Unngå å dø i skred – ta med deg en jente på tur

En drøy påstand kan man kanskje si, men er det noe i det?

Av: Stine
Sist oppdatert: 27. februar 2015 kl 21.08
 Foto: Alain Sleigher / Red Bull Content Pool (Michelle Parker)
Foto: Alain Sleigher / Red Bull Content Pool (Michelle Parker)

Vi er seks stykk på vei ut i det ukjente, vi traverserer over snøkanonene. Det er tåke så vi kan ikke se noe, men vi kan føle at det er bratt. Jeg hadde ingen ønske om å være der vi var i akkurat det øyeblikket, noe jeg også hadde gitt utrykk for før vi bevegde oss inn, men jeg ble med allikevel siden alle ville dit. Det hadde snødd mye i løpet av natten og vi var klar for en dag med mye gøy og mye snø. Skiinstruktøren (min daværende kjæreste) setter utfor og guttene følger på, de forsvinner i tåken på 2 sekunder, mens vi jentene blir igjen, vi har ikke bestemt oss for om vi vil kjøre ned der eller ikke. Vi velger en annen rute som tar oss tilbake til et sted vi kjørte dagen før, trygt, kjent og fremdeles bra kjøring. Den dagen blir to mennesker tatt i et stort skred, vi vet ikke hvordan det gikk med dem fordi i Alpene dysses disse tingene ned. Guttene i vårt følge ble ikke tatt av skred den dagen, men de som omkom var mest sannsynlig menn.

For det er for det meste menn som omkommer i skred. Av de 53 personene som omkom i snøskred i Norge de siste 10 årene var 83 % menn. Joda, sier du kanskje, men det reflekterer bare at det er flere menn som går i fjellet. Men i en studie fra Canada der de har korrigert for tid brukt i fjellet av menn og kvinner, viser trenden fremdeles den samme som i Norge: det er flere menn enn kvinner som omkommer i snøskred. Den viser også at menn som går på tur med andre menn har større sjanse for å bli tatt av skred enn grupper med kvinner og grupper med både menn og kvinner. Hva skyldes dette?

Min erfaring er at guttene har et behov for å vise seg frem og vil i alle fall ikke trekke seg når de først er oppe i en fjellside. Personlig fungerer jeg litt motsatt. Hvis jeg går på tur med noen jeg ønsker skal syns jeg er verdensmester på ski blir jeg litt stresset. Gutter har en litt annen taktikk enn meg, de kjører på, kanskje litt hardere en vanlig, mens jeg snakker meg selv så langt ned at før vi er på toppen av første skiheis skulle man tro det var min først dag på ski noen gang. Også her viser skredforskning at mine observasjoner av gutter med planker festet til beina ikke er unik. Og kanskje er det ikke bare jeg som noen ganger har ønsket å imponere. Studier fra Canada og USA viser at grupper bestående av både gutter og jenter hadde høyere eksponeringsfare hvis noen av guttene var ute etter å imponere en av damene i gruppen. I ettertid viste akkurat dette seg å være tilfelle i vår gruppe den dagen i Alpene.

Forklaringsmodellen er som følger: folk finner gjerne enkle løsninger for å ta beslutninger. Dette gjelder også i fjellet. Man erstatter det å grave i snøen, samt hente inn masse informasjon om vær, vind og terreng med enkle tommelfingerregler. Noen av disse tommelfingerreglene slår spesielt uheldig ut i noen gruppesammensetninger. Den farligste kombinasjonen av disse tommelfingerreglene er hvis en av gutta er på sjekkeren samtidig som man har en selverklært leder med på turen. For guttene ønsker ikke å miste ansikt ved å si ifra til denne «lederen» at de føler de er i et skummelt område.

Et viktig budskap til dere gutter i denne sammenheng er at den damen du prøver å imponere nok vil ta det samme valget som venninnene mine og jeg gjorde den dagen i Alpene, kjøre ned et annet sted. Dette reflekteres også i statistikken med at damene har mindre sjanse for å bli tatt i et skred enn mennene, selv om de er på samme tur.

Hva er konklusjonen? Jenter: Stol mer på egne avgjørelser! Gutter: Ta med dere jenter på tur, men for all del ikke ta første date på fjellet, gå på cafe! 

Publisert 27. februar 2015 kl 21.04
Sist oppdatert 27. februar 2015 kl 21.08
 

Relaterte artikler

 
Motsvar til Nils Faarlunds kommentar

«Et upresist spark til en hel generasjon»

1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Skibindinger

DIN kalkulator

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen