SPIS MER FISK: Det handler om å ta smartere valg – både for planeten og for oss selv, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sjømatbedriftene
Lesetid: 4 minutter
På pulten ved siden av meg har jeg et bilde min bestekompis tok av meg på tur ned på baksiden av Skittentinden ved Tromsø. Bildet gir meg ikke bare minner fra akkurat denne turen, men det minner meg også om en barndom, tenår og studietid på ski.
Bildet minner meg også om en langt viktigere ting enn min oppvekst.
Kronikk
Johann Martin Krüger er skikjører og næringspolitisk rådgiver i Sjømatbedriftene.
Klimaendringene truer vinteren. Klimaendringene gjør årstidene mer uforutsigbare, vi får mer ekstremvær, og satt på spissen – vi som er privilegerte nok til å bo i Norge, får sannsynligvis færre fine dager på ski i årene som kommer.
Hvis du, som meg, er bekymret for vinterne i årene som kommer, så bør du spise mer sjømat.
FNs matorganisasjon (FAO) forteller oss at verdens matproduksjon står for rundt 30 prosent av klimagassutslippene globalt. Samtidig vokser verdens befolkning raskt, og i 2050 kommer vi til å nærme oss 10 milliarder mennesker på jorden.
Det sier seg selv at matkonsumet vil øke drastisk.
FAO har påpekt at en betydelig vekst i akvakulturproduksjon er nødvendig for å møte verdens voksende matbehov på en mer klimavennlig måte.
Det globale behovet for akvakulturproduksjon må øke med 25 prosent innen 2050 bare for å opprettholde dagens per capita forbruk av fisk og sjømat, gitt befolkningsveksten, sier FAO.
De legger videre til grunn i sin tilstandsrapport for verdens sjømatprodusenter at sjømatnasjonen Norge, ikke vil øke den totale sjømatproduksjonen fra i dag frem til 2032.
Det mener jeg er urovekkende.
Vår plikt
Sjømatnæringen Norges desidert største og viktigste matprodusent, som produserer omtrent 40 millioner måltider, hver eneste dag. Dette er mulig fordi norske havområder er svært godt egnet for sjømatproduksjon. Stabile sjøtemperaturer, gode strømforhold, og store tilgjengelige areal har gjort Norge til en av verdens fremste sjømatprodusenter.
I over 1000 år har samfunnene langs kysten vært tuftet på verdier skapt av havet. De siste 50 årene har norske oppdrettere av laks og ørret ledet an en ekstraordinær samfunnsutvikling, ut fra ellers fraflytningstruede deler av landet. I de små samfunnene ved Hardangerfjorden, Sognefjorden, og på Helgelandskysten er det verdensledende kompetanse på matproduksjon i havet.
Derfor mener jeg at sjømatnasjonen Norge har en plikt å produsere mer sunn og klimavennlig sjømat, for en raskt voksende global befolkning.
Samtidig har norsk oppdrettsnæring store utfordringer. For mange av fisken som settes ut i anleggene lider eller dør, og i flere områder er det for mye lakselus. Nettopp derfor jobber våre medlemmer i Sjømatbedriftene iherdig for å utvikle nye løsninger for produksjon av laks og ørret.
Fremtidens oppdrettsnæring kommer til å se annerledes ut enn før, og det er bra.
Norsk sjømat
• Sjømatnæringen er Norges nest største eksportvare etter olje og gass.
• Grunnrenteskatt på havbruk ble vedtatt 31. mai 2023, med en effektiv skattesats på 25 prosent, som skapte sjokkbølger i bransjen.
• Grunnrenteskatt er betaling for bruk av felleseide ressurser. Tidligere har det vært gratis å bruke havet til oppdrett.
Kilde: Nofima
Suveren proteinkilde
Det globale behovet for økt matproduksjon, understreker hvor viktig det er at vi som forbrukere tar bærekraftige valg i hverdagen.
Ved å velge norskprodusert sjømat kan vi bidra til å redusere vårt eget klimaavtrykk og samtidig støtte en næring som leverer sunt og klimavennlig protein til hele verden.
Sammenlignet med det meste av proteinproduksjon i verden har norsk sjømat betydelig lavere klimagassutslipp og krever langt mindre landareal og vannressurser.
Vi som er glad i vinteren må spise mer sjømat! Valget er ett av de enkleste vi kan ta i hverdagen for å være med på å løse klimakrisen. Det handler om å ta smartere valg – både for planeten og for oss selv.
Hvis vi ikke gjør noe nå, risikerer vi at fremtidige generasjoner aldri får kjenne følelsen av å sette perfekte spor i urørt snø, slik vi har vært heldige nok til å gjøre. Det handler om å bevare vintrene, de magiske dagene i fjellet, og den fantastiske snøen vi er så glade i.
Å velge sjømat til middag er kanskje en liten ting i hverdagen, men det er et bidrag til å sikre at vinteren fortsatt er der for de som kommer etter oss.
Hva mener du?
Har du lyst til skrive en kronikk eller leserinnlegg, eller kanskje starte en debatt? Ikke brenn inne med meningene dine.
Send oss en e-post. Merk innlegget Fri Flyt Meninger.
Hemsedal har store fiskeområder og 25 vann inkludert i sitt fiskekort. Fluefiske er programleders Ole Kristian Strøm og David Underland sin sommerlidenskap.
Når vi tar med oss fiskestanga på tur så drømmer vi vel alle om fangst. Toppen av lykke er nyfisket ørret eller røye som krøller seg i stekepanna. Her gir vi deg tips om når, hvor og hvordan få fisk, hvilket vann er gode fiskevann for særlig ørret og røye.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.