Velkjente olympiske arrangørsteder som Squaw Valley (USA), Garmisch-Partenkirchen (Tyskland), Vancouver (Canada) og Sotsji (Russland) vil ikke lenger ha snøforhold til å arrangere OL ved midten av dette århundret. Selv ved moderate utslipp av klimagasser vil disse destinasjonene være i faresonen. Om man fortsetter å slippe ut stor mengder klimagasser er det bare seks tidligere arrangørbyer som fortsatt vil være i stand til å være olympisk vertskap, mot slutten av århundret. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra Universitetet i Waterloo.
Vintersportsutøvere er blant dem som allerede merker klimaendringene. Snøutbredelsen på den nordlige halvkule er allerede i merkbar tilbakegang. Vårsnøen forsvinner tidligere, og de fleste breer i verden er i kraftig tilbakegang. Global oppvarming vil dytte snølinjen høyere til fjells, og mange tradisjonsrike skisteder vil få langt mindre snø. I følge den nye rapporten vil selv Lillehammer være i risikosonen mot slutten av århundret, forutsatt et scenario med fortsatt høye klimautslipp.
Ifølge rapporten har gjennomsnittlig dagtemperatur på arrangørsteder økt fra 0.4 grader i perioden 1920-1959, til 3,1 grader i perioden 1960-1990. I vårt århundre har snittemperaturen vært hele 7,8 grader. Det gir ekstra utfordringer for arrangørene, som i dag ofte må ty til kunstsnø, kunstig kjøling og andre teknologier for å sikre gode forhold. Om man ser på klimamodellenes fremtidsprognoser blir situasjonen enda mer krevende: Frem til midten av århundret kommer temperaturen på aktuelle OL-destinasjoner til å øke med rundt 2 grader. Dermed kan svært mange klassiske OL-destinasjoner bli uegnet som arrangørsteder.
Artikkelforfatter Anders Waage Nilsen er tidligere redaktør i Fri Flyt. Han driver nettstedet tograder.no, der denne bloggen først ble publisert.