/ Nyheter

Filmanmeldelse: Claim

Det er ganske sjeldent å hevde tidlig på sesongen å ha den beste skifilmen noensinne. Det er vel bare Matchstick Productions som kan gjøre noe sånt.

Sist oppdatert: 12. november 2008 kl 15.57
CLAIM: Anmelder Amble er ikke så sikker på at dette er tidenes beste skifilm akkurat.
CLAIM: Anmelder Amble er ikke så sikker på at dette er tidenes beste skifilm akkurat.
Lesetid: 3 minutter

Matchsticks er en av de store veteranene. Her er det snakk om ”big buisness”, store navn, store pengesummer, utbredt bruk av helikopter og en hel skiverden som potensielle kjøpere. Selskapet står bak klassikeren Focused og mange har gått og ventet på en Matchsticks film på høyde med denne.

Det er ganske sjeldent å hevde tidlig på sesongen å ha den beste skifilmen noensinne. Det er vel bare Matchstick Productions som kan gjøre noe sånt. De smører tykt på og tar med seg mengder av ironi, men det hele er nok vel kalkulert. Gode bilder, fantastiske kjørere, de beste stedene, i det hele tatt har de en oppskrift som burde gi gull, men det er nettopp det. Manuskriptfølelsen er til å ta og føle på hos MSP, som så mange ganger før. Dette er en stor produksjon der det personlige preget forsvinner når ting skal blåses opp.

Som alltid gjør Matchsticks mye rett, og som alltid er folk dypt uenige. Filmen er lang, den inneholder alt mulig, den minner rett og slett veldig om forrige MSP film og den før der. Heller ikke denne gangen lar jeg meg imponere. Det finnes kjøring i filmen som står til 6 på terningen, og det finnes bilder som er like så gode. Hadde du tatt de beste partene, redigert de litt mindre stivt og kanskje endret noe musikk hadde hatt en sekser-film.

Det er bare så frustrerende å se hele Claim en del ganger. Har lyst til å hoppe forbi mesteparten. Heldigvis for MSP er Sean Petit sin part alene nok til å kjøpe filmen, den er rett og slett fenomenalt bra! Mark Abma er i slaget, Hugo er tilbake, Hjorleifson kjører godt som alltid, Heims drar på og listen av gode ting er lang, pakken er bare ikke god nok.

Innpakningen er pompøs, langtekkelig og forutsigbar. Det er ikke noe nytt, det er overfylt med klisjéer og igjen ser det ut som en film som i hovedsak er produsert for å underholde turneepublikumet. De som skal være engasjerte den ene gangen de ser den, og de er ofte litt beruset. Nei, jeg er skuffet.

Matchstick Productions har et av de beste utgangspunktene i skiverden for å lage noe helt unikt, hvert eneste år, og klarer det ikke. Det er ikke dårlig, kjøringen og bildene redder det, men utnyttelsen er ikke god. Dette er ingen ny Focused, bare en middelmådig film der Matchsticks ikke klarer å utnytte potensialet til råmaterialet.

Terningkast: 4

Publisert 12. november 2008 kl 15.55
Sist oppdatert 12. november 2008 kl 15.57
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen