/ Nyheter

Filip i fistel

Skifilmregissør Filip Christensen møter veggen hos musikkbransjen.

Sist oppdatert: 9. juli 2009 kl 16.31
REGISSØREN: Filip Christensen er på musikkjakt. Foto: Mattias Fredriksson
REGISSØREN: Filip Christensen er på musikkjakt. Foto: Mattias Fredriksson
Lesetid: 3 minutter

En hel ski- og snowboardverden sitter klistrert foran store dataskjermer og klippebord for å rekke høstens store høydepunkt - nemlig filmpremierene. Men før champagneglasene kan fylles, er det et solid stykke arbeid som skal legges ned og for Filip Christensen i Field Productions er det mange ting som skal klaffe for å gjenta suksessen fra fjorårets «Get Lucky». Akkurat nå er det musikken som er den store hodepinen for Christensen. Regissøren fra Lørenskog har i mange år vært en ivrig bruker av NRK Urørt og myspace, og mange har nok fylt iPoden med nettopp låter fra Filips filmer, men i år er ikke 21-åringen helt med på notene.

– I år har jeg merket at lisensieringsprosedyren med de større plateselskapene har blitt vanskeligere, og at de forskjellige managementene har blitt enda mer sære og kresne på å gi tillatelse for å bruke musikken. De har vanskelig for å se verdien i skifilmer, og da kan de fort si nei. Jeg ser ikke poenget å nekte meg å bruke musikk, som de kommer til å tjene penger på, samtidig som de får en enorm publisitet. Jeg blir rett og slett forbanna, sier Filip Christensen fra kjellerstua i Lørenskog hvor han klipper sammen årets film. Han legger til hvor utrolig glad han er for givergleden til de mindre artistene opp gjennom årene, og uten dem så hadde det vært betydelig vanskeligere å lage skifilm.

– Hva slags musikk leter du etter?

– Jeg leter etter ny, original, uhørt musikk, som kan være i hvilken som helst sjanger. Det viktigste er at låtene inneholder et visst tempo og rytme, altså ikke noe musikk man sovner til.

– Hvordan går du til verks? Jeg ser du har etterlyst musikk på facebook til og med?

– Man hører jo på musikk året rundt, og man har låter i bakhodet hele tiden som man vet kan passe bra til filmen. Men det er mange låter som jeg har håpet på å få rettighetene til, som et typisk sært management nekter å la meg bruke, uten noe grunnlag. Jeg bruker hele nettverket mitt for å få tak i musikk, og folk er flinke til å gi oss tips når vi spør!

– Hvor mye penger kommer du til å bruke på musikk til filmen?

– Det eneste jeg har og si er at det kommer til å bli brukt mye penger. At TONO i det hele tatt tør å kreve den tariffen de gjør, er utrolig. Man må jo tross alt betale til artisten/låtskriver via plateselskapene uansett, som er en veldig stor kostnad fra før av. Men det er vel bare sånn systemet er.

– Tenker du på at folk kommer til å laste ned musikken eller kjøpe plata etter at de har sett filmen din?

– Nei, men det er selvfølgelig det jeg håper på. At musikken blir godt likt og at folk vil høre på det i ettertid.

– Hvilke av låtene fra de foregående filmene dine vil du si er den mest suksessfulle?

– Jeg er veldig fornøyd med Cut Copy låta vi brukte ifjor, i parten til PK. Ellers stiller Karatkorn med Days fra Welfare rimelig sterkt. I år jeg er så heldig å ha med Foreground Set/Joar Renolen til å lage eksklusiv musikk til filmen og lydeffekter. Det tror jeg kan bli ganske gjennomført.

Hvis du ønsker å sende dine musikktips til Filip, gjør det her: filip(a)fieldproductions.com

Publisert 9. juli 2009 kl 13.33
Sist oppdatert 9. juli 2009 kl 16.31
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen