JULEGAVETIPS: Markus Landrø er snøskredekspert og kommer med gode tips til hva du kan gi i julegave eller ønske deg selv til jul. Foto: audunhetland.no
Lesetid: 4 minutter
Tiden før jul flyr av sted for mange, med alt som hører til av koselige tradisjoner og tilhørende desember-stress. Er du litt bakpå med ønskene dine i år, kan disse siste liten-innspillene fra skredekspert Markus Landrø i Varsom være smarte å notere seg.
Her er noen potensielt livreddende greier du kan ønske deg:
– Hvis det er noe alle skientusiaster bør ønske seg til jul, så er det først og fremst å ikke bli tatt av snøskred, innleder Landrø.
Av mer konkrete ønsker til julenissen, er det aldri dumt å ønske noe som gjør at man kanskje hindrer å ende opp i en skredsituasjon i utgangspunktet.
– Ønsk deg et snøskredkurs, og bli en tryggere skikjører. Da kan du slå to fluer i en smekk; få både årets beste julegave, og årets beste nyttårsforsett for 2025, sier Landrø.
Et skredkurs varer livet ut, tatt med i beregningen at du vedlikeholder og holder kunnskapen friskt i minne. Ingen kan gi noen garantier, men har man først og fremst kunnskapen, er man mye bedre rustet for vinterfjellet.
Om du likevel er opptatt av harde pakker, så er det også flere smarte ting som kan gjøre at både du, venner du er på ski med, og de der hjemme, kan føle seg tryggere.
– En del av grunnutrustningen for å ferdes trygt på ski i skredterreng, bør minimum inkludere sender/mottaker, søkestang og spade. Er nissen skikkelig raus kan man vurdere en skredsekk med ABS, RAS eller en annen type ballongsystem, eller en sekk med safeback-systemet, i tillegg, fortsetter han.
Alt på denne ønskelista er med på å redde liv. Hvis du først havner i et snøskred, så er sjansene for overlevelse mye høyere dersom du ligger i de øvre snømassene.
Forskning viser at sannsynligheten er rundt 90 prosent for å overleve hvis du ligger under en meter fra overflaten. Er du mer enn to meter under snøen, synker denne til under 30 prosent. Ønsker du deg en sekk med ballongsystem, er sjansene større for at du ikke blir begravd i snømassene, dette bidrar til å holde deg på snøoverflaten.
NB: Ikke la en ballongsekk bli en falsk trygghet som gjør at du eksponerer deg for skumlere ting, enn om du hadde kjørt uten. Du kan likevel havne langt under et skred selv med airbag. Den beskytter heller ikke mot stein og trær som kan du kan treffe på vei nedover i skredbanen.
Skulle du havne under snømassene er det fortsatt mulig å komme ut med livet i behold. Oksygenmangel er en av hovedårsakene til fatale utfall, men Markus Landrø tipser at om du føyer til en safeback på ønskelista, så sørger denne for at du får luft til ansiktet i en ellers lite luftig situasjon.
Det kommer selvsagt an på hvor hardpakket snøskredet er, men forskningen tilsier at relativt få personer som blir tatt av snøskred, har fullstendig blokkerte luftveier, forklarer skredeksperten.
Om du blir utsatt for en skredulykke ønsker du deg selvsagt ut igjen. Da er det smart å ha sender/mottaker, søkestang og spade, slik at vennegjengen eller redningsteamet kan finne deg raskt i snømengdene.
Tidligere trodde man at 15 minutter under snøen var det kritiske punktet, men nyere forskning viser at man har dårligere tid enn tidligere antatt.
Varsoms skredekspert forteller at det kritiske nivået er redusert til 10 minutter. Da er det helt avgjørende å raskt kunne lokalisere hvor en person er begravd. Har du ikke dette utstyret fra før, er det på høy tid å skrive på ønskelista.
Skredekspertenes beste ønskeliste - superkort oppsummert:
Snøskredkurs
Skredballongsekk
Safeback
Sender/mottaker, søkestang og spade
Dersom julenissen ikke får med seg ønsket, kan det være smart å hjelpe julenissen og investere i dette selv.
For å være en god skivenn er det viktig at alle i vennegjengen er i stand til å hjelpe hverandre. Ingen vil stå og være hjelpesløse dersom det verst tenkelige skulle skje. Da er det frustrerende at kun den ene i gjengen er i stand til å søke.
Markus er journalist i Fri Flyt. Han har hatt interesse for friluftsliv hele livet, og selv om jakt og fiske tar mesteparten av fritiden, er han ikke fremmed for å spenne på seg toppturskiene. Har du en sak du tror Markus kan være interessert i? Send han gjerne en mail:
Første bud for å unngå å havne i snøskred er å unngå terrenget hvor skred er farlig. Slik kjenner du igjen skredterreng, og slik unngår du å bli tatt i skred.
Mange av ulykkene knyttet til topptur eller randonee er knyttet til snøskred. Men hva er egentlig et skred, eller et snøskred? Her forklarer vi hva et snøskred er, og hvorfor ulykkene i snøskred skjer. Vi forklarer også forskjellen på et flakskred og et løssnøskred.
Hvorfor løsner snøskredet? Her gir vi deg en guide til hvordan du kan finne ut om det er snøskredfare, og hvordan du kan vite om det er vedvarende svake lag.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.