/ Nyheter

Fylkesmannen skeptisk til idrett i Oslomarka

Den omstridte Markaloven høster mye pepper, og Fylkesmannen i Oslo og Akershus er ikke positivt innstilt til idrettsutbygging i marka, til tross for at idrett er et av markalovens formål.

Sist oppdatert: 7. januar 2010 kl 09.29
Tenk om banen ble forlenget helt til Tryvann, med stolheis og gedigen park. Foto: Simen Berg
Tenk om banen ble forlenget helt til Tryvann, med stolheis og gedigen park. Foto: Simen Berg
Lesetid: 3 minutter

Tryvann Vinterpark, Varingskollen, Marikollen og Sjonken er de vintersportsanleggene rundt hovedstaden med utbyggingsplaner som møter motstand hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, til tross for at idrett er et av markalovens formål. Dette melder NRK Østlandssendingen.

Debatten har pågått lenge og bredt, samtidig som brukerne får det stadig trangere om plassen i allerede overfylte bakker i Varingskollen og Tryvann - som begge sårt trenger en utvidelse. Med tanke på folketallet i nedslagsområdet er Oslo og Akershus svært dårlig stilt med lokale alpinanlegg, i en tid hvor interessen for særlig snowboard og twintip eskalerer sterkt. Mange har naturlig nok stusset over at det brukes millardbeløp i nye hoppbakker i Kollen, som knapt nok benyttes av noen andre enn spesielt interesserte (visstnok bare rundt 300 utøvere i Norge løste hopplisens sist vinter), herunder et stort inngrep i Midtstuen. Andre igjen forstår ikke hvorfor Kollen-banen ikke blir forlenget den siste biten opp til Tryvannstårnet, slik at Tryvann Vinterpark kan nås uten bruk av bil eller buss. I så fall ville anlegget ha vært unikt i verden med tanke på miljøvennlighet.

Dette mener Fylkesmannen om Tryvann:

"Det er svært uheldig at Tårnbakke II forutsetter at lysløypa ved Tryvann nedlegges. Ny bakke ligger meget eksponert til og vil bli svært synlig for brukere av marka nord for planområdet. Konsekvensene for friluftslivet blir store både med hensyn til at lysløypa forsvinner og eksponeringen innover i Marka."

Dessuten ber fylkesmannen om at alle nye bygge- og anleggstiltak vurderes nøye for i størst mulig grad å begrense inngrepene i marka.

Fylkesmannen har også protestert mot en utvidelse av Varingskollen alpinsenter, et prosjekt som inkluderer Norges første skitunnel. Denne saken ble imidlertid behandlet før den nye markaloven ble vedtatt med idrett i formålsparagrafen. Prosjektet vil derfor bli vurdert på nytt.

Tryvann Vinterpark har jobbet lenge med planene om en utvidelse, og inviterer til folkemøte torsdag kveld:

Tryvann Vinterpark ønsker alle snowboardere, skikjørere, foreldre, barn og unge velkommen til folkemøtet om Tryvannsutbyggingen, førstkommende torsdag 7. januar kl 18.00 på Sporten på Frognerseteren. Tryvann Vinterpark jobber hardt med å få gjennomført moderniseringsplanene i Tryvann og Wyller Multiarena, med sterk støtte fra blant andre Snowboardforbundet og The Arctic Challenge. Ca 200.000 bruker anlegget i løpet av en vinter – ca 60.000 av disse er barn og unge som kjører brett.
Det nye anlegget vil særlig gi dette:
• en park i verdensklasse med permanent halfpipe og slopestyle i Wyller
• arena for WSF/TicketToRide VM i snowboard i 2012
• et nytt, bredt og oversiktelig nybegynnerområde, som også er tilpasset funksjonshemmede, med enkel adkomst, noe anlegget mangler i dag, og en ny lavterskel løype.
Nå er reguleringsplanen på høring, og det er nå det vil bli avgjort om anlegget kan bygges ut som planlagt eller ikke. Derfor er det en viktig tid for alle som bruker Tryvann og som ønsker utbyggingsplanene velkommen å synliggjøre støtten til prosjektet.

Publisert 6. januar 2010 kl 15.57
Sist oppdatert 7. januar 2010 kl 09.29
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen