BRENNAKTUELT: Det er høysesong for nordlysturisme. Mange steder har diverse bålplasser i utmarka skapt irritasjon. Foto: Delphin Ruché
Lesetid: 4 minutter
Nordlysturismen har vokst eksplosivt i Nord-Norge de siste årene. Det er positivt for næringslivet, men den økte turismen sliter både på naturen og lokalbefolkningen.
Derfor inviterer vi turistene til å forske på og restaurere gamle bålplasser.
Kronikk
Sigrid Engen er forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). I samarbeid med Wild Labs Projects og Wandering Owl har de gjennomført et pilotprosjekt for redusert miljøbelastning, med særlig fokus på bålbrenning under guidete nordlysturer.
Engasjerte turister
At det er vakkert i nord har jeg tenkt hele livet, og de siste årene har Nord-Norge blitt oppdaget av folk utenfra. Det er både på godt og vondt. I utgangspunktet tror jeg ikke noen ønsker å bidra til å forringe denne majestetiske naturen.
Likevel er det slik at vi som turister påvirker miljøet på en uheldig måte. Vi bidrar blant annet til klimaendringer, slitasje på stier og forstyrrelse av dyreliv.
Over én milliard turister ferdes rundt på kloden årlig, ifølge Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). De fleste nordmenn, meg selv inkludert, har vært turist én eller flere ganger i løpet av året.
Hva om en liten brøkdel av oss kunne bidra positivt for naturen på de stedene vi besøker?
På ferie har vi mer overskudd enn i en travel hverdag. Det er tid til nysgjerrighet og for å prøve nye ting. Det bør være rom for å engasjere seg på vegne av fellesskapet, i for eksempel forsking og frivillig arbeid.
I pilotprosjektet Sporløs nordlysturisme har vi sett på mulighetene for å involvere turister i folkeforskning.
Her er bålbrenning en inngang til det bredere temaet sporløs ferdsel.
Bål kan virke som en bagatell i den store sammenhengen, men tenk om hver nordlysguide hadde etablert én ny bålplass i løpet av hver tur?
Antall bålplasser har økt i områder rundt Tromsø som er mye besøkt av nordlysturister.
Dette har konsekvenser både for vegetasjonen og besøksopplevelsen. Ikke minst personer som er ute etter en opplevelse av å være alene i naturen blir negativt påvirket.
Vi foreslår å jobbe med reiselivsnæringa for å endre bålpraksis, samtidig som vi restaurerer eksisterende bålplasser. Her spiller turistene en rolle.
VARM KILDE: Et bål i mørketida gjør ikke noen stor skade, men summen av mange har skapt utfordringer. Foto: Delphin Ruché
RYDDIG: Etter hvert blir området tilbakeført til naturen. Foto: Wild Lab Projects
KARTLEGGING: Både nordlysguider og besøkende engasjerer seg. I tillegg, uttrykte mange nordlysturister at de i fremtiden vil kunne tenke seg å delta i naturrestaurering som en del av besøksopplevelsen. Foto: Delphin Ruché
Folkeforskning
Pilotprosjektet har gitt oss nyttig erfaring. Vi har blant annet involvert turister i å kartlegge og overvåke bålgroper, og det har vært en suksess.
Vi har allerede fått mye informasjon om hvor nordlysguidene drar, og hvor det finnes bålgroper.
Folkeforskning gir turistene noe å gjøre mens de venter på nordlyset, og en opplevelse av å ha bidratt positivt til naturen og lokalsamfunnet. I tillegg lærer de om sporløs ferdsel i naturen og blir mer bevisste på det.
Restaurering kan være lurt, ettersom vi mennesker har en tendens til å ta mindre vare på områder som allerede er sterkt påvirket.
Tenk bare hvor lett det er å stable brukte kopper på en allerede skitten kjøkkenbenk, sammenlignet med hvis kjøkkenbenken var helt strøken. Det samme gjelder i naturen.
Det er mer sannsynlig at folk kaster søppel i et område som allerede er forsøplet enn i et område som er fritt for menneskers etterlatenskaper.
Vi lærer av hverandres oppførsel. Det er fort gjort å havne i en negativ spiral, der vi anser visse naturområder som så sterkt påvirket av mennesker at vi bryr oss mindre om dem.
Alternativet er en positiv spiral, der vi fører disse områdene tilbake til naturen og inviterer til sporløs ferdsel.
Framover skal vi koble på flere bedrifter som driver med nordlysturisme i arbeidet med å kartlegge bålplasser, og dataene skal kvalitetssikres med våre egne undersøkelser.
Vi skal også i gang med å restaurere bålgroper sammen med turister.
Oppgaven deres blir å rydde i bålene, fjerne stein, aske og søppel. De skal fylle på jord og tuer med vegetasjon, før vi tar tida til hjelp og lar naturen la sin gang. Slik blir området tilbakeført til naturen.
Turistene selv virker svært positive til å delta. Vi har spurt nærmere 300 nordlysturister om de ville være villige til å delta i naturrestaurering i løpet av oppholdet, og de fleste svarte ja eller kanskje.
Det er med andre ord et bredt engasjement blant turister for en litt alternativ form for reiseliv.
Test av bålpanner i flere ulike varianter og størrelser, som du kan ha ute på hytta eller frakte med deg. Vi kårer beste bålpanne og båltønne fra Espegard, Solo Stove, Höfäts og flere.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.