– Jeg mener Bjørndalselva som ligger i retning Gullfjellet er et av de beste områdene å drive med elvepadling rundt Bergen. Kvamskogen og Stamnangerelva i retning Voss, forbi Dale, er to andre fine alternativer, forteller Sandvik.
Han liker disse stedene fordi de er bratte nok, og fordi de ikke er blokkert av stein. Her får han også god fart i vannet.
– Disse stedene egner seg nok best for folk med en del erfaring innenfor elvepadling, poengterer han.
Elvepadleren liker seg rundt Bergen, men når han ikke padler på favorittstedene i Bergen, drar han gjerne til Voss.
– Jeg reiser mye dit for å padle, legger han til.
Lander mykt
Sandvik forteller at det beste med elvepadling er at det er mye krefter ute og går. Man kan bli tatt med opp i store bølger, og bli kastet hit og dit.
– Selv om elva herjer med en, så lander man mykt i vannet. Det er en av de store fordelene med elvepadling. Jeg tror det blir litt den samme følelsen som for dem som driver med løssnøkjøring, forteller han.
Elvene ligger ofte ute i villmarka, noe Sandvik liker godt.
– Det er godt å være ute i ingenmannsland, understreker han.
Avhengig av venner
I sommer skal bergenseren padle mye. Så mye som fem til seks dager i uka. Mange i vennekretsen hans driver også med padling, noe som gjør det enda morsommere.
– Vi er jo som regel avhengige av å padle sammen med andre også, for sikkerhetens skyld, sier Sandvik.
Det er lettere for elvepadlere å finne gode områder lenger inn i landet nå på sommeren, siden snøen har smeltet. Sandvik forteller at det også finnes mange gode muligheter rundt Dale i Bergen, der er det mange elver å velge mellom.
– Det blir nok mye padling i Voss for meg i sommer, legger han til.
Her er moroa i og rundt Bergen:
Klatring
Bydelsfeltene
Bydelsfeltene ligger nord i Bergen. Her er for eksempel «Den hemmelige veggen». Du finner veggen når du kjører fra Loddefjord i retning Søreide, og den befinner seg på andre siden av Gjeddevatnet. Her er det hovedsakelig ruter mellom 6+ og 8+. «Fjellsiden» er et annet klatrefelt i området. Dette er det eneste bydelsfeltet som har naturlig sikrede ruter, og det egner seg også godt til å klatre med topptau. De fleste rutene går på sva. Rutene har en vanskelighetsgrad mellom 5- og 8-. «Hellen festning» er et bydelsfelt med relativt lette ruter av høy kvalitet. Rutene her ligger mellom 3- og 7-. «Helleneset» er et annet klatrefelt som byr på sva- og veggklatring, hvor alle rutene er godt sikret med borebolter og snufester. Her er det også muligheter for å buldre langs den overhengende nedre delen av veggen. Et fint sted for nybegynnere, men du finner ruter mellom 3+ og 9-. «Missiveggen» er en bratt og regnsikker vegg. Den vender mot nord, og får kun sol tidlig morgen og kveld. Vanskelighetsgrader mellom 7- og 9-. «Sandviken», som også er en del av bydelsfeltene, er et eldre bynært felt. Her er det variert klatring på vegg, med innslag av sva og noen overhengende partier og vanskelighetsgrader mellom 6- og 8-. «Sædalen» er også et lite bynært felt. Her er det bratt veggklatring, med mye knudrete fjell. Feltet ligger i ly for vinden. Her kan det også være en del løsere i veggen enn det som er vanlig i resten av Bergensområdet, så vær litt obs. Rutene ligger hovedsakelig på 6 og 7.
Tellnes/ Haganes
Ligger sørvest for Bergen, vis a vis fjorden for Flesland. «Blåbærveggen» er en vegg som er gjennomgående bratt, og består stort sett av vanskelige ruter, både på bolter og kiler. Fjellet her er fast og gir mange ulike typer for klatring, gradert mellom 5+ og 8+. Her finner du så mange som 34 ruter. «Kirkeveggen» er et klassisk kilefelt i den sørlige delen av Tellnes-/Haganes-området. Her er det flest ruter mellom 5- og 8+. «Kjerringafjell» er et annet kilefelt som ligger sør i Tellnes-/Haganes-området. Rutene ligger mellom 4+ og 6+. Du finner også «Liafjell» her. Dette er også et typisk felt for kileklatring.
Liafjell er et av de klassiske områdene for kileklatring i Bergensområdet. Her finner du så mange som rundt 80 ruter, som er gradert mellom 4+og 8-. «Propagandaveggen» er en bratt vegg med mange harde ruter. Vanskelighetsgrader mellom 7- og 9-. «Trollveggen» tilbyr også kileklatring. Her er det rundt 20 ruter som er gradert mellom 5+ og 8-.
Øygarden sør
Ligger nordvest for Bergen, nord for Ågotnes. «Drømmehagen» er et her med rundt 30 ruter. Veggen er veldig variert, og veksler fra loddrett til svært bratt. Steinkvaliteten er noe varierende, men gjennomgående bra. Rutene her er gradert mellom 6+ til 8+, hvor de fleste rutene ligger på rundt 7+. «Furunkulose» tilbyr en vegg med svakt overheng og mange lommer, lister og rare tak. Fra den smale hyllen under veggen er det utsikt mot havet. Feltet er utsatt for vær og vind. Rutene ligger mellom 6+ og 8-. «Gjøkeredet» ligger mellom Ågotnes og Misje på Sotra. Veggen er nesten loddrett, og har sol fra midt på dagen til sent på kveld. Feltet har rundt 32 ruter fra grad 4+ til 7-. «Hjallaveggen» er et av de største klatrefeltene i Bergen. Her finner du mange typer klatring, og veggen har særpreg. Her er det nesten 50 ruter som er gradert mellom 5+ og 9-.
Stisykling
Arnanipa
Ta toget eller kjør til Arna stasjon, vest for Bergen sentrum. Da har du Arnanipa til høyre for deg når du står på jernbanestasjonen og ser mot fjorden. Turen starter ved Stølsveien. Her er det traktorvei nesten hele veien til topps, og fra toppen og ned igjen er det tursti. Løypa er temmelig bratt noen steder. En del tett skog i nederste parti, og turen består av tekniske partier og partier hvor du får god fart. Husk at det er mange turgåere i området.
Damsgårdsfjellet
Her kan du ta buss eller sykle opp til Melkeplassen, sørvest for Bergen sentrum. Turen starter ved Hamrehaugen, og for å komme dit kan du ta av til høyre der Øvre Fyllingsvei begynner å flate ut. Fra skiltet mot Damsgårdsfjellet går det en sti til toppen av fjellet. Terrenget er såpass bratt at man må bære sykkelen helt opp. Det finnes flere muligheter av stier på veien som er fine å sykle ned. Hele veien ned er det jevnt fall. Det er en smal sti med noen svaberg og godt grep. Det finnes enkelte smådropp, men det er fullt mulig å sykle alt sammenhengende. Holenfjellet er også en mulighet her, men her taper man noen høydemeter.
Skoldalsnipa
Turen starter ved Leiren i Espeland, øst for Bergen sentrum, hvor den også ender. Følg skilting mot Moldalia ved Nesttun mot Arna, forbi den gamle fangeleiren. Følg skilting videre mot Skoldalsnipa. Kan være litt utfordrende å komme seg oppover med tanke på at stien er smal og at man må bære sykkelen. Noen partier er ganske bratte, og inneholder også et par små dropp. Vegetasjonen rundt løypa er varierende. Med god teknikk klarer du løypa fint. Nederste del av løypa kan være myrete, så det er lurt å sykle her på tørre dager.
Guldstølen
Det er flere måter å komme seg til Guldstølen på . Her er det også mange stier i skogen, så vær obs på skilting mot Guldstølen. Det er også flere muligheter for å sykle nedover fra toppen av fjellet; du kan sykle mot Bønes, Fyllingsdalen Langeskogen eller Fjøsanger. Toppen består av en bred sti av stein og jord. Lenger nede er det svaberg, og man støter på en del skog med røtter, jord og stein. Noen steder kan det være drop hvor man bære sykkelen. Stiene ned fra toppen består av tekniske partier.
Windsurf
Vågenes
Ligger på Radøy, ved Manger, nord for Bergen. Spoten er best på nordavindsdager.
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest, sør, sørøst
Vanskelighetsgrad: Avansert
Herdla
Herdla ligger nordvest for Bergen. Her finner du flere windsurfespoter:
Utefjoset
Vestfjæra
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest, sør, sørøst
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Vallafjæra
Beste vindretning: Nord, nordvest, sør, sørøst
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Østavindsspoten
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Ågotnes
Vest for Bergen, vis a vis Davanger. Ågotnes er Bergens mest radikale spot for hopping. Her kan det være litt lite vind langs land.
Biskopshavn/«Bisken»
Ligger ved Hellen, mellom Eidsvåg og Sandviken. Dette var Bergens mest brukte spot på 80-tallet. Er helt klart det mest bynære alternativet. Kan være mye båttrafikk her.
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Vik
Vik finner du vest for Ytrebygda, sørvest for Bergen.
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Havtun
Ligger på Tofterøy, sørvest for Bergen. Her ble de fleste regattaene seilt før.
Beste vindretning: Nordvest, vest, sørvest, sør, sørøst, øst
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Hjellestad
Sør i Bergen, like sør for Ytrebygda og Flesland. På Hjellestad er det flere gode muligheter.
Fanafjorden
Sør I Bergen, i nærheten av Milde. Fanafjorden kan få rå bølger inn fra storhavet.
Askvik
Ligger sør for Fana, ved Strøno I Os, som ligger sør for Bergen. Her er det unike vindforhold, som gjør at det kan surfes her, selv om det er dødt andre steder.
Os
Sør for Bergen. Os er en alternativ plass som funker godt på østavind. Her, ute i Bjørnefjorden tar vinden godt.
Beste vindretning: Sørvest, sør, sørøst, øst
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Røttinga
Denne spoten ligger på øya Røttinga i Os, sør for Bergen. Stedet kan være litt vanskelig å nå fram til, men det er verdt strevet da det funker med de aller fleste vindretninger her.
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest, sør, sørøst
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Longboard
Ostereidet
Spoten ligger nord for Bergen, ved Ostereidet senter. Ligger på FV393, ikke så langt unna E39. Dette er en oversiktlig smal bakke med en teknisk, bratt høyre hårnålssving. Etter denne svingen blir asfalten ganske grov. Lengre nede er det mulighet til å legge på en teknisk venstresving. Generelt lite trafikk i området, og det som eventuelt skulle komme, får man raskt oversikt over.
Munkebotn
Ligger vest for Munkebotnsvatnet, nord for Bergen by, mot Eidsvåg. Dette er en gangsti med bratt terreng og hårnålssvinger. Nesten ingen trafikk i området, men mye turgåere.
Gravdal
Gravdal finner du vest for Bergen, ved Laksevåg. Her er det smalt og bratt, og terrenget er veldig teknisk. Runnet er best for viderekomne som kjører downhill og freeride.
Totlandsvegen
Totlandsvegen ligger sørøst for Bergen, og øst for Nesttun. Ikke så langt fra Myrdalsvatnet på FV183. Her er asfalten fin, og veien passer bra til downhill og carving. Det er ikke veldig bratt her, men det fins fine svinger å cruise i. Veldig lite trafikk.