/ Nyheter

VEKO 08 – en oppsummering

EKSTREMSPORTVEKO: Årets Ekstremsportveko er over. Margrete Alm oppsummerer med tommelen opp.

Sist oppdatert: 30. juni 2008 kl 11.09
KAJAKKDRONNINGA: Mariann Sæther vant kajakkonkurransen under veko. Foto: HPHval
KAJAKKDRONNINGA: Mariann Sæther vant kajakkonkurransen under veko. Foto: HPHval
Lesetid: 3 minutter

– Det har gått kjempebra! Selvsagt veldig synd med ulykka på lørdag, bortsett fra det har vi ikke hatt noen ulykker. Videre har vi utnytta maksimalt de dagene med fint vær, sier Margrete.

Selv har hun ikke hatt mulighet til å være ute på arenaene, men Margrete har fått sin del gjennom dagens video. Og høydepunktet var nok på Vikafjellet:

– Høydepunktet for meg var nok fallskjermhopperne på Vikafjellet under big air hoppingen. Et utrolig bra stunt som representerer Veko og viser at vi er innovative innenfor sportene, sier hun om onsdagens stunt med skikjørere og fallskjermhoppere på roadgapet på Vikafjellet.

350 frivillige har jobbet dag og natt den siste uken og Alm kan ikke rose de frivilliges innsats nok:

– Glad for at såpas mange vil stille opp og gjøre Ekstremsportveko til det det er. Jeg har lært veldig mye, blant annet at du må konstant være kreativ, spesielt med tanke på været, forteller hun.

Ulykke

– Det var planlagt eit ”stunt” som involverte tre speedridarar i tillegg til deltakarar i Paragliding (PG), Hanggliding (HG), BASE og Fallskjerm (FS). Dei tre som skulle utføra speedride er særs kompetente og dei har alle lang erfaring frå anten FS eller HG. Desse tre gjennomførte hoppa sine på ein kontrollert måte.
Det som skjedde, var at ytterligare tre personar tok seg opp på Nebbet for å gjennomføra speedriding. Ein gjekk opp, to fylgde med i helikopteret. Dei tre sikkerhetsansvarlige for BASE, FS og HG var ikkje informert om dette, heller ikkje sikkerhetskoordinator Frode Solbakk. Personen som vart skada var ein av desse tre som altså var utenfor arrangementet. I ettertid har me blitt informert om at den skada ikkje hadde godkjende papir for verken PG eller FS. Han var og relativt urutinert i speedriding. Ekstremsportveko tar sjølvkritikk på at me ikkje har vore framsynte nok med tanke på å kontrollera aktiviteten Speedriding. Dette er ein ny aktivitet som ikke fell under eit spesielt regelverk. BASE, PG, HG og FS hadde god kontroll over deltakarane sine, og berre spesielt kvalifiserte deltakarar fekk vera med opp i helikopteret til Nebbet.
De to speedriderne som var utenfor arrangementet skulle ha vore nekta løft med helikopteret då dei manga naudsynt kompetanse. Dei vart ikkje observert ved utsprangsområdet fordi dei starta eit stykke bak normal exit. Altså var ingen av dei sikkerhetsansvarlege merksame på at desse skulle fly ut. Det var den eine av desse to som vart skada.
Den tredje speedridaren ville fly ut fra normal exit. Etter samtalar med sikkerhetskoordinator for Ekstremsportveko og sikkerhetsansvarlege for FS og PG på staden, fekk denne personen fly ut då han var ein erfaren PG instruktør. Han landa uskadd, sier pressemeldingen fra Ekstremsportveko på lørdag.

– Vårt ansvar er de som følgte helikopteret, og når en utenforstående kommer seg med, må vi hindre at dette gjentar seg. Vi må skjerpe rutinene på hvem som er med på våre organiserte helikopterturer, sier pressesjef Mari Stephansen.

Tilstanden til den skadde er alvorlig men stabilt. Det vil bli avholdt et møte for administrasjonen og de sikkerhetsansvarlige i dag og der vil neste års arrangement

planlegges med bakgrunn i det som skjedde i Gudvangen på lørdag.

– Vil vil blant annet gå gjennom rutiner for å unngå at noe slikt skjer i framtida, sier Stephansen.

Publisert 30. juni 2008 kl 11.09
Sist oppdatert 30. juni 2008 kl 11.09
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen