Nitrist forsøpling av X Games-debatten

KOMMENTAR: Esten O. Sæthers knivstikk til ski- og snowboardmiljøet er like pinlig som hans egen dobbeltrolle.

Sist oppdatert: 23. februar 2016 kl 00.05
PROVOSERER: Det er denne kommentaren som provoserer. Foto: Andreas Løve Storm Fausko / Dagbladet
PROVOSERER: Det er denne kommentaren som provoserer. Foto: Andreas Løve Storm Fausko / Dagbladet

Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther er verken politisk journalist, eller en personlighet med innsikt eller forståelse for egenorganiserte idretter. Likevel tar han på seg den rollen i sin nyeste kommentar på db.no. Det er mer flaut enn vågalt - og ikke minst en voldsom forsøpling av debatten som pågår i nasjonale medier nå.

Det er helt legitimt å mene at ESPN bør åpne opp for "in course" dopingkontroller. Det er også greit å kritisere både TV 2 og X Games som et konsept. De får svare for seg selv. Derimot er det nitrist når sportskommentatorer bruker sin kritikk av arrangementet til å tråkke på alle barn, unge og foreldre som legger ned utallige timer for å stå på ski eller snowboard.

Det er også greit å mene at dopingkontrollene og organiseringen av X Games er kritikkverdig. Men ikke dra miljøene ned i den pinlige søla.

Har du også lest denne? De nye skihopperne

Sæther viser helt korrekt til TV-tall som beviser påstanden han håper på; at tradisjonelle idretter fremdeles er populære. Likevel er det få som har en intensjon om at både ski og snowboard skal ta over som dominerende TV-idretter. Likevel mener vi, i motsetning til andre, at det er plass til flere. Det er utvilsomt mye med egenorganisert idrett som appellerer til mange. De fleste kan kjøpe seg ski, eller et snowboard, for å bruke det på akkurat den måten man vil. Det er både populært og gøy.

Fri Flyt følger X Games tett. Les alle sakene her.

Tiril Sjåstad Christiansen er bare et eksempel på en utøver som kommer fra tradisjonelle idretter, men som heller fant lykken i freeski. Så langt har det også gått bra. Det er likevel gøy at Sæther åpenlyst mener at Tirils gull og sølv i X Games ikke er et tilskudd og en berikelse til norsk idrett. Han mener Ståle Sandbechs OL-sølv ikke inspirere unge til aktivitet, lek og moro i et av landets to hundre skisenter. Andreas Håtveit har snurret på ski forgjeves. Som han selv sier; «slik sport er ikke ønsket i Norge».

Senest i januar brukte jeg to uker på å følge freeskierne og snowboarderne i verdenscupen i Mammoth,  og i X Games i Aspen bodde jeg tett på de norske utøverne. Jeg har verken inntrykk av eller erfart at doping er et tema i idrettene - verken før eller etter. Å danne seg et bilde av skikjørere som hasjrøykende bomser er både trist og feil.

Doping er ikke et tema i snowboard og ski. Skal du snurre fire ganger i lufta er det lite som fungerer. Det er sinnsykt skummelt og teknisk krevende uansett hva man bruker.

 

Likevel topper det seg for en revansjesugen Esten, som mener det «I disse spektakulære øvelsene kan det være en fordel å bruke ulike stimulerende midler som står på forbudslista fra det internasjonale Antidopingbyrået (WADA)». Hvor kommer dette fra? Det er interssant at idretter som sykling, ski og friidrett er et eneste stort og sort kapittel hva gjelder dopinghistorikk. Svært få har testet positivt på en dopingprøve, og enda færre på prestasjonsfremmende midler. Da hører det også med til historien at de har vært en del av FIS, og kan etter reglementet dopingtestes når som helst.

Det er mulig en del i idretts-Norge må rydde rommet sitt før de kritiserer andre.

Jeg tenker vi avslutter som Hans Bauge: Hold kjeft, dette hakke du no greie på.

Publisert 22. februar 2016 kl 20.43
Sist oppdatert 23. februar 2016 kl 00.05
 

Relaterte artikler

 
TEMPELSETER: Kenneth Erlandsen og Tommie Berkani andaktsfull anmars mot Tempelseter. Foto: Christian Nerdrum
En kjærlighetserklæring til det lille skianlegget

«Det skriker av retro, enkelhet, tillitskultur og jeg digger det»

Motsvar til Nils Faarlunds kommentar

«Et upresist spark til en hel generasjon»

1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Skibindinger

DIN kalkulator

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen