/ Nyheter

Nådde Nordpolen

I dag nådde Cecilie Skog Nordpolen sammen med Rolf Bae og Per Henry Borch. Dermed er Skog den første jente som har vært på alle "de tre Polene", Everest, Sydpolen og Nordpolen.

Sist oppdatert: 25. april 2006 kl 10.24
Lesetid: 2 minutter

Tidlig i dag kom Cecilie Skog (31) og turkamerateneolf Bae (31) og Per Henry Borch (35) til Nordpolen etter 49 dagers blodslit over råker og skruis fra Ellesmere Island i Canada. Med det er ålesundsjenta den første kvinne i verden som har besteget alle sju verdensdelers høyeste fjell, samt «de tre poler» Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen.

Med Nordpol-ekspidisjonen skriver hun samtidig polhistorie ved å være den første kvinne som har gått fra fastlandet til Nordpolen.

Fra polpunktet snakket hun med Dagbladets nettutgave;

- Det er helt fantastisk. Da det var to kilometer igjen gikk det opp for meg at vi faktisk ville klare det. Det er fullført. Og det er helt fantastisk å stå her, forteller hun til dagbladet.no

På tre år har eventyreren gjort det ingen annen kvinne har gjort før henne.

- Selv om de sju toppene og tre polene er nådd er det fortsatt mange eventyr og drømmer som gjenstår. Så dette blir ikke min siste tur. Men nå kjenner jeg alt luften av nyutsprungne blomster i Stavanger, og ser frem til en sommer med mye jordbærspising og turer hjemme i Norge, sier hun.

Skog forteller at det nå blåser kraftig og at det er fullstendig «white out» på polpunktet. Derfor er det usikkert når ekspedisjonen kan plukkes opp av helikopteret som skal ta dem til en russisk polarbase 90 kilometer unna. Derfra går turen til Svalbard og videre hjem til Norge.

- Det har blåst en kraftig sydlig vind i flere dager, så vi må bare avvente situasjonen og vurdere mulighetene fra time til time. Men vi har kost oss med dobble matrasjoner de siste to dagene, og er snart tomme for både mat og drivstoff. Derfor er vi ikke særlig lystne på å gå, forteller hun til dagbladet.no.

Det er ikke mer enn fire måneder siden Skog sto på Sydpolen. Turen til Nordpolen har vært annerledes.

- Den eneste likheten har vel vært at fremkomstmiddelet har vært ski og staver. Jeg liker ikke å sammenligne, men må innrømme at Nordpolen har vært mer spennende, sier hun til dagbladet.no.

- Det er så uforutsigbart med polisen som er i konstant drift. Det er en helt annen tur og opplevelse med råker og skruis, forteller hun.

Publisert 25. april 2006 kl 09.07
Sist oppdatert 25. april 2006 kl 10.24
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen