/ Nyheter

Din guide til Veko

Søker du adrenalin, eller vil du bare feste og gå på konsert? Friflyt.no gir deg en oversikt over tilbudet på Ekstremsportveko.

Sist oppdatert: 21. juni 2007 kl 15.27
Swooping er en oppvisning i fart og presisjon. Foto: Nils-Erik Bjørholt
Swooping er en oppvisning i fart og presisjon. Foto: Nils-Erik Bjørholt
Lesetid: 9 minutter

Verdens største ekstremsportfestival fyller ti år i år, og Ekstremsportveko byr på mer moro enn noen gang.

– Vi pleier å si at vi ikke skal bli større, bare bedre. Men det er klart det er plass til noen flere, sier Veko-sjef Kaia Finne.

Fallskjermhoppere og elvepadlere er blant de som har hatt Ekstremsportveko som en obligatorisk del av sommeren i en årrekke. Men tilbudet blir stadig bredere, i år er for eksempel sykkeltilbudet utvidet kraftig.

Her er ni Veko-høydepunkter du ikke vil gå glipp av:

VEKO-PARTY MED FRI FLYT OG SWEET PROTECTION

Alle som tenker seg til Ekstremsportveko bør sette av de sene timer på tirsdag 26.juni til Meet & Greet Party på Fleischers, i regi av Fri Flyt og SWEET Protection. DJ Captain T aka Sønnen (Bislet Massiva) sørger for en musikalsk drømmereise med funk-soul-reggae-boogaloo-hiphop frem til 02.30. Fri adgang, og aldersgrensen er 20 år. Du er herved invitert!

Tid: Tirsdag 26. juni, kl. 23.00.

Sted:Top Spot nightclub på Fleischers Hotel

JUBILEUMSFESTEN

Ekstremsportveko fyller 10 år, og det er selvsagt ikke snakk om å skusle bort denne fantastiske anledningen til fest og moro. Onsdag er det stor jubileumsfest i Festivalteltet. Møt opp klokka 20.30 for å få med 10-årskavalkaden før dagens video. Etterpå blir den løsslupne stemningen satt av danse- og musikkshowet The Snuff Grinders, en herlig blanding av breakdance, capoeira og norsk folkedans med tilhørende musikk. Så er det tid for å svinge seg til rockabilly, country og det lokale bandet Twang Gang. Her blir det skikkelig bygdefest. Alle er invitert og det er gratis inngang.

Tid: Onsdag 27. juni, kl. 20.30

Sted: Festivalteltet

EKSTREMUTFOR

Det er ikke ofte du får sett drøy brattpadling på nært hold! De fleste elver ligger i elvejuv langt fra allfarvei, og det er langt mellom konkurransene i ekstrempadling. I Brandsethelva stiller verdens fremste utøvere til edel kappestrid i fullt dagslys på en meget krevende elvestrekning. Svabergene ved elva er svært publikumsvennlige. Her kan du ta Norges egen padledronning Mariann Sæther i nærmere øyesyn, og se hvordan det lokale håpet Pål Kristian Lindseth klarer seg mot de nesten like lokale raftingguidene fra England, Australia og New Zealand. Deler av verdenseliten i padling tar seg nemlig arbeid på Voss i sommerhalvåret.

Hvert år er vannstanden et spenningsnivå. Jo mer vann, jo bedre. Denne vinteren falt det mye snø i vestlandsfjellene, og det lover godt.

Tid: Torsdag 28. juni, kl. 12-15

Sted: Brandsethelva

BASEHOPPING FRA NEBBET

Si hva du vil, men det å kaste seg utfor fjell i fritt fall er ekstremsportenes ekstremsport. Det er en sport som har vært stemplet som dødslek og fordømt av de fleste ansvarlige i samfunnet. I Gudvangen glemmer du alt dette, mens du snakker med blide basehoppere som pakker skjermen og kikker opp på vingedraktflygere som suser som supermenn over tretoppene. Ekstremsportveko gjør basehopping så organisert som det kan bli. Utøverne flys til toppen av ”Nebbet” med helikopter, og det hender det er mulighet til å kjøpe en tur opp. Alternativt kan du bruke noen formiddagstimer på å gå opp til utsprangspunktet, som ligger en avstikker fra stien mellom Stalheim og Grindaflethytten. Da kan du sitte på kanten av stupet og klore deg fast i lyngrabbene, mens basehopperne hiver seg utfor kanten på rekke og rad.

Tid: Fredag 29. juni, kl. 11-17

Sted: Gudvangen

SLOPESTYLE PÅ HJUL

Sykkelparker er kommet for å bli, og nå etableres det en permanent park på Voss. I år skal slopestylesyklingen virkelig bli spektakulær under Veko. Her vil du se de ypperste utøverne pushe grensene for hva som er mulig å gjøre på to hjul. Det er folkene bak sykkelfestivalen Åre Mountain Mayhem som står bak designet av parken, og som arrangerer selve konkurransen. Finalen er høydepunktene for deg som skal se på. Men parken er åpen under hele Veko for deg som vil få luft under dekkene selv.

Tid: Onsdag 27. juni, kl. 16

Sted: Bavallstunet

FJELLSYKLING

Vossingene selv var lenge altfor opptatt av å hoppe i fallskjerm, fly paraglider og padle i elvene til å utforske sykkelmulighetene. Men tilreisende entusiaster er over seg av begeistring for sykkelmulighetene. Både Hangursbanen og heisanlegget i Bavallen er fine utgangspunkt.

Om du vil sjekke ut omlandet rundt bygda, blir det guidede turer til stier og slickrocks i nærheten, og ikke minst helikoptersykling fra Lønahorgi med frokost på toppen.

Tid: Hele uka, sjekk programmet

Sted: Hangursbanen og Ekspressheisen i

Bavallen, Osafjellet

SVEIP MED SKJERM

Fallskjermhopping er vanligvis vesentlig mye artigere å holde på med enn å se på. Det kan man slå fast uten å ha prøvd. Men swooping er en publikumsgren, der utøverne sveiper over gressplener og vannspeil. Bare ekstreme ferdigheter og lang erfaring hindrer kræsjlanding. Voss og Veko er arena for en av årets sju konkurranser i European Swooping Tour. Trening og kvalifisering starter allerede mandag, men skal du se de beste av de beste, er det finalen onsdag ettermiddag som gjelder.

Tid: Onsdag 27. juni, kl. 12-16

Sted: Golfbanen

SLY & ROBBIE

Musikken er alene verdt turen til Veko. I fjor gikk store deler av bandet til George Clinton, The P Funk Allstars, rundt i Fri Flyt hettegensere, og i år er det verdens mest legendariske rytmeseksjon som topper plakaten. Jamaicas store sønner Sly Dunbar og Robbie Shakespeare har spilt trommer og bass på 200.000 låter (det inkluderer ikke remixer og dubersjoner) og hjulpet en mengde andre artister til suksess. Ellers blir det mer reggae, Mira Craig, Valentourettes og Svenska Akademin, for å nevne noen. Mens det som regel er plass til alle i teltet, bør ferske Veko-farere merke seg at det blir veldig fort fullt på de andre konsertstedene, som Fraktgodsen. Møt opp i god tid!

Tid: Lørdag 30. juni, kl. 21.30

Sted: Festivalteltet

DAGENS VIDEO

Klokken 21 hver kveld koker det i sirkusteltet ved Vangsvatnet. En gjeng proffe tv-folk jobber på fulltid med dagens video, og de får hjelp av dusinvis av ivrige kamerafolk som er ute i lufta og terrenget. Dagens video er det minste felles multiplum på Veko. Den sørger for at du får godt innblikk i hva elvepadlere og paraglidere har drevet med, selv om du har vært ute og syklet hele dagen.

Tid: Hver kveld, kl. 21

Sted: Festivalteltet

OG ELLERS BØR DU FÅ MED DEG:

Klatring på Bolstad: En halvtimes kjøring fra Voss sentrum finner du klatrefeltet på Bolstadøyri, med mange fine bolteruter rundt grad 6.

Bølgen på Bulken: På god vannstand er det perfekte forhold til å prøve seg med kajakk eller surfbrett - eventuelt se på de som kan det.

Longboard: Er du eier av et langt skateboard - eller kjenner noen som kan låne deg ett - er det bare å hive seg med.

Smalahove: Ekstremmat hører med på Voss. Smalahove er godt på smak, og med litt akevitt glir også øyet ned.

Ski og snowboard: Husk for all del ski og/eller snowboard. I år er det mye snø på Vestlandet, så vær klar til bigair-konkurranse på Vikafjellet og sannsynligvis frikjøringskonkurranse på et egnet sted. Ellers er Folgefonna bare 1,5 timer unna.

ARTISTER 2007:

Sly & Robbie with Bitty McLean (JAM/GBR)

Sly Dunbar (trommer) og Robbie Shakespeare (bass) er reggaens (og truleg verdas) stødigste rytmeseksjon. De har samarbeidet med artister som Sinead O'Connor, Afrika Bambaataa, Bob Dylan, No Doubt, Serge Gainsbourg og Cindy Lauper! Bitty McLean har bakgrunn som vokalist i UB-40, men hadde også flere hits på de engelske listene på midten av 90-tallet.

Horace Andy & Dub Asante Band (JAM/GBR)

For de fleste musikkinteresserte, vil Horace Andy være mest kjent for samarbeidet med Massive Attack, der han er hyppig brukt som gjestevokalist.

Beenie Man (JAM)

Beenie Man blir omtalt som konge av sjangeren dancehall og har hatt over 50 nr. 1 hits på Jamaica, fått Grammy og samarbeida med storheter som Janet Jackson, Wyclef Jean, Akon og har i tillegg blitt produsert av Stargate.

Mira Craig (NOR)

Mira Craig kom som en kanonkule i fjor og vant Alarmprisen for årets nykommer. Hun er en kreativ dame som lager musikk, tekster, musikkvideoer og sceneantrekkene sine selv.

Me First & The Gimme Gimmes (USA)

Et coverband som ga ut albumet ”Love Their Country”, en samling kjente countrylåter i pønkrock versjon.

Valentourettes (NOR)

"Alt kan repeteres". Joachim Nielsen kunne sin popkultur og Valentourettes kan sin Jokke. Bandet består av de to banda Jokke hadde i ryggen; Valentinerne og Tourettes.

Hjalmar (ISL)

Islandsk reggae. Hjalmar ble kåret til det beste rockebandet på Island i 2005 og fekk samtidig prisen for årets nykommer. For første gong spiller de i Norge og på Voss – på Fraktgodsen skal det skje!

Svenska Akademien (SVE)

Svenska Akademien er et band som er fylt av kjærlighet til musikken og livet. Bandet er trofast mot den Skånske reggaetradisjonen der man framfører reggae på dialekt.

No Means No (CAN)

No Means No er et kanadisk band som spiller musikk i grenselandet mellom punk, hardcore, jazz og progressiv rock.

Theodor Babeuf (NOR)

Theodor Babeuf er et Hardcore/Rock band fra det lokale musikkmiljøet på Voss. De fokuserer mest på egenprosusert stoff i denne sjangeren med inspirasjon både fra blues og metal.

Raggabalder Riddim Rebels (NOR)

Raggabalder Riddim Rebels, også kjent som Jørgen og Jan Steigen fra Tungtvann, er Norges fremste eksponenter for den stadig mer populære dancehall/reggae sjangeren.

Definition of Ill Sound System Show (NOR)

I Bergen er Definition of Ill et reggae/hip-hop klubbkonsept som går en gang i måneden. Under Ekstremsportveko skal vi få ein smakebit av klubbkonseptet deres. Ta på danseskoa!

Nico D with Admiral P and Daniel Lion of Manifest Sound (NOR)

Nico D sørger for reggaerefreng på norske raphits. Han har vært med Tungtvann på ”Kjepper og batonger”, Jaa9 & Onkl P ”Tar det lenger” og Cast ”Kela”. Til Voss har han med seg Dj Lion og Admiral P (MC).

DJ Barabass (NOR)

DJ Barabass frå Bergen har så og si blitt Ekstremsportveko sin egen DJ. I år som i fjor spelar han på de ulike sportsarenaane på dagtid og i teltet på kveldstid.

”Delfinen” (NOR)

Jo Næss byr på dansbar glamusikk fra Stavanger.

Publisert 21. juni 2007 kl 11.39
Sist oppdatert 21. juni 2007 kl 15.27
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen