Denne kommentaren er et svar på Petter Mjelvas innlegg Skredøsker og skredsekk - nei takk! som ble publisert på friflyt.no tidligere denne uka.
Ekspertfella
Det er litt artig at nettopp ekspertfella blir nevnt i teksten ettersom det er nettopp denne fella vi er på vei ned i hvis vi legger igjen skredutstyret hjemme. ”Jeg har såpass god peiling på det her at jeg ikke trenger skredutstyr, for jeg klarer å ta gode beslutninger om veivalg”. Som guide og skredekspert er dette kanskje det jeg er absolutt mest redd for og passer mest på – den dagen jeg tror at jeg kan dette med skred, den dagen kommer jeg til å få problemer. En sier ofte at desto mer kunnskap en har om skred desto mer komplekst blir det. Tro ALDRI at du har så god peiling på skred og skredterreng at du legger igjen utstyret hjemme!
Les mer om de seks menneskelige faktorene her.
Kameratredning på 15 minuter
På den tiden skal vi klare å finne kompisen som ligger under snøen OG å grave frem hen. For at vi skal klare det i tide er Brattliens ASSS (Alltid Sender/mottaker, Søkestang, Spade) et must. Det er ikke som Petter sier at en har skredsøkeren for at noen organisert redningsaksjon skal grave frem en under snøen, og det tror jeg folk flest vet. Det tar ofte flere timer før redningspersonell er på plass og da er det etter statistikken så få som 8% som fortsatt er i live. Ta ikke sjansen på å bli en av de 8%!
Risiko kontra sikkerhet
Ja, vi vet at folk dessverre ofte tar større sjanser når sikkerheten er økt, det mest lysende eksempelet er kanskje om man kjøper seg en bil med 4WD og helt plutselig kjører mye fortere - selv om 4WD ikke har noe med bremselengden å gjøre. Eller når man har kjøpt seg skredutstyr og plutselig kan kjøre mye tøffere offpiste enn før. Dette er helt klart et problem, og et problem vi forsøker å belyse på skredkurs. Ville jeg kjørt ned her også uten skredutstyr? Løsningen på dette problemet er ikke å la skredutstyret bli hjemme eller i butikken, eller koble ut airbagen på bilen siden jeg uansett ikke skal få bruk for det. Løsningen må jo heller være å gjøre folk oppmerksom på problemet og bruke både det utstyret som er tilgjengelig og bruke og formidle all vår kunnskap.
Er det lurt å kjøpe en skredsekk?
Det er det store spørsmålet som jeg ofte får fra gjester og deltakere på foredrag om skred. Jeg bruker selv skredsekk og skulle aldri kunne argumentere imot å bruke skredsekk. MEN, før man investerer i en skredsekk anbefaler jeg alltid folk å kjøpe skredutstyr og å ta skredkurs. På et skredkurs får en lære seg veivalg, gruppehåndtering, bruk av skredutstyr og krisehantering- blant mye annet. Ulike produsenter av skredsekker har en del ulike fordeler/ulemper men den generelle funksjonen er at man blir en større partikkel i skredet. Store ting havner høyt opp og små ting langt ned i skredet. Med sekken kan man øke sjansene for ikke å bli helt begravd.
Opplæring på skredkurs
Det refereres til skredkurs der deltakerne ikke tar med seg kunnskapen videre – dette stiller jeg meg spørrende til. Om så er tilfelle er det instruktøren på kurset som ikke har lyktes i sin formidling. Men det er vel kanskje også det som skiller en god instruktør fra en dårlig.
Som skredkurs-arrangør ser jeg også at folk blir mer og mer hungrige etter kunnskap. Flere tar skredkurs og flere ønsker videregående kurs. Jeg tror derfor ikke at folk flest kjøper sender/mottaker og glemmer hodet hjemme. Likevel er det jo helt sant at å bære en sender/mottaker også krever mye av deg - og de aller fleste øver altfor lite med den.
Oppsummering
Å legge igjen skredutstyret hjemme for at man da skal ta bedre beslutninger i skredterreng er feil vei å gå. Mantraet er og skal være at skal man i skredterreng har man med seg skredutstyr - og vet hvordan man bruker det.
Å gå ut og si at folk bør legge igjen skredutstyret sitt hjemme er like dumt som å si at i morgen bør alle kjøre uten sikkerhetsbelte og uten airbag, for da kommer alle til å kjøre mye mer forsiktig. Det vil gjøre at vi kjører forsiktigere, men om ulykka likevel er ute og vi tar feil beslutninger har vi inget sikkerhetsnett igjen rundt oss.
Skredsøker og skredsekk - ja, takk!
Les også: 15 steg til toppturlykken
Les også: Toppturer i Rondane
Les også: Test av pulsklokke med GPS
Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.no, terrengsykkel.no, friflyt.no, utemagasinet.no og norsk-klatring.no.