/ Nyheter

Slik blir du en kabelwakeboarder!

På kabelbanen er det alltid fine forhold, uansett vær og vind. Friflyt.no har laget en omfattende "Kabelbane ABC" til deg som vil prøve noe nytt!

Sist oppdatert: 19. juli 2007 kl 13.21
André Natland i Norsjø ferieland. Foto: Christian Nerdrum
André Natland i Norsjø ferieland. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter

Driver du med en brettaktivitet som krever spesielle forhold, kan en dag i kabeltrekket være et fint supplement til den vanlige treningen. Dessuten er det gøy! Alle kan prøve seg på kabelbanen. Om man ikke får til eller ikke ønsker å kjøre med wakeboard, finnes det både knebrett, vannski og andre lettere varianter.

Kort fortalt er kabelbane et slags skitrekk som er plassert på en innsjø. Dette gjør at man kan stå på wakeboard eller vannski uten å få bråket og forurensningen fra en båt i fleisen. I Norge finnes det to kablebaner: Den ene ligger i Norsjø Ferieland ved Bø i Telemark, og den andre heter Rixen og ligger like utenfor Flekkefjord. Forskjellen på de to anleggene er at Norsjø har et litt høyere feste for kabelen, noe som gjør den ekstra bra til wakeboardtriks, mens Rixen har en lengre bane som egner seg godt for de som kjører vannski. Selv om banene er noe ulike, er begge fine uansett hva du beslutter å sette beina dine på.

Proffkiteren Tuva Jansen er en dedikert kabelbanekjører. Hun har besøkt anlegg i Texas, Australia, Frankrike og flere andre steder i verden.

- Min konklusjon er at vi har den beste kabelbanen her i Norge. Norsjø Ferieland er min favoritt. Grunnen er at kabelen er festet høyere der enn i andre parker, noe som gjør det lettere å ta triks. Banen har i tillegg flere morsomme hopp og kickere, og ikke minst et veldig bra miljø, sier Tuva Jansen.

Kabelmiljøet består av yngre utøvere, og du treffer i tillegg folk fra mange sporter. Wakeboard, wakeskate, snowboard og kiting berører hverandre mer og mer, og utøverne kan definitivt plukke opp en del tips fra hverandre.

Her er noen tips til deg som vil prøve kabelwakeboarding:

Utstyr

Du trenger brett, hjelm, redningsvest og våtdrakt. Hvis det er veldig varmt kan du droppe sistnevnte. Når du betaler for å bruke banen, følger det som regel med gratis lån av wakeboard, hjelm og vest. Brettene man får låne er ikke blant de beste, så det er alltid en fordel å ha med sitt eget. Man får heller ikke lov til å kjøre på sliderne og hoppene med disse fordi finnene ikke kan tas av. Brett med fotstropper kan godt brukes, men de mest aktive på kabelbanekjøring foretrekker wakeboardbindinger, da disse gir mer støtte og stabilitet. Dette er spesielt viktig på slideren og kickeren.

Teknikk

Før start sitter du på kanten og venter på at kabelen skal trekke deg avgårde. Når du kjenner at det begynner å dra litt, setter du brettet i samme retning som kabelen drar. Pass på å ha tyngden på bakbeinet slik at framtuppen ikke graver seg ned i vannet og du får et tryneplask. Det er mye lettere å starte her enn med vanlig wakeboarding etter båt, der du ligger i vannet. Når du går i gang er det veldig enkelt. Hold øye med kabelen og kjør etter den. Når den skal runde et hjørne, er det viktig å passere gjennom markørene som eieren av anlegget har satt opp. Dette gjør at du holder tauet stramt mens kabelen skifter retning. Blir den for slakk, vil du få et kraftig rykk når den strammes til igjen, og det er lett å falle av. Vær uansett oppmerksom på at det kan komme litt ekstra kraft i tauet etter svingen.

Bli kjent med banen

Ta noen enkle runder i banen først for å bli kjent med hvordan alt fungerer. Når du begynner å bli tryggere, kan du begynne å utfordre litt. Det første man kan prøve på, er å poppe vanlig. Kant brettet lett og kjenn at du får luft under det når du slipper opp. Deretter kan du poppe til 180 og 360 grader. Prøv på surface handlepass etter hvert. Da roterer du 360 grader med brettet i vannet hele tiden og passerer vannskipinnen bak ryggen. Dette trikset er mye lettere hvis du fjerner finnene, for da glir du lettere rundt uten at brettet hekter seg i vannet.

Wakeboardhopp

Neste skritt er å gjøre wakeboardhopp med kabelen. Dette er litt vanskeligere. Her er grunnregelen å ikke trekke seg! Nøling hører ikke hjemme her. Det beste er å gå for trikset når kabelen er på sitt høyeste. Det gir deg mer hjelp opp av vannet i satsen. Du starter under kabelen og kanter ut til den siden du foretrekker å gjøre trikset. Det er viktig at du kanter så hardt du kan. Sett baken mot vannet og press helene godt ned. Da skapes det en spenning i kabelen og du vil få et løft når kanten på brettet slippes opp, akkurat som når du popper på f.eks. snowboard eller under kiting.

Kicker

Flere anlegg tilbyr baner med slidere og kickere. Dette er utrolig gøy og gir god variasjon. Railsene krever litt mer balanse, så det anbefales å begynne med kickeren for å få litt øvelse i å kjøre over ting. Du starter under kabelen og kanter brettet hardt ut mot hoppet. To meter før, retter du opp brettet slik at du sklir over. På denne måten vil du ikke ha noe drag i tauet mens du er på hoppet, og det vil være lettere å lande og gjøre grabs i luften. Vær lav i knærne og sats på hoppkanten. Når du lander er det viktig at du setter brettet i samme retning som kabelen trekker.

Slider

Sliderkjøring kan virke litt skummelt i begynnelsen, men har du prøvd noen ganger vil du skjønne at det er liten sjanse for å skade seg. Bruk likevel hjelm. Kant ut mot slideren tidlig og rett opp brettet slik at du kjører rett mot den. Akkurat idet du treffer slideren, vrir du brettet slik at du får den midt mellom bena. Pass på at knærne er godt bøyde – du får mye bedre balanse og kontroll da. Hold armene lavt og blikket rettet mot enden av slideren.

Lykke til!

Publisert 19. juli 2007 kl 11.31
Sist oppdatert 19. juli 2007 kl 13.21
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen