Mariann Sæther, har vokst opp like ved elva, og skriver dette på sin Facebookprofil:
– Ikke bare ødelegger de noe av den fineste og mest betydningsfulle naturen vi har i Sel, de setter også et stygt eksempel for barna på hvordan pengemakta rår, mange mennesker bør skamme seg, og i framtiden, når barnebarna spør dem om denne tapte skjønnheten, da vil de også skamme seg!
Krise for raftingselskapene
Som Fri Flyt har skrevet tidligere, kan denne utbygginga få store konsekvenser for raftingnæringa i regionen.
– Totalomsetninga til de fire firmaene er rundt 15 millioner kroner. 25 prosent av disse kommer fra familieturene. Vi har ingen alternativ til Ottaelva for lavterskeltilbud, så hvis elva bygges ut vil rett og slett dette tilbudet forsvinne, sier Tor Aamodt i Heidal rafting.
LES OGSÅ: Nedre Otta trues av utbygging
Også superelva Skogsåa i Telemark trues av utbygging. Elvepadler Mathias Fossum har vært i møte med utbyggerne, og skriver dette i et blogginnlegg på guttakrutt.org:
– Ødelegger Skogsåa
– Jeg fikk høre de ikke var noe bekymret for oss elvepadlere, ettersom kraftverket vil ha en kapasitet på 10-12 m3/sek og vi elvepadlere ville få alt som overstiger dette. Nå skal det sies at det trengs minimum 10 m3/sek for å padle i Skogsåa og dersom kraftverket blir bygget, trengs det minst 22 m3/sek for å kunne padle i denne fantastiske elva. En vannføring på 22 m3/sek i Skogsåa er noe som forekommer svært sjeldent!