PUST INN; PUST UT. Ørsmå VOC-er fra skogen sørger for positive helsefordeler. Illustrasjon: Didrik Magnus-Andersen
Lesetid: 2 minutter
LEDER: Man angrer sjelden på en tur i skogen, enten det er på gravelsykkel eller en natt i hengekøye. Det er å sparke inn åpne dører å hevde at frisk høstluft er godt for kropp og sjel.
Hverdagens kjas og mas legges igjen hjemme. Stressnivået senker seg og sjelen får sårt tiltrengt påfyll.
Godt å få lufta huet, si!
Men det er kanskje ikke så mange som kjenner til begrepet VOC (volatile organic compounds, eller flyktige organiske forbindelser på godt norsk) og hvordan disse gassene i skogsluften skal ha flere konkrete positive helsefordeler.
Likhetene ved moderne skikjøring og tradisjonell vestlig kolonialisme er påfallende. Kolonistene erobret havet, vi erobrer fjellet.
Forskere har funnet ut at VOC-er man puster inn i skogen blant annet har antioksidante og antiinflamatoriske egenskaper som reduserer betennelse i luftveiene og er bra for lungene. Disse stoffene skal også gjøre deg mindre trøtt, få deg til å slappe mer av og generelt trigge hjernen til å prestere bedre. Dette kommer frem i en artikkel skrevet av et forskerteam fra flere italienske universiteter, og er publisert i tidsskriftet «International Journal of Environmental Research and Public Health».
I tillegg til å styrke immunforsvaret skal disse VOC-ene også redusere depresjoner og angst, samt gi bedre nattesøvn. Ekspertene trekker frem at naturen har beroligende effekt og at disse gassene vi puster inn i skogen gir en bedre psykisk helse.
Med kunnskapen om VOC-enes «superkrefter» gir det mening at så mange av oss kjenner på trangen til å komme oss ut. Litt som kroppens dragsug mot godteriskuffen på kjøkkenet.
Nils Faarlund mener vi er i ferd med å miste evnen til snu i tide, og at det nå topper seg med «Generasjon Prestasjon.»
Få grunner til å heller velge sofakroken, med andre ord.
Vi har alle ulike ambisjoner og målestokk for våre eventyr i naturen. Enten om det er Store Skagastølstind eller fottur i Trollheimen. Selv finner jeg roen på toppen av Barlindåsen i Lillomarka (407 moh), inntil myggen blir for plagsom. Da klarer ikke engang VOC-ene å hindre hindre returen til Oslos kjas og mas.
Denne lederartikkelen står på trykk i Fri Flyt magasin # 181
David er redaktør i Fri Flyt. Han har jobbet i selskapet siden 2023. Før det var han nyhetssjef i VG, hvor han også har jobbet som journalist siden 2008. Har du tips til en sak vi bør skrive om? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.