Rondane 2k-maraton fra øst mot vest
Veslesmeden (2015 moh), Storsmeden (2016 moh), Trolltinden/Sagtinden (2018 moh), Digerronden (2015 moh), Midtronden V (2060 moh), Midtronden Ø (2042 moh), Høgronden (2115 moh), Rondslottet (2178 moh), Vinjeronden (2044 moh) og Storronden (2138 moh)
Høydeforskjell: 4300 meter
Distanse: 43 kilometer
– Det beste med en sånn tur er belønninga du får hele ti ganger. De fineste øyeblikkene er når du kommer opp på toppene og får den flotte utsikten. Særlig da vi nådde den første toppen, det var vel turens høydepunkt, forteller Lasse Tufte.
Langt og bratt
Rondane 2k-maraton – som turen heter – er 43 kilometer lang, og går over 4300 høydemeter. Tufte og Holsen Foss var ganske langt fra rekorden på 9 timer og ett kvarter, men det er likevel forbeholdt de færreste ta turen på en dag.
– Vu var først og fremst på kompistur. Det startet med en idé om hvor mange av toppene vi kunne klare på en dag, men så hørte jeg om Rondane 2k maraton, og da gikk vi for den. Det er nok mulig å være raskere, men rekorden på så vidt over ni timer er ikke realistisk for oss, sier Tufte.
Rekorden ble for øvrig satt av Ola Hovdenak i 2014.
Tungt på slutten
Lasse Tufte og Øyvind Holsen Foss gikk turen fra øst mot vest for å gjøre unna de bratteste partiene med klyving og småklatring tidlig. Det betydde at de seigeste motbakkene kom på slutten.
KLYVING: Nysnø og bratt terreng tidlig på turen. Foto: Lasse Tufte og Øyvind Holsen Foss
– Å være halvveis i distanse, men langt fra halvveis i høydeforskjell var ganske tøft psykisk. Tanken på alle motbakkene som gjenstår er noe av det verste, sier Tufte.
– Hva motiverer deg til å gjennomføre en slik tur?
– Evnen til å glemme den forrige kanskje? Nei, det er jo å nå disse flotte fjelltoppene, samtidig som jeg får utfordra meg selv både fysisk og psykisk. Jeg liker å ha litt tempo i kroppen.
– Hva er det vanskeligste?
– Å underholde seg selv, det blir mange timer på tur. Dette er særlig viktig hvis været er dårlig, men det gjaldt heldigvis ikke denne gangen, vi hadde supre forhold.
– Deilig!
Fysisk er en slik tur tøffere for knær og ledd enn for muskler, lunger og hjerte, forteller Tufte. 16,5 timer i steinur er tøft for kroppen.
– En blir mest gåen i ledda, det er mye belastning, sier han.
– Hva slags utstyr brukte du på turen?
– Vi visste vi ikke skulle være ute lenger enn et døgn, og da gjelder det å pakke lett. Vi brukte joggesko, løpeshorts, trøye og hadde med en løpesekk med skalljakke og mat. Det går i proteinbarer, smågodt og RedBull. Sukkerholdige saker som er lette få i seg med andre ord, for appetitten blir ganske dårlig på slike turer.
– Hvordan føltes det å komme i mål?
– Det er deilig! Det er alltid godt å få fullført slike ting!
Se flere bilder fra turen i galleriet under!