Stor test av klatretau

Hvordan velger man klatretau? Her er et utvalg med våre anbefalinger og vurderinger.

Sist oppdatert: 11. april 2016 kl 15.59
TEST: Una Flaata topptauer på Pinslibeisen (7/7+) på Hellerud i Oslo. Foto: Dag Hagen
TEST: Una Flaata topptauer på Pinslibeisen (7/7+) på Hellerud i Oslo. Foto: Dag Hagen

Tips til kjøp

  • Det man skal være klar over når diameteren kryper nedover slik som den gjør, er at taubremsene ikke helt har fulgt med på utviklingen. Man må ikke bruke en gammel type GriGri (GriGri 1) til tynne tau under 9,5 mm.

  • Nybegynnere bør også bruke tynne tau med stor respekt, og helst benytte tykkere tau, helt oppe i 10 mm, til både topptauing og leding. Tau under 9,1-9,2 mm er primært myntet på lange, harde ruter, der det å få et så lite taudrag som mulig er svært viktig.

  • For klippeklatring, velg et tau mellom 9,2 og 10,2 mm. De er gode å håndtere i taubremsen og mer solide jo tykkere de blir.

  • Med mindre du vet du skal klatre ruter lengre enn 30 meter holder det i massevis med 60 meters lengde.

  • Om du er viderekommen og vet du skal klatre lange ruter, så velg et tau mellom 9,2 og 9,5, gjerne 70 meter langt.

  • Enkelttau mellom 8,5 og 9 mm er forbeholdt erfarne klatrere. Dette primært på grunn av håndtering av tauet i taubremsen.

  • Om du er opptatt av å ikke få harde fall, så velg et tau med lavt fangrykk.

  • Skal du klatre lange ruter eller topptaue, lønner det seg å bruke et tau med høyere fangrykk (mindre elastikk).

  • Alle tau som selges er trygge, så du kan godt velge ut i fra pris.

  • Husk å benytte GriGri 2 eller andre egnede taubremser til all sikring på tau med diameter under 9,5 mm. GriGri 1 vil ikke låse godt nok på tynnere tau.

Hvilke kvaliteter legges til grunn når man vurderer klatretau? Umiddelbare momenter vi kommer på er; Slitestyrke, elastikk, tykkelse, lengde, pris, strømpe- kvalitet, tyngde og taktilitet.

LES OGSÅ: Stor buldring i Småbakkan

Slitestyrke er det utfordrende å vurdere på en god måte. Tauet må brukes intenst i lengre tid, og med mange tau til testing er det en vanskelig oppgave i praksis. Dessuten vil presisjonsnivået bli for dårlig. For å få et resultat man kan støtte seg til, må tauene testes på lab med et vitenskapelig oppsett, helst med mange prøver av hvert tau og statistisk behandling av data i etterkant.

Elastikken oppgis av produsenten, så her er det smak og behag, og bare å velge det som passer deg. Noen liker elastiske tau, andre liker tightere tau. Om du for eksempel skal jobbe på en 40-meterslinje, er det lite hensiktsmessig å bruke et over snittet elastisk tau. Da vil tauet oppleves som en strikk, noe som gjør det mye vanskeligere å teste enkeltflytt. Vær oppmerksom på at elastikken gjerne endrer seg etter hvert som tauet brukes. Typisk vil tauet bli stivere.

LES OGSÅ: Kan yoga gjøre deg til en bedre klatrer?

Tykkelse, lengde og pris; Her må man også gjøre sine egne valg. På lange ruter vil et tynnere tau gi langt mindre taudrag Men det er mer behagelig å jobbe på en kort rute med et tykkere tau, siden man ofte drar seg selv opp etter tauet. Et tynnere tau vil være vondere å jobbe med. Tykkere tau er mer holdbare, og vil kunne ta langt flere fall. Med hensyn til lengde er det lite hensiktsmessig å dra rundt på et 70- eller 80-meterstau på en lavere klippe.

Prisen varierer som oftest med både tykkelse og lengde, men også kvalitet. Noen tau er vevd på spesielle måter som øker både holdbarhet og styrke – som gjerne medfører høyere pris.

11-34-32
11-34-32

SLITESTYRKE: Alle tauene i testen er veldig gode og holder – om ikke ville de ikke kunnet fungere som klatretau. Bildet er av Pia Albertson som får seg en romjulspump på Cabrolina (7b), Arico Lower, Tenerife (ikke en del av tautesten) Foto: Dag Hagen.

LES OGSÅ: Syv tips til å bli en bedre klatrer
LES OGSÅ: Test: Lave terrengsko

 

Taktiliteten kan vi derimot si noe om; hvordan tauet er å håndtere. Noen tau er myke og andre er harde. Hva man foretrekker er individuelt, men det vi kan si er at samtlige kvinner vi snakket med om hva de trakk fram som den viktigste egenskapen, var at tauet var godt å håndtere – at det var mykt. Menn trakk i større grad fram slitestyrke som viktigste kvalitet.

Det man skal være klar over er at veldig myke tau klemmes flatere enn stivere tau, og vil dermed oppføre seg annerledes i taubremsen. De vil også floke seg mer enn stivere tau. Stivere tau på sin side vil som regel være mer slitesterke, men også vondere å håndtere. Et stivt tau med ru overflate kan rett og slett være smertefullt å jobbe med. Dette kan løses ved å bruke sikringshansker, noe vi for så vidt anbefaler å gjøre uansett taukvalitet.

Til slutt må vi si at alle tauene vi har hatt inne er meget bra og godt egnet til det de er myntet på.

petzl-volta
petzl-volta

BEST FOR SARTE FINGRE: Klatretauet Petzl Volta (9.2 mm) er et av de mykeste tauene vi noen gang har klatret på – «som å ta på luft». Les hele testen nedenfor.

Slik har vi testet

Vi kontaktet norske importører av klatreutstyr og ba om tau til test. Importørene valgte selv hvilke tau vi testet, eller vi kom med forslag. Diameterne på tauene har vi latt variere, for å simulere det utvalget en kunde har å forholde seg til. Derfor er denne testen like mye en guide til nybegynnere og litt viderekomne, som den er en kvalitativ vurdering av tauene.

LES OGSÅ: Hvor mye tåler slyngene?
LES OGSÅ: Test av klatresko

Alle tauene er veldig gode og holder – om ikke ville de ikke kunnet fungere som klatretau. Vi har benyttet de fleste tauene over lang tid, i nærmere et år. Vi har ikke fått et veldig godt inntrykk av slitestyrken, kun indikasjoner som er for vage til at vi skal driste oss på å kritisere noen av produsentene.

Sjekk også ut: Fri Flyt-serien Klatreskolen.

Medtestere har vært Arve Rød, Kristen Reagan og Erik Neergaard, samt at vi har fått innspill fra en rekke andre erfarne klatrere i miljøet.

Publisert 11. april 2016 kl 15.59
Sist oppdatert 11. april 2016 kl 15.59
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen