/ Nyheter

Fyrer løs mot moderne friluftsliv

Tindevegleder Nils Faarlund er ikke nådig i sine karakteristikker av moderne friluftsaktiviteter. – Vi er i klørne på markedsførere, og har glemt at friluftslivet er et langsomt liv, sier han i et intervju med Bergens Tidende.

Sist oppdatert: 16. januar 2007 kl 09.27
Lesetid: 2 minutter

Nils Faarlund har vært en sentral skikkelse i norsk friluftsliv mange år, ikke minst innenfor utdanning av tindevegledere og utarbeiding av sikringsrutiner. Han er kjent for å være en meget sterk kritiker av hvordan det moderne samfunnet utvikler seg, og sverger selv til bomullsbekledning og treski, som han mener er bedre enn alternativene gore-tex og moderne laminater.

– Noe av det dummeste vi nå gjør, er å tilrettelegge for all verdens moderne aktiviteter som idretten og turismen i fellesskap mener folk bør bedrive i Guds frie natur. Kravstore nordmenn krever enda bedre «trikkespor» i skiløypen, og ønsker fine stier i skog og mark hvor vi kan gå i lakksko om vi vil. Dessuten er vi helt i klørne på drevne markedsførere som i økende grad preker et modernitetens evangelium. Utstyr som var «in» i fjor er ut i år, sier han i et intervju i Bergens Tidende.

Faarlund hevder at han er vant til at folk setter likhetstegn mellom filosofi og idioti, og forsvarer sterkt det han mener er en "norsk friluftstradisjon" - en tradisjon som handler om noe helt annet enn det de fleste moderne skiløpere bedrifter. De kommersielle kreftene har lett spill, mener Faarlund.

– Årets modell er selvfølgelig mye bedre, og alt dette fører i sum til at du føler du må forandre identitet. Det du gjorde i fjor, holder ikke i år, og du må vise omverdenen at du gjør noe i naturen som ikke andre gjør. Du gjør naturen til en kulisse der poenget er å vise seg frem. Gjerne med å risikere livet gjennom å kjøre offpiste, eller hoppe ut i fallskjerm fra en bergnabb. Målet er å prestere. Dette tar jeg avstand fra.

Blant de som får gjennomgå, er Den Norske Turistforening.

– Jeg mener DNT i dag er med på å skape en unaturlig interesse for bragder og skalper. For enkelte mennesker er det er viktig å kunne fortelle at de har vært her og der. Sånn tankegang er fremmed for meg, det gir meg en følelse av at naturen reduseres til et spørsmål om attraksjoner.

Les hele artikkelen ved å klikke på lenken til høyre. Si gjerne hva du mener om Faarlunds filosofi. Er han på jordet eller har han et poeng?

Publisert 16. januar 2007 kl 08.58
Sist oppdatert 16. januar 2007 kl 09.27
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen