80-TALLS: Om sommeren sverger frikjøringslegenden Asbjørn Eggebø Næss til åttitallssporten windsurfing. Foto: Carsten Müller
Lesetid: 11 minutter
Stikkord er trening, overføringsverdi til skikjøring, og viktigst av alt: utendørs moro om sommeren – uten ski.
Visste du at Asbjørn Eggebø Næss sverger til 80-tallets mest populære vindsport, at Eirik Finseth foretrekker å stå mest mulig stille og kaste ei flue? Det gjør du straks. I tillegg får du kanskje noen spot-tips.
Hvor: – Alnes, Hustadvika, Hjertvika , Psychospoten og Flemma (alle i Møre & Romsdal). Forskjellig vindretning gjelder på alle plassene.
Hvorfor: Windsurfing var hot på 80-tallet. Det sies at det var flere brettseilere enn hockeyspillere i Sverige da (!). Jeg hadde et slagskip som moderen seila med i de dager. Drømmen om å ligge i motorbåtfart i plan blei først en realitet i 2008. Jeg begynte å seile samtidig med Oda Johanne Stokstad Brødholt på Larkollen. Vi slukte like mye saltvann, og nå er jo hun nesten verdensmester! Windsurfing om sommeren er gjerne statisk og avslappende. På høst og vinter er det hektisk kaldt og brutalt med bølger og hard vind. Følelsen av å mestre og stole på egne beslutninger samt å sette svinger i store bølger har helt klart overføringsverdi til skikjøring i store fjell.
Knut Myking
Frikjøringsnestor og sykkelfestivalarrangør fra Hallingdal
Hvor: – Terrengsykling; Hallingdal generelt med mye gamle stier der en får varma opp både demping og bremser samt noen få veldig gode stier der bremsene ikke blir så varme. Arrangere festival: Ål er en fantastisk arrangementskommune med ulike arrangører som heier på hverandre, med lokalbefolkning som trør til når det trengs. Paradis på jord!
Hvorfor: – Terrengsykling er en fin måte å bevege seg på, og å bli beveget. Å lage festival er å realisere drømmer, få sterke opplevelser, gode venner og lage gode historier. Sykling er likt skikjøring blir det sagt, men en kan ikke bruke hoftene på sykkel slik som på ski. Å arrangere festival derimot, det er som å kjøre ei linje på ski. Få en ide, tenk på alt som kan gå galt. Lag en plan for å unngå det.
Kaj Zackrisson
Svensk frikjøringslegende - utvilsomt en av historiens beste og mest meritterte frikjørere
Hvor: – Jeg bor i Oslo, og markaområdene her er fantastiske for både løping og sykling.
Hvorfor: – Løping er enkelt, fort gjort og effektiv trening. Jeg løper kun på sti, aldri på vei, og da får jeg inn linjevalg og smidighet i tillegg at jeg elsker å være nær trærne. Stisykling er litt som skikjøring, her gjelder også følsomhet, linjevalg og styrke. Skating er bare gøy! Alle disse aktivitetene har overføringsverdi til ski, særlig dette med å improvisere og ta raske avgjørelser i farten.
Nina Rusten
Dronning på rails
Hva: Trampolinehopping
Hvor: – Hvor som helst, turnhaller eller hager, om sommeren er det best å være ute. Det er lenge siden jeg har hoppet mye, men gleden er alltid stor når man kommer over ei trampoline.
Hvorfor: – Trampoline gir muligheter for å trikse litt, selv om det ikke er skiføre. På trampolina kan jeg øve triks og kroppskontroll, uten at det trenger å gå helt skeis. Det beste er mulighetene for litt luft under beina på sommerstid, og det verste… Tja, det må vel være at det blir himla varmt på den svarte duken midt på dagen.
Sindre Aarøy Holtet
Frikjører som parkerer de fleste i store fjellsider – særlig i edits på internett
Hva: Dødsing og klippehopp
Hvor: – Vi pleier å bruke mest tid på Frognerbadet. Der er det stupebrett med svikt, og alle høyder mellom en og ti meter. Det gjør det lettere å lære seg nye knep på lave høyder. Da slipper man å måtte slå seg i hjel hvis man bommer på landinga fra ti meter.
Hvorfor: – Dødsing er vanvittig kult og skummelt. Det er vel det nærmeste man kommer å fly uten fallskjerm, og man får et kick av å kaste seg utfor høyder med magen først. Vi er en kompisgjeng som pleier å henge på Frognerbadet og Ingierstrand. Man får virkelig pushet sine egne grenser, og man lærer kroppsbeherskelse og kontroll i lufta. Dette kan overføres til å hoppe klipper på ski. Man får den samme følelsen av å være i fritt fall i lufta, og det gjelder å lande riktig. På ski for å kunne stompe landinga, og dødsing for å slippe og få vondt.
Eirik Finseth
Legendarisk storfjellskjører med drøssevis av solide segmenter hos Field Productions
Hva: Laksefiske
Hvor: – Driva, dessverre. På grunn av lakseparasitt er elva er i ferd med å stenges med verdens største laksesperre. Men det er likevel der jeg har hatt de fineste opplevelsene, og det er utrolig mange fine steder langs elva. Heldigvis er det noen år igjen før laksen blir borte – midlertidig.
Hvorfor: – Det er artig! Kastinga fordi det er vanskelig, og spenninga hvis det plutselig biter på en sværing. Skal du få til noe må du kaste rett, det er rett og slett jævla vanskelig og tøft med den der hivinga. Derfor fisker jeg kun med flue forresten.
Hvor: Jeg bor rett ved Hafjell og to timers kjøretur fra Lom, så da er det ganske enkelt! Det blir det mest mulig sykling i Hafjell og ski på Juvass i sommer. Jeg er ei landkrabbe som er glad i saltvann, spørs om jeg må ut til kysten en tur for litt bading der.
Hvorfor: – Om sommeren prøver jeg å pleie kontakten med de vennene som ikke driver med ski. Ettersom jeg tar ut det meste av ferie på vinteren blir det mye jobbing i kunstgalleriet jeg driver. Syklinga i Hafjell med heis gir meg mange turer samtidig som jeg være hjemme. Syklingen kan så absolutt overføres til ski, det å lese terrenget, finne linjer, og fartsfølelse. Det verste er at man kan tryne. Det beste er farten!
Eirik Schjølberg
Frikjøringsråtass fra Vågå, vant Røldal Freeride Challenge i fjor
Hva: Fotturer i fjellet
Hvor: – Jotunheimen, særlig den østlige delen om sommeren. Jeg liker dette området først og fremst på grunn av kort kjøreavstand fra Vågå, og området har svært mye å by på. Jeg prøver å unngå de største turistmagnetene som Besseggen, jeg er ikke glad i å gå i kø.
Hvorfor: – Jeg liker stillheten fjellet byr på. I fjellet slapper jeg av og nyter den friske luften, og det er fint å være på tur med samboer Annbjørg. Det er jo aldri en bakdel å være i fysisk aktivitet i forhold til skikjøring. På tur får jeg både styrke- og kondisjonstrening. Det er også bra stabilitetstrening å gå i ujevnt terreng. Men det er dumt å måtte gå ned igjen på beina. Da kjenner jeg suget etter snøen.
Hvor: – En god del av gjengen jeg kjører ski med i Tromsø surfer også. Men det blir jo fort til at man herjer mest med en gjeng turister i et fjernt land.
Hvorfor: –Jeg har vært hooka på det siden jeg var 11 år gammel, da jeg bodde et år i Australia med foreldrene mine. Det beste med surfing er når man klarer å surfe bølgen sånn som man ser for seg, om det er en barrel, en sving eller en floater. Liker også det sosiale, at man henger ut i line-up’en sammen. Surfing har nok ikke så mye overføringsverdi til ski, men det er god trening, og skånsomt for knær så lenge man er så dårlig som meg på airs.
Johanne Killi
X Games-medaljør og en av tidenes beste, norske kvinnelige jibbere
Hva: Trampolinehopping og styrketrening.
Hvor: – Det er ikke noen sted som er bedre enn et annet, bare man har en trampoline!
Hvorfor: – Det ligger mye trening bak triksene som gjøres på ski. Jeg er opptatt av å kunne triksene bra på trampolina, så jeg vet hvordan det kjennes ut før jeg prøver på ski. Jeg trener styrke for å opprettholde og bli sterkere i musklene som får kjørt seg gjennom vinteren. Skal man tåle lange og harde dager i bakken, må det jobbes om sommeren.
Tindevegleder, skredbokforfatter og en av Norges fremste skredeksperter
Hva: Buldring/ klatring over vann («Deep-water soloing på utenlandsk, men da høres det så voldsomt ut»)
Hvor: – Steder med klipper med dypt vann under. Det finnes det mange sånne plasser i verden. Langs kysten på Sørlandet er det mange fine spots. Der er også vanntemperaturen ofte svært motiverende.
Hvorfor: – Det er enkelt, krever kun sko og kalk. Denne formen for klatring tilfredsstiller mitt behov for eventyr, spenning og bevegelse. Jakten på nye steder der man kan holde på er spennende. Det samme er det å gradvis finne veien opp eller bort en vegg.
Norgescupvinner i frikjøring, og ble kåret til årets rookie i fjor
Hva: Skating
Hvor: – Å skate i en betongpark med masse forskjellige elementer er det beste hvis man vil lære seg nye knep. Men det kan fort bli kjedelig i lengden. Så jeg vil si at det beste er å skate kule streetspots eller en kul bowl.
Hvorfor: – Skating er sinnssykt gøy, du kan gjøre det når du vil og nesten hvor du vil, og det er ingen fasit. Skating gir god balanse og koordinasjon som er et must skal man bli god på ski. Også blir man sjukt god til å tryne. Akkurat som ski er det beste å holde på hele dagen med gode venner der man pusher hverandre og lærer nye triks. Det finnes ikke noe negativt med skating bortsett fra at det har blitt OL-gren.
Robert Ruud
Kongen i Ål
Hva: – Stisykling
Hvor: – Hallingdal! Ikke så langt for meg å kjøre og veldig bra og varierte stier!
Hvorfor: – Farta og det å utforske nye stier er nok best! Om det har noen overføringsverdi ... tja, går fort, tenke fort og gønne på! Det verste med aktivitetenen er å måtte se andre sykle fordi du gikk over styret og knakk kragebeinet.
Hvorfor: – Fordi man kan hoppe skikkelig mye lenger på en crosser enn på en trøsykkel. Pleier å herje solo. Man får trent på å ha det gøy i høye hastigheter. Men det er kjipt å betale for bensin og baneavgifter hele tida.
Synnøve Medhus
Frikjøringsdronning
Hva: Jobbing, fottturer, longboard.
Hvor: – Jeg jobber på Litlos turisthytte om sommeren. Den ligger godt til rette for fine turer, vest på Hardangervidda. Om det er tid til det mellom jobbingen er det veldig fint å ta turer i nærheten.
Hvorfor: – Det beste er å væra ute i frisk natur. Man føler seg så liten når man går blant de store fjellene. Og gleden er stor når man endeleg kommer fram til målet! Det verste må var å gå langt i vind, regn og dårlig sikt. Turer i fjellet hjelper med å holde på formen.
Svein Olav Lien
Superentusiast, trener og råskalle på ski
Hva: – Min favoritt og eneste sommaraktivitet er å vere budør (budør = mannlig budeie) hjemme på gården. Det innebærer gårdsarbeid fra morgen til kveld. Geitene skal melkes og følges på beite, grovfôr skal berges og geiter skal på ny melkes til kvelds. En isolert, men fin hverdag som sant skal sies sikrer deg en flott matvare på bordet, Haukeli Chevre fra Tine.
Hvorfor: – Ikke vondt ment mot by og menneske, men jeg liker best bygd og dyr. Som liten var steinene som så ut som kickere eller pillows mer interessante enn geitene som var på veg ut av inngjerdingen. Sprang som regel i fullt firsprang ned fra beite, hvor 360 også den gang var favoritten. Da så jeg nok ikke for meg den store interessen jeg i dag har for ski, men at mine krumspring den gang har hatt en overføringsverdi, da iallfall en sammenheng, til min måte å kjøre ski på, er jeg ikke i tvil om. I dag har jeg nok roet meg mer på å hoppe ut steinene på sommerstid, men ser heller på de større steinene som kule spotter til vinteren. Har også noen ville geitekje som er vanskelige å få hjem igjen fra beite. Dette fører ofte til en viss type «parkour» i bratte fjellsider og etterhvert god utholdenhet, noe som er viktig dersom man liker bedre å traske i snø enn å ta heis. Det verste er vel alle tankene om alt som bør gjøres av arbeid på gården.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.