/ Nyheter

Kjemper for vei på Dovrefjell

Lokalmiljøet aksjonerer mot stengningen av Snøheimveien, som vil gjøre toppturen til Snøhetta (2286 moh.) mye lengre. Veien skal etter planen fjernes av hensyn til villreinen.

Sist oppdatert: 26. oktober 2006 kl 15.34
Det er diskusjoner om veien til 2286 meter høye Snøhetta (bildet).
Det er diskusjoner om veien til 2286 meter høye Snøhetta (bildet).
Lesetid: 2 minutter

Miljøvernmyndighetene vil stenge Snøheimvegen, til tross for stor lokal interesse for å beholde veien som gir adgang til Dovrefjells mange toppturer. Veien inn til turisthytta Snøheim på Dovrefjell har tidligere vært brukt av Forsvaret, og toppturfolk har benyttet veien for å slippe en lang flat tur innover mot Snøhetta og Svånåtindane. Nå vil myndighetene sette en stopper for dette.

Det har blitt opprettet en underskriftskampanje i ledelse av Thore Jan Skrede for å bevare Snøheimvegen. Han har mottatt fullskrevne lister fra hele landet. Planen er å overlevere listene til miljøvernminister Helen Bjørnøy.

– Vi opplever en overveldende støtte til underskriftsaksjonen for å bevare veien inn til Snøheim, og dermed tilgangen til Snøhetta, sier Skrede. I tillegg har de laget en nettside med en sms-kobling hvor man kan tegne seg digitalt. Han tror oppslutningen av den grunn vil eksplodere.

Du kan tegne deg ved å besøke nettsiden www.snoheimveien.no, eller ved å sende en sms med "opprop snoheim(mellomrom)ditt fulle navn", til 1937.

Siden 1887 har det vært en vei her som har blitt brukt til å komme seg til turisthytta ved foten av fjellene.

Veien er planlagt sanert i forbindelse med avviklingen av Hjerkinn skytefelt. Skytefeltet har lenge blitt brukt som et treningsfelt for militære skyteøvelser. Det blir lagt ned fordi Gråfjell har blitt tatt i bruk som en innbytter. I den forbindelse blir området en del av Dovrefjell - Sunndalsfjella nasjonalpark. Naturverndirektoratet har besluttet at Snøheimvegen skal rives og revegeteres. DNT har fått tilbud om å overta Snøheim turisthytte gratis, men den må moderniseres for å oppfylle dagens krav til en overnattingshytte.

I går (onsdag 25. oktober) hadde kommunene Oppdal, Dovre og Folldal et møte hvor denne saken ble diskutert. I følge referatet fra kommunemøtetet ble det tidligere skrevet et brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy, som ikke ble besvart. I brevet skrev de at Snøhetta-massivet vil alltid være en magnet for friluftsfolket. Derfor er det viktig at ferdselen inn til Snøheim kan skje på en forsvarlig måte. Trafikken bør kanaliseres til beste for blant annet villreinen i området. Det bemerkes også i brevet at stortingspolitikerne i det rød-grønne samarbeidet mellom Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, høsten 2005 uttalte at de ville følge de lokales ønske ved tilbakeføringen av skytefeltet. Kommunene oppfattet da dette som at Snøheimvegen skulle få bestå.

TEKST: Hans Marius Winger Festø

Publisert 26. oktober 2006 kl 13.17
Sist oppdatert 26. oktober 2006 kl 15.34
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen