/ Nyheter

Norspo: Gløtt mot 2008-nyhetene

Lettere ryggsekker, nye dirtsykkelhjelmer, nytt camputstyr, jentesoveposer. Fri Flyt har vært på Norspo-messen, norsk sportsbransjes største fagmesse.

Sist oppdatert: 12. september 2007 kl 11.45
Grivel er tilbake i Norge med stegjern og isklatreøkser. Foto: Eirik Damsgaard
Grivel er tilbake i Norge med stegjern og isklatreøkser. Foto: Eirik Damsgaard
Lesetid: 3 minutter

Vår og sommer 2008 stod på menyen under Norspo-messen i Exporama utenfor Oslo denne uken - selv om flere utstillere også hadde vinternyheter fremme.

Blant kles- og utstyrstrendene er stadig mer utvidede jentekolleksjoner, flere ullplagg som kombinerer funksjon og mote - og lette hikingsko for fjell og bygater.

– Jenter har tidligere brukt små herrestørrelser. Nå vil jentene ha egne tekniske klær og utstyr til all slags bruk. Derfor kommer nye, rene jentekolleksjoner, både på jakker, soveposer og liggeunderlag, sier Ingunn Flom i Ajungilak/Mammut.

Mammut lanserer i vinter jentejakken Ama Dablam med eget "varmebelte" i midjen. Neste år kommer soveposen Kira, en ren jentepose med en slags vest i toppen, som kneppes igjen og frigjør armene. Og, selvsagt, et eget liggeunderlag for jenter.

På ullbekledning kaster australske I/O (Indoor/Outdoor) seg inn i konkurransen med Icebreaker, Devold, Ullvang og Dale of Norway, med motepregede hettegensere og bukser, samt t-skjorter i lammeull med kraftig mønster.

– Det ser bra ut, og er 100 prosent ull. En hettegenser i ull er streetwear som også funker på fjellet, sier Annika Creutzer og Halvor Langslet i Sport Agile.

Blant hardware-nyhetene kan isklatre- og toppturfolket merke seg at klatreutstyrsprodusenten Grivel er på det norske markedet igjen, etter noen års pause. Atello AS er svært fornøyd med å kunne tilby isklatreøksene og stegjernene fra den anerkjente leverandøren.

– Vi regner Grivel som markedsledende og helt fremst på innovasjon, sier Frank Sæthre i Atello.

Isøksen Monster er redesignet i X Monster, mens lettvekteren Quantum Tech kommer i karbon-kompositt-skaft. Grivels populære stegjern kommer i en større serie, med en egen bred modell, G10 Wide, tilpasset telemark- og snowboardstøvler.

Den amerikanse sekkeprodusenten Osprey stilte med sin britiske salgs- og produktsjef Tom Entwistle. Han er ikke i tvil om hvilken vei sekkeprodusentene går.

– Alle forbrukere, både klatrere og turgjengere, etterspør vanntette og lettere ryggsekker, sier Entwistle, og peker på sin 2008-modell av storsekken Argon 70.

Den er slanket fra 3,2 til 2,6 kilo, og bærer opptil 25-26 kilo.

På campkjøkken-fronten lanserer MSR sin Ractor gassbrenner, et nytt konsept med intregrert kasserolle og lynrask koketid for 1 liter vann (2-3 minutter).

Sykkelbransjen var også sterkt til stede på Norspo, med neste års modeller for både dirt-, downhill- og Birken-entusiastene.

Foss Sykler hadde hengt opp sin toppmodell for crosscountry i 29`er-utgave (29 tommers hjul, red.anm.), Gary Fisher Superfly, en lekkerbisken i karbon til 30.000 kroner.

– På Birken så vi en enorm interesse for 29`ere. Modellen Paragon solgte 62 sykler i 2006, i år nærmer vi oss 300 solgte, sier Espen Ludviksen i Foss Sykler.

Hjelmprodusenten Etto viste sin nye serie dirthjelmer og en prototype på en ny downhillhjelm.

– Vi har vært landet rundt og hentet råd og inspirasjon til dirt-serien. Så vi laget den første hjelmen med en avtakbar capsbrem av denne typen, sier Hans Panzer i Etto, og knepper av en bred plastbrem ala dem du finner på skyggeluer.

Freeride-delen av sykkelmarkedet vokser enormt. Det er spådd at freeride, dirt og downhill kan kapre opptil 35 prosent av det norske markedet i løpet av kort tid.

Norspo er en lukket fagmesse for bransjen, hvor butikkert møter importørledd. Nærmere 1200 personer var innom fra søndag til tirsdag.

– Vi har hatt 95 utstillere. Dette er landets eneste arena hvor butikker kan treffe de største og mest seriøser aktørene, samtidig som butikker får treffe små og spennede importører, sier messeansvarlig Hedda Sponland.

Publisert 12. september 2007 kl 08.02
Sist oppdatert 12. september 2007 kl 11.45
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen