/ Nyheter

Høyt nivå på undervisningen

Skoleelever fra Hamar følger en norsk Everest-ekspedisjon i skoletiden. Ekspedisjonen har nådd basecamp og derfra får elevene tilsendt ukesoppgaver over satellitt. I mai satses det på klasseromsundervisning 8850 meter over havet.

Sist oppdatert: 16. april 2007 kl 16.30
Hindumunkene i Kathmandu har tro på den norske ekspedisjonen. Foto: Hamartiltopps.no
Hindumunkene i Kathmandu har tro på den norske ekspedisjonen. Foto: Hamartiltopps.no
Lesetid: 4 minutter

Prosjektet "Hamar til Topps" er et undervisningsopplegg der skoleelever i Hamar-regionen skal følge en norsk Everest-ekspedisjon i skoletiden og få læring på høyt nivå. I seks uker, fra 26.03 til og med 11.05, skal elevene følge en ekspedisjon til Mount Everest og knytte mye av sin undervisning til denne.

I løpet av påskeuken har ekspeisjonen som består av Stian Voldmo, Aleksander Gamme og Camilla Bjerke akklimatisert seg til nye høyder. I forgårs nådde gjengen Everest basecamp på 5200 moh, og fram til da har alt gått som planlagt. Hele gjengen har holdt seg friske og raske under oppstigningen til basecamp, med unntak av litt hodepine og mageproblemer, noe som er helt vanlig.

Reisen har gått fra Kathmandu, over grensen til Tibet og inn over det tibetanske plåtået. På veien har de overnattet og gått akklimatiseringsturer i små landsbyer, og fått oppleve tibetanernes armodslige hverdag.

- Det har vært fantastisk å se at man kan ha en så rik hverdag på tross av fattigslige forhold og trange levevilkår. Jeg har fått mange nye venner, spesielt blant de alle yngste, sier Camilla M. Bjerke fra Innovation Studios.

"Hamar til Topps"-gjengen har fått selskap av Stians kjæreste, Ida Haslestad Løkken, som bidrar til prosjektet med sin lærerkompetanse. Stian, Aleksander, Camilla og Ida har fulgt samme akklimatiseringsplan og rute som teamet til Cato Zahl Pedersen som også skal prøve å nå toppen av verdens høyeste fjell. De to norske ekspedisjonene har blitt godt sammenspleiset og vil følge hverandre også høyere på fjellet.

Utpå ettermiddagen samme dag som ekspedisjonen nådde fram til basecamp får Camilla sterke hodesmerter. Utover natten rammes hun også av kvalme, oppkast og svimmelhet, noe som er klassiske symptomer på høydesyke. Det kan utvikle seg til å bli alvorlig hvis man ikke kommer ned i lavere høyde.

– Det er ingen stor dramatikk i dette, men det var helt tydelig at Camilla gikk fra en lett til en mer alvorlig tilstand av høydesyke. Hodepine er helt vanlig, men når det følges opp med en rekke andre symptomer, er det tid for å gjøre tiltak i form av medisinering og evakuering. For å være helt sikre overvåket vi henne hele natten før vi ordnet transport ut til lavere høyde, forteller Aleksander Gamme.

På vei ned kviknet Camilla som forventet raskt til igjen, og søndag vil de to være tilbake i basecamp. Til uken vil Stian og Aleksander fortsette opp til neste leir på 6400 meter ved foten av selve fjellet. Senere vil de også gjøre en akklimatiseringstur opp til 7500 meter før de skal ned og hvile seg i form til et toppforsøk en gang i mai.

Hamar til Topps er et innovativt og spektakulært undervisningsprosjekt for alle grunnskolene i Hamar, 6. og 7. trinn, et bistandsprosjekt til Redd Barnas skoleutviklingsprosjekt i Nepal og en Mt Everest ekspedisjon våren 2007. Fra uke 13- 19 jobber elevene med ukesoppgaver sendt fra ekspedisjonen over satellitt fra Himalaya. Prosjektet er utviklet og tilrettelagt av Hamarfirmaet Innovation Studios og Aleksander Gamme.

Hver uke får alle Hamars elever på 6. og 7. trinn nye oppgaver - både praktiske og teoretiske, inne og ute, gruppevis og individuelle. Artikler, anekdoter, dagbok, bilder, video og konkurranser blir postet fortløpende på www.hamartiltopps.no mellom ukesoppgavene.

Oppgavene følger hva ekspedisjonen gjør og hvor de befinner seg. Første uken var artikler og oppgaver knyttet til veksling av penger og valuta, og til aktuelle samfunnsproblemer som korrupsjon og fattigdom. Denne uken har elevene brynet seg på oppgaver om isbreer og regnestykker rundt akklimatisering. Flere skoler viser videoene som blir lagt på nettet på storskjerm, og spørsmål-og-svar siden er hyppig benyttet av ivrige elever. Responsen fra elevene er klar – det er morsommere å gjøre skolearbeid når leksene kommer fra Himalaya!

Publisert 16. april 2007 kl 16.26
Sist oppdatert 16. april 2007 kl 16.30
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen