Kostbart utdanningsløp
Det å drive tindeveglederkvalifiseringen, altså ordningen som sertifiserer internasjonalt, godkjente fjellførere (IFGMA), som et akkreditert fagskolestudium fører med seg en rekke økte kostnader, blant annet krav til størrelse på administrasjonen og kvalitetssikring.
– Anslagsvis koster fagskolestudiet nå 345 000 kroner per student, opplyser Nortind-president Halvor Dannevig.
Da Norsk fjellfagskole ble godkjent som fagskole i oktober 2023, fikk de i tillegg tillatelse til å starte studiet tindevegleder, som gir 180 studiepoeng over tre år.
Det første studieåret har 55 studenter fått plass. 26 studerer heltid, 26 deltid og tre studenter tar det som privatister.
Gjennom Møre og Romsdal fylkeskommune fikk fjellfagskolen innvilget 95.000 kroner i støtte for full studieplass.
Med en egenandel på 20.000 kroner per student i tillegg, har det vært mulig å få regnskapet for studieåret 2024/25 til å gå opp.
Les også
Ski- og tindeveglederutdanningen til Nortind får penger fra fylkeskommunen. Dermed blir det betydelig billigere å utdanne seg til internasjonalt sertifisert fjellguide i Norge.
Egenandel bryter mot gratisprinsipp
Denne høsten vedtok imidlertid fylkeskommunen at gratisprinsippet skal gjelde for alle fagskoler i Møre og Romsdal.
Dermed får ikke fjellfagskolen mulighet til å kreve egenandel.
– Den kostnaden har ikke fjellfagskolen råd til å ta. Budsjettet vi har lagt frem viser med all tydelighet at vi ikke kan gjennomføre studiet for 95.000 kroner per student. Vi regner med at fylkeskommunen er innstilt på å fullfinansiere utdanningen. Men vi venter fortsatt på å få det bekreftet, sier Dannevig.
Hemsedal og Sogndal var andre aktuelle steder for fjellfagskolen, før Rauma ble valgt.
Dannevig avviser at de angrer på beliggenheten.
– Vi har et godt team her og et bra samarbeid med landslinjen for friluftsliv i Åndalsnes. Vi regner med at fylkeskommunen er innstilt på å rette det opp. Hvis ikke, må vi se på muligheter et annet sted, sier han.
Fylkeskommunen: – Noe vi må løse
I saken om prioriteringer og satsinger for tildeling av statlige driftstilskudd, ble det i høst bestemt at gratisprinsippet skal gjelde for all høyere, yrkesfaglig utdanning i Møre og Romsdal i 2025.
Ifølge kompetanse- og næringsdirektør Erik Brekken gjorde fylkeskommunen rede for at det ville være mulig å kunne fortsette praksisen med en egenandel fra studentene.
– Norsk fjellfagskole har alltid hatt en studieavgift. Så kom et benkeforslag om at gratisprinsippet burde gjelde. Da den samme saken kom opp i fylkesutvalget, ble det enstemmig bestemt at gratisprinsippet skal gjelde for alle fagskoler i fylket, forteller Brekken.
Han ikke var tilstede da det nevnte vedtaket ble fattet. Nå har han en ryddejobb foran seg i det han beskriver som utilsiktete konsekvenser.
– Gratisprinsippet er bra, men det var nok ingen som reflekterte over at det kunne slå uheldig ut for hvordan fjellfagskolen har organisert seg. Vi har vært i kontakt med skolen og ser om vi klarer å få gjort noe med det. Opprinnelig var vårt saksfremlegg helt på linje med hvordan finansieringsmodellen er ved fjellfagskolen, understreker han.
Fristen for å søke finansiering av studieplasser for neste år går ut om en drøy måned. Dermed haster det for Fjellfagskolen å få en avklaring.
– Vi er klar over det, og jobber for å få til dette til beste for alle, sier Brekken.
LES OGSÅ
Hele 64 søkere – inkludert rekordmange kvinner – ønsket plass på Nortinds skivegleder-kvalifisering. 14 søkere er kalt inn til opptak og kjemper i disse dager om åtte studieplasser.
Nortind ønsker å sette tindevegleder- og den nye skiførerutdanninga inn i fastere og mer forutsigbare rammer.
For å bli en tindevegleder, og gjøre deg fortjent til Nåla, må du gjennom Nortind sin 3,5 år lange kvalifisering og dannelsesreise.