Klatrer i fin natur
Tor André Skjelbakken vil helst opp på hytta til Tromsø Klatreklubb. Der kan han klatre i Hollenderan og Baugen, og han mener det er et helt fantastisk område både å være i og å klatre i. Les også om de beste klatrestedene i Norge her!
– Jeg prøver også å komme meg ut til sportsklatrefeltene på Kvaløya. Jeg må likevel innrømme at det også er ganske kult, og litt enklere, å drive med sportsklatring ved Kalymnos i Hellas, forteller klatreentusiasten.
Skjelbakken mener Kvaløya byr på flere skatter.
– Det er et par steder og ruter her som er perfekt for en ettermiddag, legger han til.
Kult å katre
Sesongen til Skjelbakken har allerede startet fint med et par turer på Baugen, og han innrømmer at det blir noen klatreturer i løpet av sommermånedene.
– Utfordringen kan ofte være å få kombinasjonen av tid, ambisjoner, klatrepartnere og vær til å klaffe samtidig, sier han.
Utvide repertoaret på ski? Vi har testet klatreseler for skitur!
Han mener selv han er for gammel til å være kul når han klatrer.
– Jeg synes likevel det er kult å klatre, da! forteller klatreren.
Det som er kulest, mener han er ruter med flere taulengder. Det er det han mener klatring egentlig er.
– Når man klarer å lede den taulengden på Baugen som så så alt for vanskelig ut, er mestringsfølelsen intens, og livet er godt, forklarer Skjelbakken.
Et vertikalt treningsstudio
Mestringsfølelsen er det viktigste aspektet ved klatringen for ham. Med mye trening på innevegger om vinteren, for å få teknikk og styrke, og lange skiturer for å få god kondis og utholdenhet, føles det ekstra bra å mestre nye utfordringer.
– Ofte prøver jeg å finne en «ung spreking» i 30-40-årene å klatre med. Da kan den personen være «ropegun» på de vanskelige taulengdene og en tålmodig «belayer» på de som er hakket enklere.
Bor du på østlandet og synes Tromsø blir for langt? Her er de beste rutene i Oslo. Klatring, spesielt innendørs, har etter hvert blitt en måte å holde seg i form på for Skjelbakken.
– Det er et vertikalt treningsstudio. Når våren kommer og inneveggene blir uutholdelige, er det alltid en befrielse å bytte plastikktakene med Kvaløyagranitt, poengterer han.
Klatring
Kvaløya
Kvaløya er den store øya som ligger nord/nordvest for Tromsø og Tromsøya. Det er mulig å komme seg hit ved å ta buss. Ved Ersfjordbotnen ligger det noen enorme steiner med rundt hundre klatreruter på. Disse rutene er gradert mellom 5 og 9-, og egner seg for sportsklatring. Les våre tips for å øke nivået på din klatring - slik takler du grad 7.
Ytterst i havgapet ligger Gullknausen med rundt tolv ruter. Det finnes også et par felt med lettere klatring her. De er ikke beskyttet mot regn. I Erdsfjordbotnen er muligheter for buldring, det samme ved Orblå. Sørveggen i Baugen har finere riss, granitt og utsikt en noe annen klatrevegg i Norden. I Bratte Blåmannens nordvegg er det teknisk klatring, og her finner du i tillegg en teknisk frirute.
Det er også gode muligheter for alpinklatring i området, da det er mange småtopper på begge sider av Ersfjord, og spesielt rundt Hollenderan.
Stisykling
Grønnåsen
Grønnåsen ligger omtrent midt på Tromsøya. Sykkelstiene her finner du hvis du parkerer bak Grønnåsen kirke. Det er muligheter for å sykle både nordover og sørover i terrenget, det er fine stier overalt. Her kan du velge i alt fra småstier til grusvei. Ikke alle stiene er så lange, men det finnes noe for alle og enhver. Husk å ta hensyn til turgåerne i området.
Trenger du sykkel for formålet? Se vår test av stisykler.
Fjellheisen
Fra toppen av Fjellheisen er det flere muligheter å sykle ned. Det kan være bratt og løs grus i øverste parti løypene. Turstiene her er mye brukt av turgåere, og derfor er den godt opptråkket, hardpakket og dyp. Det er tekniske stier i forskjellige størrelser, med muligheter for å kjøre krappe hårnålssvinger, dermed er dette et sted som passer best for viderekomne syklister. Sykler du «bikers right», vil du etter hvert se Ishavskatedralen og Tromsø by foran deg. Under skoggrensa blir det brattere, og her bør du være obs på turgåere. En annen mulighet fra toppen av heisen er å sykle Sørstien, som starter litt snillere, men også blir ganske bratt etter hvert.
Tromsdalen
Start ved skytebanen i Tromsdalen, og følg grusveien opp dalen til du kommer til tindfoten. Følg så stien som går til høyre. Når du er oppe, har du mange morsomme og forskjellige stivalg. De er alt fra lette til svært teknisk vanskelige.
Surf
Grøtfjord
Ligger nordvest for Tromsø, vest for Kvaløya. Dette er en ordinær surfespot, som passer ypperlig for nybegynnere. Lengden på runnet er kort. Beste vindretning: Nordvest, vest. Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Det finnes et enormt utvalg av gode surfespots i Norge, og Troms er intet unntak. Vil du se flere tips til norske sufespotter, bør du se vår store surfeguide her!
Windsurf
Sjølund
Ligger vest på Tromsøya, nordvest for Tromsø by. Sjølund er Tromsø Brettseilerklubbs hjemmespot. Beste vindretning: Sørøst, sørvest, nord, nordøst Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Tønsvika
Tønsvika befinner seg nordøst for Tromsø, ved fylkesvei 53, like ved utløpet til Tønsvikelva. Vanskelighetsgrad: Nybegynnere