/ Nyheter

Forbudstider

Stadige flere forbud rammer utøvere av friluftsliv som surfing, kiting og terrengsykling, på grunn av at slike aktiviteter ikke er "tradisjonelle nok". Et blindspor, mener Fri Flyt på lederplass i siste utgave.

Sist oppdatert: 11. november 2004 kl 00.23
FORBUD? Surfing er enkelt, ikke-motorisert friluftsliv! Bilde: Simen Berg
FORBUD? Surfing er enkelt, ikke-motorisert friluftsliv! Bilde: Simen Berg
Lesetid: 2 minutter

Første gang vi hører det, tenker vi at det må være en spøk: Kitere skal ikke lengre få bruke vinden fritt på nordsiden av Bergensbanen. Terrengsyklistene skal også holde seg borte, av hensyn til villreinen.

Sakens kjerne ligger i en formulering fra Fylkesmannen i Buskerud. Kite på snø er ikke å regne som ""tradisjonell turvirksomhet", heter det. Og det finnes ikke egnede stier for terrengsykling, mener de. Hvorfor kan ikke syklistene holde seg på Rallarvegen?

På Jæren skal surfere være et problem for sjøfuglen. Entusiastene i Rogaland fikk sist vinter et forbud tredd ned over sine neoprenkledde hoder. Favorittbølgene ble forbudt sone. Det samme poenget går igjen når grunneiere beskylder elvepadlere for fiskedød i elvene, eller når løssnøkjørere løser ut skred.

Aktivitetene er ikke tradisjonelle.

Nå gjelder det verneplanen for nye Hallingskarvet nasjonalpark. Forblåste vidder er et eldorado for den voksende gjengen snowkite-entusiaster og skiseilere. Det vil myndighetene ha en slutt på.

Fri Flyt tror de som styrer landskapsvernet er på et blindspor. Det er sørgelig når det skapes konflikter mellom naturvern og så sunne, skånsomme, lydløse og fine aktiviteter som drageseiling, bølgesurfing og elvepadling.

Stempelet "ikke tradisjonell turvirksomet" virker som et påskudd for å innføre forbud på syltynt grunnlag. Både ved Hallingskarvet og på Jæren har vi følelsen av at det dreier seg om forkjøpspolitikk. I dag er ikke aktiviteten så stor at noen egentlig kan mene den er et problem. Forbudet blir innført før problemet oppstår. For sikkerhets skyld.

Vi mener det må være lov å utøve sport og friluftsliv som individuell og kreativ søken etter opplevelse. Det må være toleranse for at ikke alle vil gå i oppmerkede løyper eller stå på en tribune og heie. Noen vil heller utforske nye aktiviteter med naturen som lekeplass. Da kan det tenkes at folk foretar seg ting der ute, som ikke var vanlig i gamle dager. Men det betyr ikke at de plager verken fugleunger eller reinskalver.

Vi hørte nettopp om noen skatere som holdt på å bli tatt av politiet på åttitallet, like før forbudet ble opphevet. For å unngå å bli bøtelagt, måtte de hive kostbare, nyimporterte fjøler i sjøen. De så dem aldri mer igjen. Fra det skammelige forbudet mot rullebrett på 70-tallet til dagens mljøtiltak mot kite, surf og terrengsykkel er det en rød tråd.

Nå må vi snart lære. Kite is not a crime. Ikke surfing, elvepadling, terrengsykling eller løssnøkjøring heller.

ERLEND

Publisert 11. november 2004 kl 00.19
Sist oppdatert 11. november 2004 kl 00.23
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen