Norges hovedstad, Oslo, har uendelige muligheter for deg som vil drive med sommeraktiviteter. Enten du vil sykle, kite eller klatre får du masse gode tips til hva du kan bruke sommeren på i Oslo her.
SUPRE STIER: Østmarka utenfor Olso er full av fin stisykling. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 8 minutter
Stisykling, windsurf, klatring eller longboard. Oslo-området kryr av steder med muligheter for tøffinger. Vi gir deg tips om de beste stedene du kan boltre deg på i Oslo i sommer.
Kravet for å komme i oversiktene i Bysommer-spalten er at aktivitetene ligger en times bilkjøring, eller mindre, unna bykjernen.
Bjørn Ballangrud, eks-landslagstrener i utforsykling, mener at det som er så bra med stisyklingen i Oslo, er at det er bra stier nesten overalt i turområdene. Han mener likevel det er Lillomarka og Nordmarka fra Sognsvann, som er best hvis man liker tekniske utfordringer.
– I Østmarka finner man litt mer flyt, selv om det finnes reale tekniske utfordringer der også, legger han til.
Ballangrud sykler gjerne i Lillomarka, siden det er der han er best kjent etter å ha bodd på Tonsenhagen i mange år.
– Favoritten er de raske stiene ned fra Årvollåsen. Jeg digger også når jeg blir vist en ny sti av lokale helter, forteller han.
Han mener det er noe helt eget når man prøver å henge på en lokal pokal ned en ukjent sti.
– Sykling er rett og slett latterlig moro, samtidig som jeg kan skremme meg selv noe helt hinsides noen ganger. Og det er gøy uansett vær og føre, understreker NTG-treneren.
Kjør heis!
I tillegg til at han synes sykling er en sosial sport, mener han det må være verdens beste terapi. Han har nå tatt med seg familien til Lillehammer, og satser på mange gode dager i Hafjell i løpet av sommeren.
– Alle som driver med en form for terrengsykling burde komme seg til et heisanlegg, og aller helst ta et kurs hvis de ønsker å bli bedre på sykkelen, poengterer Ballangrud.
Sykler i bakgården
Stisyklist Terje Mork er enig i at de beste stedene å sykle i Oslo-området er Lillomarka, Østmarka og Nordmarka.
– De er svært enkle å nå, og på bare noen minutter så er man ute i skogen. I motsetning til mange andre steder, kan jeg sykle rett ut på en sti uten noe større behov for transport, forteller Mork. Han legger til at man på Vestlandet ofte må dytte eller bære sykkelen oppover noen hundre meter før man kan sykle bortover og ned, mens man i Oslo hører fuglekvitter fra første tråkk.
– Jeg sykler oftest i Lillomarka, siden jeg bor 200 meter fra stiene der. Det er som min egen bakgård, sier Mork.
For han er det beste med utforsykling det å beherske et grovt verktøy ned en rask, steinete og utfordrende sti.
– Nå har jeg solgt utforsykkelen sin, så det blir mye fokus på stisykling framover, forteller han.
Det som driver Morken til å sykle, er naturopplevelsen kombinert med rushet han får av å beherske sykkelen i utfordrende terreng.
Stisykling i Oslo
Østmarka
Dette er et skogområde som ligger øst for Oslo. Terrenget her er preget av det er dannet av gammelt grunnfjell med tydelige foldinger som danner daler og åser fra nord mot sør. Dermed er det mye bakker, uansett hvor man er i marka. Her finner du løyper i mange forskjellige lengder.
Dette er alt fra offentlige veier til løypetraséer og turveier. Østmarka ligger lett tilgjengelig, og er du først i marka, er det bare å tråkke på.
Lillomarka
Beliggenheten til Lillomarka gjør den svært godt tilgjengelig for alle. Den er en del av Oslomarka, og ligger nordøst for Oslo sentrum. Her er det sykkelløyper fra noen få kilometers lengde og til godt over ei mil.
Du kan velge mellom offentlig vei, turvei, skogsbilvei, og løypetraséer.
Nordmarka
Dette er den største og mest sentrale delen av Oslomarka, og består av mye skog. Dette er også et sted hvor du finner løypetraséer, turveier, skogsbilveier og offentlige veier i alle forskjellige lengder, til opp mot nesten tretten kilometer.
Vestmarka
Dette er den sørlige fortsettelsen av Krokskogen. Vestmarka regnes som en del av Oslomarka. Mange av sykkelløypene her ligger på rundt fem kilometer og kortere. Noen er likevel litt lengre, og er så lange som rundt ei mil.
Klatring
Kolsåstoppen
Et av de største klatrefeltene i Oslo-området. På sørsiden av Kolsås er det to bratte vegger over hverandre med noe skog i mellom som kalles Øvre og Nedre Sydstup. Stedet er en av Norges viktigste arenaer for utviklingen av klatresporten her til lands.
I Østveggen og Dalbokollen øst for Kolsåstoppen finnes det mange ruter for tradisjonell fjellklatring. Det finnes også to felt ved Løkenhavna i vest, som er tilrettelagt for sportsklatring. Det er varierende vanskelighetsgrader i området.
Grefsenåsen
Dette er et høydedrag som ligger lengst sørvest i Lillomarka, nordøst for Oslo sentrum. Her finner du ruter hovedsakelig fra 4-6. Grefsenåsen er et fint sted for nybegynnere, og området består av både klatre- og buldrefelt.
Tokerud
Tokerud er et strøk i bydelen Stovner, som ligger nordøst i Oslo. Dette er et ypperlig sted for buldring. Her finner du nemlig en fem hundre meter lang vegg med over to hundre buldreproblemer, og alle typer vanskelighetsgrader.
Østmarka
Du finner dette stedet øst for Oslo. Stedet byr på både klatring og buldring. Det er vanskelighetsgrader av alle slag. Det finnes til sammen 600 buldreproblemer i området. 6A-8A. Klatring og buldring. 600 små og store buldreproblemer.
Denne spoten ligger i Bundefjorden, vis a vis Nesodden, i Akershus fylke.
Beste vindretning: Nordvest
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Rolfsbukta
Dette er Lysakerfjorden Brettseilerklubb sitt faste sted. Rolfsbukta ligger på østsiden av Snarøya.
Beste vindretning: Nordvest, nord, nordøst, øst, sørøst, sør, sørvest
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Halden brygge
Ligger ytterst på Snarøya, ved Fornebu i Akershus fylke.
Beste vindretning: Sør, sørvest, nordvest
Vanskelighetsgrad: Nybegynner / viderekommen
Svelle
I Lillestrøm ved Fetsund, i Akershus fylke. Spoten ligger i en innsjø.
Beste vindretning: Nordvest, sørøst
Vanskelighetsgrad: Nybegynner
Longboard
Holmenkollen
Ligger nordvest i Oslo. Rulleskiløyper kan brukes til mer enn å stå på rulleski. For eksempel til å stå på longboard. Dette er et av stedene det er verdt å nevne. Ingen trafikk. En noe smal og teknisk løype. Litt lenger nord ligger også Voksen skog, som er et bra sted å stå på longboard.
Her er det busstransport, slik at det er mulig å kjøre flere runs. Litt utsatt for biler.
Her kan du ta t-banen mot Frognerseteren, og kjøre ned fra toppen. Relativt mye trafikk på noen steder. Dette er et langt run, noe som betyr mye skating. Det er også langt nok til at man kan prøve ut forskjellige kjørestiler.
Brånås bommen
Ved skedsmokorset, nordøst for Oslo, finner du Brånås bommen. Her er det to rette strekker som er koblet sammen. Veien er litt dårlig i starten, men man kommer ut på et strekke med finere vei etter hvert. Den siste delen kan være trafikkert i rush-tiden.
Ringnes
Nordøst for Oslo, på Trondheimsveien. Dette er en ganske trafikkert vei når det gjelder både bilister og syklister, så det kan være lurt å cruise her på natten. Veien er belyst, så det skal ikke være noe problem å rulle her. Fin asfalt på både vei og fortau. Det er en lang spot, så det kan være lurt å ha med en venn og en bil for ikke å bruke all tiden på å gå.
Solemskogen
Ligger i nærheten av Maridalsvannet. Her finner du en del korte og lette bakker. Farten blir god på flatene mellom bakkene. På grunn av at mesteparten av denne løypa er for det meste lett kjøring, så den passer best for nybegynnere eller om man skal ut på kosetur.
Grefsenkollen
Ligger i Grefsenåsen, lengst sørvest i Lillomarka. Dette er en fin downhill- og cruisespot. Veien byr på lange, slake svinger. Her kan det være mye trafikk på dagtid og i helgene, på grunn av at det er et turområde.
Bærums verk
Bærums verk er et sted i Bærum kommune i Akershus fylke. Her finner du en fin sykkel- og gangsti med lite trafikk. Svingene i veien er gode for både nybegynnere og viderekomne longboardere.
Oslos «viktigste» padleelv ligger på Lysaker, og byr på fin pool & drop-padling i urbane omgivelser. Flere bratte og morsomme stryk, og en svær foss som har blitt padla, men som man ikke bør padle. Grad IV (V+++)
Lomma
Elva i Lommedalen er ikke mye dårligere enn Lysaker´n, og padlinga er litt samme karakter, med pool & drop.
Hakadalselva
Fin grad II-III padling i Hakadal.
Akerselva
En solid utvalg hissige fosser i landets mest urbane padleelv. Se opp for stein, valser, sprøytespisser og handlevogner. Grad V.
Ågårdselva
Sideløp til Glomma med et spektakulært juv. Stort vann (100 m3/ sek) og flere superfriske stryk, særlig i starten. Grad IV-V.
Randselva
Liten, men velfungerende playspot, funker på alle vannstander.
Saggrenda
Litt langt una Oslo, men verdt å ta med likevel. Frisk og fet padling i flotte omgivelser, grad IV-V.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.