/ Nyheter

Revolusjonerende kamp for redning av isbre

Det sveitsiske offpisteparadiset Andermatt går nye veier i et forsøk på å redde nedsmeltingen av Gemsstock-breen, som skisenteret er klin avhengig av.

Sist oppdatert: 25. april 2005 kl 14.08
PUDDERHULL: Andermatt er en sveitsisk perle som mange nordmenn digger stort. Bilde: Endre Løvaas
PUDDERHULL: Andermatt er en sveitsisk perle som mange nordmenn digger stort. Bilde: Endre Løvaas
Lesetid: 2 minutter

Uten Gurschen-breen er nedfarten fra toppstasjonen på 2961 m.o.h. i Andermatt nærmest en umulighet uten klatreutstyr. I løpet av de siste 15 årene har denne breen sunket med nesten 20 (!) meter, og situasjonen for skisenteret begynner nå å bli direkte prekær. Sist sesong gikk det mange hundre arbeidstimer og mer enn 3000 liter diesel for å kunne fikse en nedkjøringstrasè fra toppstasjonen, og Andermatt Gotthard Sportbahnen AG går nå nye veier for å stoppe nedsmeltingen.

Global oppvarming eller ikke, ingenting skal være uprøvd for å sikre flere sesonger i Andermatt. En spesialpatentert hvit PVC-duk skal trekkes ut over den mest utsatte delen av Gurschen-breen i et forsøk på å hindre nedsmelting gjennom den varme sommeren. Duken har gitt lovende resultater gjennon testing, og forventningene til prosjektet er store også sett med internasjonale øyne. Ikke mindre enn et dusin internasjonale TV-stasjoner med BBC og CNN i spissen vil være på plass i Andermatt den 10.mai, når prosjektet skal iverksettes av Professor Bauder, breekspert hos ETH (Swiss Federal Institute of Technology) i Zurich.

– Nedsmelting av breene i Sveits har blitt et enormt problem, og vi antar med rimelig stor sikkerhet at det skyldes global oppvarming. Nå har turistnæringen fått direkte føling med problemet gjennom at heisinnstallasjoner og bakker simpelthen ikke kan brukes på grunn av nedsmeltingen. Tildekkingen av breen i Andermatt er et forsøksprosjekt som vi har store forventninger til, forteller Urs Elmiger i Andermatt Gotthard Sportbahnen AG.

Dersom prosjektet viser gode resultater, vil det danne standard for mange andre høytliggende anlegg i alpene som er avhengig av en viss bretykkelse for å kunne åpne heiser og bakker.

Publisert 25. april 2005 kl 14.08
Sist oppdatert 25. april 2005 kl 14.08
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen