FLY FOR TOG: Skiproffen Tobin Seagel har fått mye skryt for togturen i Norge. Men hvordan han kom seg dit nevnes ikke. Foto: Skjermdump
Lesetid: 4 minutter
«I completely recognize the hypocrisy from flying over here to to this, but if I can learn something and bring that back and share with my friends and other people, maybe we all can start figuring out how we want to live our lives, then we are moving in the right direction».
Sitatet stammer fra en mye delt reklamefilm fra de flotte fjellene rundt Vatnahalsen hotell – hotellet som kun kan nås med tog om vinteren. Siden Vatnahalsen ikke har vinteråpen bilvei framstilles det som veldig miljø- og klimavennlig å dra dit, selv om det er en drøss knallbra skidestinasjoner i Norge som kan nås med tog (men de kan også nås med buss).
Mannen bak sitatet er den kanadiske POW-ambassadøren Tobin Seagel, som bor i Whistler. Tobin sier han er opptatt av miljø og klima, men siden han altså forteller vennene sine og andre om muligheten til å ta tog til skikjøring, så er det likevel et steg i riktig retning med tanke på miljøet.
Flyturen hans for å komme til konklusjonen øverst gikk mest sannsynlig fra Vancouver til Oslo og tilbake. Denne turen slipper ut 1 255 kilo co2 ifølge The Guardians klimaavtrykk-kalkulator for flyreiser. Det er 65 land i verden hvis innbyggere slipper ut mindre co2 per år enn Tobins reise til Norge. Men han mener altså at han har så stor påvirkningskraft at mange kommer til å ikke gjøre som han, siden han forteller at det er dumt å fly halve jorda rundt selv om han gjør det selv.
Yeah right.
En annen skikjørende klimaaktivist jeg kjenner er amerikaner, POW-ambassadør og skilegende. Chris Davenports jobb er å ta betalt for å være med rikinger på ski, i kraft av sin legendestatus. Det innebærer minst en tur til Japan, en til Sør-Amerika, en til Alaska pluss flere turer til Alpene hvert eneste år. For å få godt betalt av styrtrike kunder for å være med dem på skiferie.
Fjorårets film fra Teton Gravity Research (TGR) var veldig opptatt av at de sendte POW-ambassadørene Sage Cattabriga-Alosa og Ian Mcintosh til Lofoten på «foot-powered mission» siden det er så miljøfiendtlig med heliskiing. Men hvordan de kom seg fra USA til Lofoten hadde TGR mindre fokus på.
Denne type greenwashing er selvsagt ikke unikt for oss skifolk, selv om vi muligens bør være ekstra forsiktige med å dobbelmoralisere. Også i andre bransjer ser vi samme tendens til at miljøfiendtlige påfunn får en slags miljøvennlig innpakning: Equinors planer om å levere «klimavennlig olje» har ikke så mye med ski og gjøre, men det har absolutt med grønnvasking og gjøre – uten at det blir grønnere.
Det er helt greit at kjente profiler fronter klimasaken. Ja, ikke bare greit, men temmelig nødvendig. Problemet er når man føler kjendisene sitter på en hest som er alt for høy. Hvorfor skal alskens påvirkere få gi meg dårlig samvittighet for en flytur til Alpene når de selv flyr mer enn 20 ganger mer? Det funker rett og slett ikke, jeg tror effekten blir motsatt; folk som flyr litt tenker at de like godt kan fly enda litt mer, fordi de uansett er langt under det flytur-relaterte co2-utslippet til en del av disse påvirkerne. Hvorfor skal jeg kutte en flytur til Geneve når sånne miljøprofiler flyr verden rundt flere ganger per vinter? Noe av det verste jeg veit er å få pekefingre fra folk som ikke følger sine egne prekener.
Det er helt greit å stå med pekefingeren, men da må man jaggu starte med å peke på seg sjøl, slik gjengen som tok tog fra Sverige til Japan for å pumpe pudder og Fri Flyts faste fotograf Martin I. Dalen gjør. Martin har – uten å skryte av det verken for meg, deg eller på sosiale medier – slutta å fly, slutta å spise kjøtt, slutta å kjøre motorbil og begynt å snekre fiolin med treverk fra bestefarens hage.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.