/ Nyheter

Nytt skiregister

Falck ønsker å registrere våre ski og snowboard. Nå tar de med seg erfaringene fra 14 000 sykkeltyverier over til skibakken.

Sist oppdatert: 20. november 2007 kl 15.01
Falck innfører skiregister i håp om at færre ski og brett skal bli stjålet.
Falck innfører skiregister i håp om at færre ski og brett skal bli stjålet.
Lesetid: 3 minutter

Sykkelregisteret har i følge Lars Nordberg hos Falck og politiet medvirket til at antall anmeldte sykkeltyverier har gått ned de siste årene. Og hvert år behandler Falck nærmere 6000 sykler som er kommet til rette. Drøye 14 000 sykkkeltyverier blir anmeldt hver år.

– Vi ønsker å overføre det vi har erfart med sykkelregisteret også til ski, sier Nordberg.

Men ski har ikke rammenummer, hvordan kan dette fungere i praksis?

– Ski er utstyrt med serienummer som gjør at de kan spores tilbake til eieren hvis dette nummeret registreres. Alle som registrerer skiene sine vil få tilsendt oblat til å klistre på skiene.

Mens registrerte sykler gir lavere egenandel hos forsikringsselskapene ved et tyveri, er det ikke snakk om å verken redusere egenandelen for registrerte ski, eller øke den for ikkeregistrerte ski ennå.

– Vi får seg hvordan dette fungerer, men forsikringsselskapene og politiet støtter dette nye registeret. Skityveri går vanligvis på reiseforsikringen. Forsikringsselskapene opererer med forskjellige egenandeler på tap over reiseforsikringen.

Skiregisteret er allerede oppe og går og Anton Sport-kjeden er først ute med å tilby kundene registrering i butikken. Du kan også registrere skiene dine på falckskiregister.no.

Å registrere ett par ski koster 210 kroner for fem år.

Hvorfor innføre dette nå? Er skityverier et stort problem?

– Det føres ikke noe nasjonal statistikk over skityverier, men tilbakemeldinger vi får fra lokale politikontor og skianlegg tyder på at dette er et økende problem, sier Nordberg.

Annar Krogstad, leder for oppgjør og brann hos IF skadeforsikring bekrefter dette.

– Jeg vet at det her er et problem. En del alpinsentra har tatt ansvar på egenhånd med låsbare skistativ og informasjon til brukerne, men her er det mange som kan bli bedre. Det er mye dyrt utstyr i skibakkene og skiutstyret er ofte like dyrt som en sykkel, sier Krogstad.

– Sykkelregisteret føler vi at vi har hatt veldig god effekt med. Jeg ser for meg at det kanskje kan bli en del vanskeligere å finne tilbake og identifisere ski og rettmessig eier, sier han.

Mens syklister etter hvert har lært seg å låse syklene sine har ikke skifolket blitt like påpasselige. Det er ikke tradisjon for å låse ski, men det er ingen lenger som setter fra seg sykkelen uten å låse den.

– Det er egentlig ganske fritt frem for tyvene i skibakkene. Folk setter fra seg skiene mens de spiser eller langt utover kvelden mens de er på afterski, sier Krogstad. Han påpeker at slike tyverier likevel er dekket av reiseforsikringen så lenge man er normalt aktsomme.

– Dessverre har vi den siste tiden sett mer og mer bandeorientert kriminalitet også i skibakkene. Vi oppfordrer alle til å bruke låsbare stativer der de er tilgjengelig eller å splitte opp skiparet utover stativene. Hvis dette registeret fungerer er det også noe vi ønsker vellommen. Men det er viktig å huske at det er ingenting i denne verden som er gratis, selv om det dekkes av forsikringen, sier IFs mann.

Hvis folk er uforsiktige og tyveriomfanget øker vil også egenandeler og premier øke.

Falck mener at registrerte ski bli vanskeligere å omsette etter at de er stjålet.

– Hvis tyven kan velge mellom registrerte eller ikke-registrerte ski vil han sannsynligvis stjele de som ikke er registrert, sier Lars Nordberg hos Falck skiregister.

Fri Flyt har tidligere skrevet om skiregisteret.no, et tilsvarende opplegg som ble lansert i januar 2007. Dette er et prosjekt støttet av Innovasjon Norge og som i følge daglig leder Kjetil Dahl også har blitt støttet av politiet og forsikringsbransjen. Han opplyser at pris pr objekt (ski eller snowboard) er 149 kroner.

Publisert 20. november 2007 kl 13.03
Sist oppdatert 20. november 2007 kl 15.01
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen