Tips til buldrefelt: Her får du best buldring i Norge
Norge har mye stein og fjell. Heldigvis fører tyngdekraften mengder av dem ut på sletter - gjerne med fin utsikt og nydelige omgivelser. Her tipser vi deg om de fem beste buldrefeltene i Norge.
BULDRING: Bente M. Bekkavik på Generalen, 6A, i Straumvassbotn. Foto: Sten A. Stenkjær.
Lesetid: 7 minutter
Det finnes mye god buldring i hele Norge. Her får du fem gode tips til buldrefelt, helt fra Straumvassbotn i nord til Nissedal i sør.
Her finner du fem utvalgte tips til buldring i Norge:
1. Straumvassbotn
Gudene har gitt Nordland oss et buldrefelt av høy klasse. Faktisk ikke bare ett men flere. Gjerdalen er av flere trukket fram som noe av det beste Norge har å by på, og er et godt alternativ på varme dager grunnet sin beliggenhet i høyere strøk.
Men i denne saken er det Straumvassbotn som vi lar stikke av med seieren. Feltet ligger ca 8 mil fra Bodø, og er i så måte helt greit i dagstursavstand, selv om man i disse drivhustider bør la bilen stå natta over og ta soveposen i bruk.
Stedet kan uansett by på alle de klassiske kvalitetene som et buldrefelt skal ha: fine frittstående steiner med greie landinger som byr på kvalitetsproblemer i de fleste vanskelighetsgrader.
Slik er Straumvassbotn; snart 400 problemer for de fleste smaker. Når du legger til naturskjønn beliggenhet, og frisk nordlandsluft, hva mer kan vi ønske?
Anbefalte felt: Avhengig av nivå og ferdigheter, men hovedfeltet kan by på det meste: Snussektoren, Sektor Nord og Ned og Oppvarmingssektoren er bankers.
Adkomst: Fra Bodø er det litt over en time med bil. Kjør mot Fauske og følg E6 14 km nordover etter Fauske. Ta av til venstre mot Straumen/Sentrum og første til høyre etter 100 meter og følg denne gjennom sentrum. Ta så første til høyre etter brua, mot Siso kraftverk. Kjør 5 km på grusvei.
Bo: I Straumen er det utleiehytter av grei kvalitet. Ellers er det mulig å campe på klatreområdet, men pass på at vannet er et drikkevann. Hold derfor god avstand med toalettbesøk osv.
Sesong: Vår, sommer og høst, avhengig av snø og varme.
Klatrere som har besøkt dette feltet langt uti havgapet på halvøya Fosen ved Trondheim, kommer gjerne hjem igjen med stjerner i øya og ser helt nyfrelste ut.
Hvorfor? Jo, bedre steinkvalitet enn det meste annet i verden, mange ulike typer buldere og grep, og mange ulike typer bevegelser. Alt i en nydelig naturskjønn setting, langt fra byenes kjas og mas.
Her camper man under åpen himmel, og om værgudene ypper seg, viser du bare fingern og flytter paden og soveposen til nærmeste gigaoverheng. Et buldrefelt kan sikkert bli bedre, men ikke veldig mye.
Anbefalte felt: Harbak-buldringa er såpass konsentrert at alt er innenfor rekkevidde. Vi kan uansett trekke fram Akkurat der, Hurtigruta og Hooligan, avhengig av ditt nivå.
Adkomst: Harbak ligger langt ut mot kysten, og om du er bosatt i sentrale strøk er det en solid biltur. Uansett: kjør til Trondheim, videre mot Fosen. Evt tar du av like etter Melhus og kjører rundt neset på RV707. Man kommer til samme ferjekai. Fortsett RV 715 mot Vannvikan og siden RV 755 over på RV 715 igjen mot Åfjord, evt Vassneset. Her er det over på RV 723 til Stokksunde. Følg høyre side av fjorden utover til endestasjon på Harbak.
Bo: Telt eller under åpen himmel.
Sesong: Kan bli varmt sommerstid, og kan bli kaldt vinterstid. Ellers er det avhengig av vær og vind, men Harbak besøkes hyppig av trondheimssklatrerne vinterstid grunnet det milde kystklimaet.
3. Romsdalen
Dette var Norges første buldredestinasjon av internasjonal klasse. Hit kom verdensstjerner som Ben Moon, Jerry Moffat, Malcolm Smith og Leo Houlding for å etablere harde buldere, og for å sjekke opp lokale damer.
Dalen har mengder med stein og for den som velger å campe ved Åndalsnes har man flere mil med ulike buldrefelter å velge innenfor et lite område. Linjer av alle vanskelighetsgrader, gjerne nær hverandre slik at kjæresteklatring i høyeste grad lar seg gjøre.
Anbefalte felt: Skiri, Hornaksla (Fantebrauta) og Concordesteinen i Isterdalen (Fagerøyna).
Adkomst: Fra Oslo, kjør E6 mot Dombås og ned mot Åndalsnes. Feltene ligger spredt i dalen, fra du kommer ned på flata etter nedstigningen fra Bjorli, og helt ned til Åndalsnes.
Bo: Camping på Trollveggen Camping med utsikt rett opp på onskan sjøl, Trollveggen. Mjelva camping under Mjelvaklippen eller Trollstigen camping ikke langt fra Concordesteinen i Isterdalen. Villcamping i dalen er ikke lov, da mye er innmark, og bøndene generelt ikke er allverdens positive til den «meiningslause kravlinga på små steiner – korfor ikkje heller drive med noe riktig klatring?»
Sesong: Helt avhengig av vinterens snøfall. Tidvis kan det klatres til langt ut på vinteren, noen ganger ligger snøen til langt ut i mai. Lite snø derimot gir tidlig sesongstart, gjerne mars-april.
Det var i det året 2007 det hendte at bergensklatrerne fikk sitt buldrefelt av høy klasse. Inntill da var de dedikerte buldrerne avspist med klippebuldring på Sotra av heller så som så kvalitet, etter eget utsagn.
Men ti mil nord for Bergen, i Matresdalen, fant man sitt vestlandsmekka, med et mylder av store steiner, mange beliggende idyllisk rett i veikanten. Og de aller fleste av høy kvalitet og høy vanskelighetsgrad. Dette siste som prikken over i-en for mange, kanskje en hemsko for mer normale buldrere.
Feltet er i støpesjeen, så her kan du kjære klatrer være med å definere framtiden. Om du er skikkelig god kan du ta med deg stålbørste og etablere noen skikkelig fine harde linjer.
Om du er helt normal kan du ta med deg stålbørste og etablere noen skikkelig fine normale linjer. Eller du kan dra dit og buldre på de over 70 linjene som er besteget. Merk dog at de fleste er relativt harde.
Anbefalte felt: Hele dalen består av buldere, og de fleste er verdt en kikk eller et forsøk. Helleren, der man har funnet spor av steinalderbosetting, og hvor Gjeddehenget går, er spesielt interessant.
Anbefalte buldere: Den hvite eggen, 7A+, Bonkar, 7B+, Gjeddehenget, 8A+
Adkomst: Fra Bergen kjør E39 nordover. Stopp et par mil nord for Bergen, på Hjellestad bakeri for å kjøpe brød og kaker. Det vil du ikke angre på. Fortsett 8 mil nordover. Når du kommer ned til Matresfjorden, tar du til høyre opp Matresdalen.
Etter noen kilometer snur dalen mot høyre. Stopp ved stor bulder rett ved veien. Dette definerer midtpunktet for buldringen i dalen.
Bo: Camping i dalen er ikke lov. Campingbil anbefales. Evt Stordalen fjellstue et par mil opp på fjellet fra buldringen. De har rom til en grei pris (ca 450 pr pers) og hytter til fire eller seks personer til kr 850/1000 kroner.
Sesong: Mars/april til okt/nov avhengig av snø.
5. Nissedal
Sentralt i Sør-Norge ligger et av landets flotteste fjellområder. At det her skulle åpenbare seg et buldrefelt av svært høy klasse skal vi bare prise oss lykkelig for.
Omkranset av den vakre telemarksgranitten ligger de der pent dandert i et bølgende landskap. Her er det virkelig fint, men buldremessig helst om våren eller om høsten. Sommerstid kan det bli en tanke varmt.
Uansett er Nissedal en perle som alle klatrere med buldreblod i årene bør ha besøkt.
Anbefalte felter: Nissedal er strengt tatt ett felt, men i føreren er det delt inn i sektor A til D. A og D fremstår som spesielt bra, avhengig av hvilket nivå du er på.
Anbefalte buldere: Ballanitt, 7B, holder verdensklasse, Gjermund Eggen, 7A, Vei i vellinga, 5
Adkomst: Fra Drammen, kjør via Kongsberg og Notodden. Ta av mot Kvitseid ved det lille tettstedet Brunkeberg. Kjør forbi Kvitseid og over fjellet, da du ser Hægefjell på andre siden av vannet. Følg vannet til du kommer til kabelfergen som går hver hele time sommerstid. Fortsett mot Lindefjell/Hægefjell. Man kan også kjøre fra sørenden av vannet og dermed unngå kabelfergen.
Bo: Camping på klatrekampen under Hægefjell. Denne er ubetjent og koster 20 kroner som betales i kasse ved toalettet.
Sesong: Helt avhengig av ambisjoner og knott-toleranse. Høsten er optimal, men man kan selvsagt også finne gode forhold om våren og sommeren.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.