KRONIKK: Verdien i de unike friluftsopplevelsene kan miste dybde og verdi fordi vi ikke klarer å koble av fra mobilen, skriver NIH-stipendiat Imre Van Kraalingen.
DEN FØLELSEN: En potensielt mobilfri sone. Foto: Imre Van Kraalingen
Lesetid: 3 minutter
Føler du et behov for å dele bilder underveis når du er på tur? Drar du opp mobilen for å sjekke siste nytt i matpausen, på fjelltoppen eller rundt bålet?
Friluftslivsstudenter jeg har intervjuet forteller om et press på å dokumentere turopplevelsene sine. De forteller også at gruppedynamikken endres om de har tilgang til 4G/5G.
I dagens samfunn har smarttelefoner blitt en integrert del av våre liv, også i friluftsliv og i utdanning.
Smarttelefonen som læringsverktøy
Jeg har forsket på hvordan mobilteknologien påvirker friluftslivsstudenter og lærere. På den ene siden åpner smarttelefoner for nye læringsmuligheter som gjør undervisningen mer dynamisk og tilgjengelig.
Apper som Varsom, YR, Artsorakel og Norgeskart gir verdifull informasjon direkte via fingertuppene, noe som gjør at både studenter og den vanlige turgåer kan forstå landskapet, værforhold og arter de møter på tur bedre.
Kronikk
Imre Van Kraalingen er stipendiat ved Institutt for lærerutdanning og friluftsliv, Norges idrettshøgskole. Nylig disputerte hun med avhandlingen Nærvær og (dis)kobling: Undervisning og læring med mobilteknologi i høyere friluftsstudieprogrammer.
Vis mer
Når nærværet blir flyktig
I studien har jeg også sett mange utfordringer med mobilteknologi på tur. Den konstante tilgjengeligheten smarttelefonen gir oss, kan gjøre at oppmerksomheten blir dratt mellom den fysiske naturen rundt oss og det digitale universet på skjermen.
Studien min viser at bruk av smarttelefonen kan lede til en form for «flyktig nærvær» – en opplevelse av at vi ikke alltid er helt til stede der vi fysisk befinner oss.
Dette påvirker studentenes tilstedeværelse både i naturen og med mennesker rundt seg. De kan miste unike, umiddelbare naturopplevelser som ofte fremheves som verdifulle i friluftsliv.
Den digitale tilstedeværelsen kan, ironisk nok, gjøre oss fraværende der vi fysisk er på tur og med dem vi deler opplevelsen med. Selv når vi egentlig er sammen i den samme situasjonen.
Dette «fraværet» kan føre til at de unike opplevelsene i friluftsliv mister sin umiddelbare dybde og verdi.
Studentene påpeker at de ikke opplever mangelfull læring, men de uttrykker at de setter særlig stor pris på den tiden de er avkoblet.
Delingspress
Sosiale medier har blitt en betydningsfull del av dagens friluftsliv. Mange studenter føler en form for tilhørighet ved å dele erfaringene sine på nettet, og det kan gi en følelse av fellesskap.
Samtidig opplever noen et press til å dokumentere opplevelsene sine eller bruker smarttelefonen ut fra vane, også på tur. Dette skaper et paradoks:
På den ene siden kan den bidra til fellesskap og minner, mens på den andre siden kan den stå i veien for genuin tilstedeværelse.
Vår relasjon til naturen – uten skjerm
Denne forskningen kan være relevant for alle som har med seg mobilen på tur.
Smarttelefonen er et nyttig hjelpemiddel, men disse forskningsfunnene minner oss om at vi må reflektere over hvordan den også kan påvirke vårt nærvær i naturen.
Kanskje er det på tide å ta noen skritt tilbake fra teknologien for å gjenoppdage gleden av direkte, uformidlede opplevelser – øyeblikk hvor vi er fullt og helt til stede, alene eller sammen med andre, i naturens egen rytme, uten avbrudd fra teknologien.
Fri Flyt dyrker en god og opplyst debatt. Her finner du lederartikler fra magasinet, kronikker og leserinnlegg.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.